Interview met Davy Gerris – Informatiemanagement

‘Dit is een geweldige rol om te mogen vervullen’

Davy Gerris (27) studeerde in 2017 af aan de Avans Hogeschool bij de opleiding Bestuurskunde. Daarna ging hij bij verschillende werkgevers aan de slag op het snijvlak van business en IT. Omdat hij meer inhoudelijke kennis op wilde doen op dit vlak koos hij voor het traineeship Informatiemanagement van Breinstein. “Ik dacht: het is nu of nooit en ben ontzettend blij dat ik die stap heb gezet.”

Hoe ben je uitgekomen bij Breinstein?
“Na eerdere werkervaring te hebben op gedaan bij het UWV, een gemeenschappelijke regeling en de VNG ben ik ga nadenken over mijn toekomst. Breinstein had mij eerder al eens benaderd of ik interesse had in hun traineeship Informatiemanagement, maar op dat moment wilde ik mij op andere dingen focussen. Toen ik op een gegeven moment merkte dat ik toch vooral die Informatiemanagement-kant op wilde en veel dingen op gevoel deed, maar niet goed kon onderbouwen waarom ik dingen deed, besloot ik alsnog contact op te nemen met Breinstein. Ik mocht komen praten en eind oktober 2021 ben ik met het programma gestart.”

Wat vind je van het opleidingsprogramma?
“Dat is de belangrijkste reden dat ik voor Breinstein heb gekozen. Ik wilde vooral een inhoudelijke verdiepingsslag maken en dat lukt heel goed met dit opleidingsprogramma. Hier kan ik doorleren en nieuwe dingen uitproberen in de praktijk. Zo blijf ik mezelf snel ontwikkelen.”

Kan je wat meer vertellen over je klas?
“Ik vind dat wij de leukste klas hebben van allemaal. We doen ontzettend veel dingen samen en de saamhorigheid is groot. Meestal neem ik pas de laatste trein naar huis na een opleidingsdag. We gaan altijd nog wel wat gezelligs doen. Laatst hadden we een bedrijfsfeest en vrijwel onze hele klas was aanwezig. Dat zegt wel wat!”

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van de Young Professionals van Breinstein voor opdrachtgevers?
“Organisaties realiseren zich steeds meer dat ze behoefte hebben aan jong bloed en dat hun huidige werkwijze wellicht niet meer bij de toekomst past. Wij krijgen dus vaak de ruimte om te ondernemen en experimenteren. Wij hebben die frisse blik waar ze vaak hard naar op zoek zijn. Ik kan mij hier volledig richten op de toekomst en houd mij zelden bezig met hoe we dingen nu doen. Hoe het anders kan, daar draait het om. En dat krijgen Young Professionals vaak als geen ander voor elkaar.”

Kan je wat meer vertellen over je huidige opdracht?
“Ik ben sinds november vorig jaar Procesregisseur Informatievoorziening bij de Gemeente Roermond. Ik verwacht dat ik hier mijn hele traineeship blijf. Ik heb het goed naar mijn zin. Ik ben de verbinder tussen het Cluster Informatievoorziening en het Ruimtelijke Domein. Ik hou mij bezig met procesoptimalisaties en dingen die in de toekomst anders moeten, bijvoorbeeld als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. Het hele team is zo’n 30 man en vrouw groot, maar mijn eigen team bestaat uit nog 2 andere procesregisseurs die allen jonger dan dertig zijn. We zijn geen IT-club, zoals veel mensen denken, maar zitten tussen de gebruikersorganisatie en de IT-organisatie in. Het werk lijkt op zich erg op wat ik al gedaan heb in het verleden bij andere organisaties, maar ik merk wel dat ik inmiddels veel meer vakkennis heb en daardoor nog meer van toegevoegde waarde kan zijn. En dat geeft een kick! Het leukste vind ik dat ik veel ruimte heb in hoe mijn dag eruit ziet en waar ik mij mee bezig ga houden.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Als het van beide kanten bevalt is het mijn intentie hier het hele traineeship te blijven zitten. Er is hier nog genoeg te doen. Wat er daarna op mijn pad kom, zie ik wel. Voor mij is het wel belangrijk dat ik voldoende uitdaging heb en steeds nieuwe dingen kan leren. Het liefst werk ik voor een organisatie waar ik maatschappelijke impact kan creëren.

Wat is jouw advies aan aankomende Young Professionals?
“Ik heb vooral een advies voor Young Professionals die al werkervaring hebben opgedaan, zoals ik. Je bent nooit te oud om te leren. Denk niet als je jezelf in een nieuw vakgebied wil bekwamen: dat kan niet meer, of ik ben er te oud voor. Onzin! Een traineeship is voor iedereen die zichzelf wil blijven ontwikkelen, zeker als je voor een vakgebied kiest waar toekomst in zit, zoals informatiemanagement. Dus: wat houdt je tegen? Als je de kans krijgt moet je hem grijpen ook. En het is ook een fantastische mogelijkheid om bij verschillende organisaties in de keuken te kijken.”

Wat is het leukste aan jouw rol?
“Dat stukje ondernemerschap. En dat is ook hard nodig in een rol als de mijne. Bij de overheid is er vaak sprake van achterstallig onderhoud. Door alle toekomstige ontwikkelingen wordt de noodzaak om dingen anders en slimmer te doen alleen nog maar groter. Ik kan je zeggen: dit is een geweldige rol om te mogen vervullen!”