Interview met Daphne Stevens – Cyber Security

‘Wat ik geleerd heb, pas ik direct toe in de praktijk’

Maar liefst twee masters rondde Daphne Stevens (23) cum laude af: Law & Technology en International Law and Global Governance (beide aan Tilburg University). Omdat ze de stap naar fulltime werken te groot vond, koos ze voor een traineeship. Het werd het Cyber Security-programma van Breinstein. “Een mooie overgang van studeren naar werken en een goede introductie in het veld.”

Waarom viel je keuze op een traineeship van Breinstein?
“Tijdens mijn zoektocht naar een traineeship op het snijvlak van Cyber Security en privacy stuitte ik online op het programma van Breinstein. Toen ik de website bekeek was ik meteen enthousiast. Zowel de inhoud van het programma sprak mij aan als de hele look & feel. Ik mocht op gesprek komen en vanaf het eerste moment voelde het goed. De mensen zijn vriendelijk en oprecht geïnteresseerd in je. De sfeer past heel erg goed bij mij.”

Waarom was je na twee masters, die je ook nog eens cum laude afrondde, nog niet helemaal klaar om fulltime te gaan werken?
“Ik ben niet iemand die de hele dag met haar neus in de wetboeken wil zitten. Bovendien vond ik de overgang van studeren naar fulltime werken te groot. Cyber Security had mijn interesse gewekt, maar ik had het gevoel dat ik mijn kennis op dat gebied nog verder moest uitdiepen. Ik wist door de vakken die ik voor mijn master had gevolgd en de uitwisseling die ik had gedaan in het buitenland al wel het een en ander van databescherming, intellectueel eigendom en cybercrime, maar op het gebied van Cyber Security voelde ik mij nog praktisch een leek. Omdat ik het een interessant vakgebied vind, besloot ik mij te richten op een traineeship in die richting. Zo werd de stap naar het werkende leven minder groot en kreeg ik de kans om een gerenommeerd opleidingsprogramma te volgen. Daarnaast is het fijn dat je wordt begeleid door een field coach. Ik ben niet iemand die dingen snel uit mezelf bespreekt, dus dan is het fijn om iemand naast je te hebben staan die je begeleidt en ondersteunt.”

Bevalt het traineeship tot nu toe?
“Zeker! Privacy is voor mij een warm bad. Maar ik vind het ook leuk om mij vast te bijten in nieuwe dingen en mijn kennis te verbreden en die kans krijg ik hier volop. Ik kan nu echt out of the box denken. Cyber Security voelt totaal nieuw voor mij. Ik was best huiverig dat ik moeite zou hebben om het technische gedeelte van Cyber Security te begrijpen, maar dat bleek in de praktijk mee te vallen. Ik maak mij dingen snel eigen. Het is ontzettend leuk om mensen te motiveren om veiliger met data om te gaan en een organisatie op een andere manier naar Cyber Security te laten kijken. De combinatie van recht, sociologie en technologie is een bijzonder interessante mix. Bovendien vind ik het leuk om creatief te werken aan een oplossing voor een probleem.”

Je zit inmiddels bij je tweede opdrachtgever. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik kon toen ik begon aan mijn traineeship zowel bij Perfect Day als bij Croonwolter& dros op gesprek en kon bij beiden aan de slag. In eerste instantie heb ik voor Perfect Day gekozen, dat onderdeel is van Nationale Nederlanden. Ik kon daar als Cyber Expert aan de slag en dat voelde voor mij als de beste plek om mijn carrière te starten. Het was ook een prima plek als basis, maar ik merkte na een half jaar dat ik graag weer verder wilde kijken en meer tijd wilde besteden aan implementaties en dieper de stof in wilde. Dat kon toen alsnog bij Croonwolter&dros. Ik vond het heel fijn dat ik alsnog een kans kreeg. Toen ze tijdens het tweede gesprek aangaven dat ze alles op alles wilden zetten zodat ik mezelf kon blijven ontwikkelen, dacht ik: hier ga ik voor! Ik ben hier kortgeleden aan de slag gegaan als Consultant Cyber Security.”

Wat is Croonwolter&dros voor organisatie?
“Het is onderdeel van TBI Holding en is gespecialiseerd in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, informatisering en automatisering. Er werken zo’n 3000 medewerkers. Ik werk op de vestiging in Dordrecht, maar er is ook een vestiging in Apeldoorn. Ik ben onderdeel van het CS2-team, dat bestaat uit zo’n tien Cyber Security-specialisten, verspreid over de twee vestigingen. Ik geef advies over en implementeer verschillende Cyber Security maatregelen bij projecten van Croonwolter&dros. Daarnaast houd ik mij bezig met de ondersteuning van de Privacy Officer. Ik voel me hier heel erg welkom en ik kan gaan doen wat ik het leukst vind: werken aan nieuwe uitdagingen.”

Wat is jouw toegevoegde waarde als Young Professional?
“Mijn frisse blik. Ik ben nog niet vervuild zoals ze dat noemen, haha. Bovendien krijgen wij iedere maand twee lesdagen bij Breinstein, waardoor we kennis over nieuwe technologieën en de laatste trends en ontwikkelingen opdoen en zo de organisatie binnenbrengen. Het is heel fijn om alles wat je geleerd hebt direct toe te kunnen passen in de praktijk. Het is ook prettig dat we les krijgen van mensen uit het veld. Zij komen altijd met hele concrete voorbeelden aanzetten. Tot slot denk ik dat wij, doordat Breinstein bij de werving & selectie de nadruk legt op een goede mix van hard- en soft-skills en die ook verder boost in het programma, goed in staat zijn om het verhaal goed neer te zetten en mensen mee te krijgen. En als er weerstand is, weten wij hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik ben nog zoekende. Het leuke is dat ik hier van alles uit kan proberen. Wil ik mij specialiseren of wil ik juist liever mijn leidinggevende capaciteiten verder ontwikkelen? Wat ik wel zeker weet is dat de mix van Cyber Security en privacy mij op het lijf geschreven is.”