Interview met April Snel – Cyber Security

‘Zonder dit traineeship van Breinstein was ik nooit bij PALLAS binnengekomen’

April Snel (27) is young professional Cyber Security bij Breinstein en staat op het punt om haar contract te ondertekenen voor een vast dienstverband bij Stichting Voorbereiding Pallas-reactor (PALLAS) in Alkmaar. De afgelopen twee jaar was dit al haar opdrachtgever en dit beviel van beide kanten zo goed, dat ze graag verder willen met elkaar. “Zonder dit traineeship was ik hier nooit binnengekomen, dus ik ben Breinstein heel dankbaar.”

April deed Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, met een major in European Economics, gevolgd door een master Crisis & Security Management aan de Universiteit van Leiden. Tijdens haar stage bij de NATO in Parijs op de Science & Technology Organization kwam ze voor het eerst echt in aanraking met het vakgebied Cybersecurity. “Mijn stage was tijdens de corona-uitbraak en ineens waren er veel digitale meetings en was er behoefte aan ondersteuning om dit op een veilige manier te laten verlopen. Ik merkte al snel dat ik dit superinteressant vind. Ik besloot mij dus verder te ontwikkelen op dit vlak. Ik wilde mijn kennis verder uitbreiden en verdiepen. Daarnaast wist ik nog niet precies welke kant ik op wilde en met een traineeship kom je in aanraking met verschillende aspecten en kan je onderzoeken wat goed bij je past.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Een oud-studiegenootje van mij was aan hun traineeship Cyber Security begonnen en vertelde hier enthousiast over. Ik besloot ze ook te benaderen en nog tijdens mijn stage in Parijs hebben we virtueel kennisgemaakt. Dat smaakte naar meer, dus toen ik weer terug was in Nederland hebben we een fysieke afspraak gemaakt. Het klikte en nog voor ik mijn contract had getekend, kon ik al op sollicitatiegesprek bij PALLAS. Dus je zou kunnen zeggen dat de vaart er goed inzat, haha.”

Kan je wat meer vertellen over Stichting Voorbereiding Pallas-reactor (PALLAS)?
“PALLAS is een Nederlandse stichting die verantwoordelijk is voor de voorbereiding en ontwikkeling van het PALLAS-reactorproject. Deze reactor gaat de huidige Hoog Flux Reactor in Petten vervangen. De stichting zorgt voor de planning, organisatie en samenwerking tussen verschillende betrokken partijen. De nieuwe reactor zal een van de meest toonaangevende reactors ter wereld zijn. PALLAS gaat per dag tienduizenden patiënten helpen door de levering van medische isotopen. Dit zijn de radioactieve deeltjes in nucleaire medicijnen, die onder meer hart- en vaatziekten en kankercellen opsporen of bestrijden. Daarnaast zal PALLAS een cruciale rol spelen in (medisch) nucleair technologisch onderzoek.”

Wat is jouw taak precies?
“Ik ben in november 2021 aangesteld als Cyber Security Analist en hou mij bezig met heel veel verschillende aspecten binnen het domein Cyber Security. Ik zit op de IT-afdeling, die bestaat uit vijf interne medewerkers. Daarnaast is er een groot team contractors dat zich bezighoudt met cybersecurity, waar ik intensief mee samenwerk. Binnen dit team is heel veel kennis op nucleair niveau. Ik kan mij hier dus razendsnel ontwikkelen. Ik heb verschillende taken. Op maandag hou ik mij vooral bezig met operationele zaken, op dinsdag richt ik mij op het uitbestedingstraject. Woensdag is vaak een kantoordag en dan richt ik mij onder meer op awareness, pentesten en het implementeren van beleid. Op donderdag werk ik vooral samen met het cybersecurityteam en is het tijd voor meer technische zaken. Op vrijdag hou ik mij bezig met de overige zaken die zijn blijven liggen. Tussendoor richt ik mij ook op de audits. Heel afwisselend werk dus.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. De sfeer is informeel en open. De mensen die er werken zijn sociaal en ik kan heel veel verschillende taken op mij nemen. De organisatie is nog volop in ontwikkeling, waardoor het nooit saai is. Dat ik het zo naar mijn zin heb, heeft ook te maken met mijn manager. Hij geeft mij veel verantwoordelijkheid, waardoor ik hier heel snel kan groeien. Ik merkte op een gegeven moment dat ik zelfs voorliep op de lesdagen. Momenteel lopen de onderhandelingen om mij vervroegd over te nemen, dus het bevalt van twee kanten heel erg goed. De voertaal is hier Engels en er werken veel verschillende nationaliteiten binnen de organisatie. Dat internationale spreekt mij heel erg aan. Ik heb niet voor niets een Europese studie gekozen. Ik heb de eerste jaren van mijn leven doorgebracht in Indonesië en tijdens mijn studie heb ik een half jaar in Oslo gestudeerd en mijn stage was dus in Parijs. Het lijkt erop dat ik in mijn baan straks ook kan gaan reizen. Zo werken we samen met een Argentijnse partij, waar ik af en toe heen zal moeten voor overleg. Dat vind ik echt een pluspunt aan deze baan.”

Hoe kijk je terug op je traineeship?
“Het is een ontzettend leerzame periode geweest. De tijd is echt omgevlogen. Ik heb net mijn opleiding afgerond, ik moet alleen nog de certificering doen. Ik heb gekozen voor CISM, maar ik denk dat ik ook nog CISA wil doen, omdat ik ook veel audits uitvoer. Eventueel kan dat straks ook nog via PALLAS. Het opleidingsprogramma van het traineeship sluit goed aan bij mijn werkzaamheden en ik vind het prettig dat je in aanraking komt met veel verschillende aspecten van het vakgebied. Het draait niet allen om de techniek, maar ook om de menselijke kant van het verhaal en de processen. Het creëren van awareness, omgaan met weerstand en stress… het komt allemaal aan bod. Ook is het fijn dat je een field coach krijgt die je helpt bij je persoonlijke ontwikkeling. In het begin wist ik niet goed wat er van mij verwacht werd en Breinstein heeft mij hier heel goed in begeleid. Ik weet ook zeker dat ik zonder dit traineeship nooit binnen was gekomen bij PALLAS. Breinstein opent deuren voor young professionals die normaal gesloten blijven.”

Wat is jouw droombaan?
“Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Het moet in ieder geval een internationaal karakter hebben, ik moet mijzelf kunnen blijven ontwikkelen, er moet veel afwisseling zijn en ik wil veel verantwoordelijkheid. Die boxen vink ik hier allemaal aan, dus voorlopig zit ik hier prima!”