Interview Sanne Staat – Trivire

‘De Digital Natives van Breinstein brengen ons echt iets nieuws’ – Sanne Staat (adviseur informatiemanagement woningcorporatie Trivire)

Sanne Staat is adviseur informatiemanagement bij woningcorporatie Trivire in de regio Drechtsteden. Zij heeft tot nu toe twee trainees Informatiemanagement begeleid en is positief over het programma van Breinstein en de kwaliteit van de trainees. “De Digital Natives van Breinstein brengen ons echt iets nieuws. Naast hun vakinhoudelijke kennis en specifieke vaardigheden is dat de manier waarop zij dingen benaderen. Hun enthousiasme en luchtigheid werkt heel verfrissend.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik kende de organisatie al van toen ik mijzelf wilde laten omscholen van maatschappelijk werker naar informatiekundige. Ik heb een traineeship Informatiemanagement van Breinstein serieus overwogen, maar koos uiteindelijk toch voor een volledige opleiding Informatics aan de HU University of Applied Science. Mijn manager bij Trivire, waar ik inmiddels alweer ruim 12 jaar werk, was altijd al heel enthousiast over de inzet van trainees. Toen we op de afdeling Informatiemanagement op zoek waren naar versterking, hebben we contact gelegd met Breinstein. Ze dachten goed met ons mee en kwamen met geschikte kandidaten. Uiteindelijk kozen we ruim twee jaar geleden voor Frederique en zij beviel zo goed dat ze inmiddels bij ons in dienst is als medewerker digitale informatie en communicatie. Twee maanden geleden is de tweede Breinstein-trainee hier begonnen: Martijn.”

Wat voor soort opdrachten doen de trainees zoal bij Trivire?
“In totaal werken er zo’n 180 mensen bij Trivire. Ons hoofdkantoor staat in Dordrecht, maar we werken ook vanuit verschillende wijksteunpunten. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en onze kerntaak is het bieden van huisvesting aan mensen die daar niet direct zelf in kunnen voorzien. Wij willen dat mensen prettig, betaalbaar en duurzaam kunnen wonen in een fijne wijk. Het team Informatiemanagement bestaat uit 9 mensen met allemaal verschillende expertises. Frederique heeft veel kennis van data en tools als Power BI. Ze heeft als trainee samen met mij diverse projecten begeleid op het gebied van informatiemanagement. Tegenwoordig kan ze dat prima zelfstandig. Ze werkt daarnaast een aantal uren in de week op de communicatieafdeling vanwege het raakvalk met digitale communicatie. Martijn draait mee bij Functioneel Beheer. Hij houdt zich bezig met het beheren en inrichten van systemen, met name op ons Klant Contact Center en op de afdeling Verhuur. Je moet hiervoor kennis hebben van zowel processen als techniek. De opdracht lijkt hem op het lijf geschreven.”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?
“Goed. Ze hebben veel kennis van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied en kunnen werken met de nieuwste tools. Ze zijn bovendien heel erg gemotiveerd, zijn altijd enthousiast en pakken dingen snel op. Bovendien zijn ook hun soft skills sterk ontwikkeld en dat is nodig in dit vakgebied. Dat ze vakinhoudelijk nog dingen bij moeten leren, is geen enkel probleem. Ze volgen een intensief opleidingstraject bij Breinstein en wij zijn zelf ook bereid om ze dingen bij te brengen. Ze hebben een bepaald werk- en denkniveau waardoor ze zich snel dingen eigen maken.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor Trivire?
“Er werken hier ook collega’s die al lang in dienst zijn en die qua digitale vaardigheden meer moeite hebben om mee te komen dan de huidige young professionals, die ermee opgegroeid zijn. Het is leuk om te zien hoe de nieuwe generatie samen optrekt met de andere generaties. Doordat ze dingen goed en geduldig uit kunnen leggen, kunnen ze makkelijk verbinding maken en mensen meenemen. Bovendien werkt hun enthousiasme aanstekelijk. Dat is fijn om te merken, want we willen dat mensen kunnen blijven aanhaken. Frederique is bijvoorbeeld ook betrokken bij projecten om ons personeel digitaal vaardiger te maken en dat doet ze hartstikke goed.”

Hoe verloopt de samenwerking met Breinstein?
“Prima. Het valt me op dat ze van begin tot eind betrokken blijven. Ze schakelen snel en weten de juiste kandidaten voor ons te selecteren. Bovendien is de opleiding en het coachingstraject bij hen in goede handen.”

Zou je andere organisaties aanraden om gebruik te maken van young professionals van Breinstein?
“Zeker! Het is fijn om jonge mensen te laten ontdekken waar hun kracht zit en relevante werkervaring op te laten doen. Je ziet ze als het ware openbloeien. Tegelijkertijd zijn de voordelen van Digital Natives voor organisaties die stappen willen zetten in informatiemanagement of de digitale transformatie enorm groot. Ze brengen niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden in waar dringend behoefte aan is, maar ze brengen je ook echt iets nieuws. Ze hebben een andere manier van dingen benaderen. Het heeft een bepaalde luchtigheid. In combinatie met hun enthousiasme zorg dat voor een heel andere energie in je team of organisatie.”

;