Interview Ramon Post – Gemeente Den Helder

‘Breinstein weet precies wat ik zoek’ – Ramon Post (teammanager Informatie & Techniek bij de Gemeente Den Helder)

Ramon Post is teammanager Informatie & Techniek bij de Gemeente Den Helder. “Breinstein slaagt er iedere keer weer in om trainees te vinden die heel goed matchen met onze organisatie. En dat is knap, want de cultuur in de kop van Noord-Holland is vaak net even anders. Ik merk dat bureaus uit de Randstad vaak wat meer moeite hebben om de juiste match te vinden.”

In welke zin is de cultuur in Den Helder anders dan bijvoorbeeld in de Randstad?

“Wij zijn vrij kritisch. Je moet als trainee bijvoorbeeld niet meteen binnenkomen met een air van ‘ik zal jullie allemaal wel even laten zien hoe het allemaal moet’. Je moet eerst even door de weerstand heen, maar daarna zal je merken dat er goed met ons te werken valt, haha.”

Hoe ging dat met jullie huidige young professionals Maarten?

“Prima! Hij komt uit Hoorn, dus hij kent de regio en heeft dezelfde mentaliteit. Doordat er iemand ziek uitviel, werd hem gevraagd of hij tijdelijk een andere klus wilde doen op het gebied van functioneel beheer. Dat heeft hij toch maar mooi gedaan en heel goed ook, ondanks dat daar zijn passie niet lag. Daarna heeft hij verschillende verandertrajecten opgepakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld rondom de Tweede Kamerverkiezingen de ICT-component gecoördineerd voor de gemeente. Ik wil hem het liefst tot het eind van het jaar houden want ik heb nog heel veel leuke projecten voor hem in petto. Zo is er veel meer synergievoordeel en efficiency te halen uit het centraliseren van het functioneel beheer binnen de gemeente dan nu het geval is. Maarten kan zijn skills goed benutten bij het handiger en slimmer inrichten hiervan.”

Wat vind je van de kennis en expertise van de trainees?

“Ik werk hier nog niet zo heel lang, maar ik weet dat mijn voorganger altijd heel tevreden was. En ik zelf dus ook over Maarten. Hij heeft een achtergrond als recruiter, maar zag zich dat niet doen tot aan zijn pensioen. Hij heeft zich om laten scholen via het traineeship Informatiemanagement van Breinstein en ik ben erg onder de indruk van zijn skills en mindset.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor de gemeente Den Helder?

“Het verse bloed. De nieuwe generatie bruist van enthousiasme, is goed in het in kaart brengen van de huidige en gewenste situatie, het op sleeptouw nemen van mensen bij verandertrajecten heeft aansluiting bij de nieuwste trends en is stressbestendig. Gemeentes zijn vaak verschrikkelijk vergrijsd. Binnen de ICT ben je vaak al bejaard als je boven de 45 bent, maar bij de gemeente ben je dan vaak nog een jonkie. Het wordt hoog tijd dat het team verder verjongd en dan werken trainees vaak als katalysator.”

Hoe zorg je dat je jong talent behoudt voor de gemeente?

“Door ze interessant werk te bieden. Projecten te laten draaien met maatschappelijke relevantie. Door ze kennis te laten maken met netwerken voor jonge ambtenaren en door ze zekerheid te bieden. Dat laatste is geen overbodige luxe in deze onzekere tijden. Na het traineeship behoort doorgroei naar een vaste aanstelling zeker tot de mogelijkheden, als het van beide kanten bevalt.”

Hoe is jouw ervaring met Breinstein? Wat voor organisatie is het?

“Het is een fijne, pragmatische club mensen. Het contact verloopt heel ongedwongen. Het knappe is dat ze precies weten wat wij zoeken. De match tussen trainees en organisaties maken ze iedere keer weer heel goed. Mijn ervaring is dat dat bij concurrenten uit de Randstad vaak wel anders is. Die jongens en meiden weten vaak niet hoe snel ze weer in de auto moeten stappen naar hun oude, vertrouwde Amsterdam.”

;