Interview Petra van de Moosdijk – HvA

‘Ik wist vrijwel meteen: dit is een blijvertje!’ – Petra van de Moosdijk (Hoofd Onderwijs- en Onderzoeksbeleid bij de HvA)

Petra van de Moosdijk is Hoofd Onderwijs- en Onderzoeksbeleid bij de Hogeschool van Amsterdam en heeft een hele positieve ervaring met Boris Debije, de eerste young professional van Breinstein die zij inschakelde. Boris is naar volle tevredenheid overgenomen en Petra zegt de smaak te pakken te hebben. “Ik geloof in jong talent dat niet bang is voor ICT en de organisatie lekker op kan schudden.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Joost Noordeloos, onze adviseur onderwijs & ICT attendeerde mij op Breinstein toen ik voor mijn afdeling op zoek was naar versterking. Mijn team, dat twee faculteiten ondersteunt op het gebied van Onderwijs & Onderzoek, internationalisering en ICT – namelijk de faculteit Gezondheid en de faculteit Bewegen, Sport en Voeding, is de afgelopen jaren hard gegroeid van 5 naar 21 professionals. Nog voordat de coronapandemie uitbrak, wilden wij gefaseerd Microsoft Teams uitrollen. Vroeger deden wij zo’n project met interimmers. Dan zat zo’n projectleider één dag in de week bij ons en verder was hij of zij slecht bereikbaar. Daar had ik geen zin meer in. Ik wilde iemand embedded in ons team en als hij of zij goed zou zijn, wilde ik hem of haar houden. Liefst een jong, flexibel iemand die aan learning-on-the-job deed. Dus toen Joost mij attendeerde op de traineeships van Breinstein heb ik contact met ze gezocht.”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?
“Ik heb tot nu toe nog maar één young professional begeleid, maar ik ben diep onder de indruk. Ik kon kiezen uit twee kandidaten. De keuze viel op Boris, maar de andere kandidaat was ook zeker een goede match. Boris is een slimme jongen, die al een opdracht had gedaan bij een andere hogeschool in Amsterdam tijdens zijn traineeship Informatie Management. Tijdens de uitrol van Teams gingen we ook naar de cloud, we zaten middenin een SharePoint-transitie. We hadden een degelijk plan gemaakt: de uitrol van Teams zou gefaseerd gebeuren, gecoördineerd vanuit de centrale ICT-organisatie. ‘Mijn’ faculteiten zouden als eerste aan de beurt zijn. Maar…. Toen kwam corona en werd alles anders. Teams moest vanwege het afstandsonderwijs versneld worden uitgerold. Boris heeft dat als 25-jarige zo ontzettend goed opgepakt! Ik was diep onder de indruk. Hij had helemaal geen tijd om eerst de organisatie goed te leren kennen, maar daar heb ik niets van gemerkt. Hij is professioneel, kundig, kan heel goed zelfstandig werken en beschikt over uitstekende soft skills, waardoor hij mensen met zich meekrijgt. En dat is bijzonder, want in het onderwijs is er vrijwel altijd veel ‘gezonde’ weerstand bij veranderingen. Boris heeft het gewoon gefikst! Ik vind hem echt een natuurtalent.”

Ik heb begrepen dat je hem inmiddels hebt overgenomen?
“Ja, ik kon niet wachten. Ik wist vrijwel meteen: dit is een blijvertje! Ik had eigenlijk geen vacature, maar voor hem is er een uitzondering gemaakt. Hij is hier nu projectleider/junior informatiemanager. Boris is sociaal intelligent, heel beschaafd en hij is heel wijs voor zijn leeftijd. Hij heeft hier trainingen gegeven, waarbij mensen dachten dat hij van een gerenommeerd trainingsinstituut kwam en het al jaren deed. Echt ongelofelijk voor zo’n jong iemand!”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor de Hogeschool van Amsterdam?
“Ik geloof in jong talent. Digital Natives zijn niet bang voor ICT en zijn in staat de organisatie lekker op te schudden. En dat is vaak nodig bij veranderingen.”

Hoe is het om met young professionals te moeten werken als iedereen remote werkt?
“Dat ik hem maar een paar keer had gezien, voordat iedereen vanuit huis moest werken, heeft geen impact gehad op het verloop van het project. We spraken elkaar minimaal 3 keer per week uitgebreid tijdens een online stand-up en ook dat deed hij hartstikke goed. Verder had hij via de telefoon of online nauw contact met de belangrijkste stakeholders.”

Hoe is jouw ervaring met Breinstein? Wat voor organisatie is het?
“Prima. Ze kwamen hun afspraken na, wisten precies wat wij zochten en dachten goed met ons mee. Het smaakt zeker naar meer. Ik kan me zo voorstellen dat we naast Informatiemanagement in de toekomst ook ondersteuning kunnen gebruiken in Data Analytics en Cyber Security. ”

;