Interview Patrick van der Avoird – Veiligheidsregio Kennemerland

‘Zij maken ons klaar voor de toekomst’ – Patrick van der Avoird (Chief Information Security Officer (CISO) bij Veiligheidsregio Kennemerland)

Patrick van der Avoird is Chief Information Security Officer (CISO) bij Veiligheidsregio Kennemerland. Volgens hem hebben de 25 veiligheidsregio’s die ons land telt dringend behoefte aan frisse aanwas. “De ontwikkelingen in Cyber Security gaan razendsnel. Om klaar te zijn voor de toekomst hebben we de hulp van Digital Natives hard nodig.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik kende ze nog niet, maar ik werd benaderd door ze. In juni 2022 willen we aantoonbaar voldoen aan de BIO (Baseline Informatiebeveiliging). Met de BIO hanteert de overheid één basisniveau voor informatiebeveiliging. Eén gezamenlijke taal voor alle overheidsorganisaties, die helder, eenduidig en veilig is. Om bij de Veiligheidsregio Kennemerland in kaart te brengen hoe we er nu voorstaan, hadden we versterking nodig. Ik wilde dat graag in de vorm van een traineeship, omdat ik jonge mensen graag een kans geef om relevante werkervaring op te doen en wij als organisatie erbij gebaat zijn input te krijgen van Digital Natives. Bij mijn vorige werkgever Air France-KLM had ik al diverse trainees begeleid en dat geeft zo’n leuke energie! Het ging om een aanbesteding, waarbij er drie organisaties in de race waren. Breinstein was er één van. Uiteindelijk is er voor Breinstein gekozen, omdat zij het beste geluisterd hebben naar waar ik naar op zoek was.

Wat vond je van de young professionals die Breinstein in de aanbieding had?
“Jullie accountmanager kwam met Jurrian Groenewold, die precies bood wat wij zochten. Hij had al ervaring opgedaan bij een GGD en had de juiste achtergrond qua opleiding. Het voelde meteen als een goede match. Hij was van alle kandidaten het beste voorbereid tijdens het sollicitatiegesprek en toonde oprechte interesse in de opdracht. We hebben dagelijks contact en hij kan heel zelfstandig werken. Jurrian stelt goede vragen, is enthousiast en leergierig. Ik merk ook dat er een goede energie ontstaat met de mensen waarmee hij contact heeft in de organisatie. Het is de bedoeling dat dit dingen in beweging zet en dat zie ik al gebeuren. Ik ben dus heel blij met hem.”

Hoeveel mensen werken er bij jullie veiligheidsregio?
“Dat waren er altijd een stuk of 1200, maar dat is de laatste tijd flink uitgebreid door het bron- en contactonderzoek dat de GGD – die bij ons ook onder de veiligheidsregio valt – uitvoert sinds de uitbraak van het corona-virus. Het team Informatieveiligheid bestaat uit drie mensen en sinds kort dus ook een trainee. Wij verdelen onze aandacht over twee gebieden: informatiebeveiliging en privacy.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor jullie organisatie?
“Dat ze zijn opgegroeid met technologie. Cyber Security wordt steeds belangrijker en deze generatie pakt dingen snel op, weet wat het inhoudt of zoekt het snel uit. Jong Cyber Security-talent is analytisch sterk, stellen kritische vragen en zijn zich ervan bewust dat de wereld in hoog tempo verandert. Ze hebben een frisse blik op alles en die is vaak goud waard.”

Zou je andere organisaties aanraden om gebruik te maken van young professionals van Breinstein?
“Zeker! Als ik alleen al kijk naar de veiligheidsregio’s, dan moeten we ons snel klaarmaken voor de toekomst. Er is dringend behoefte aan frisse aanwas. Alleen zo kunnen we de snelle veranderingen bijbenen.”

Zou je overwegen om meer young professionals in te schakelen in de toekomst?
“Zeker. Ze kunnen ons ontzorgen op mooie opdrachten. Overigens zou ik young professionals in het algemeen wel willen aanraden om jezelf niet te snel te committen. Je bent nog jong, kijk eerst lekker rond voordat je je vastlegt. En beland niet te snel in een leidinggevende rol, ga eerst voor verdieping. In Cyber Security is the sky the limit!”

;