Interview Michel van Dalen – Volkshuisvesting Arnhem

‘Digital Natives denken in mogelijkheden van IT’ – Michel van Dalen (informatiemanager Volkshuisvesting in Arnhem)

Michel van Dalen is informatiemanager bij woningcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem. Eind vorig jaar schakelde hij voor het eerst een young professional in van Breinstein. “Het is een hele fijne combi om als organisatie vanaf dag één toegevoegde waarde te hebben van de young professionals die je in huis haalt en dat jij hen tegelijkertijd verder kunt helpen in hun carrière.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik zag de naam wel eens voorbijkomen op LinkedIn, maar ik kende ze zelf niet. Ik werd benaderd door één van hun accountmanagers of zij met hun young professionals iets voor ons konden betekenen. Wij waren toen net bezig een slag te maken in de verdere digitalisering van onze werkprocessen en hadden de strategische keuze gemaakt om onze ICT te outsourcen. Hierbij was het zaak om de boel goed voor te bereiden en alle collega’s goed mee te krijgen. Dan helpt het om versterking in te roepen van Digital Natives. Die generatie denkt in de mogelijkheden van IT en kan goed omgaan met veranderingen. Die frisse wind is wat wij nodig hadden. Dus ik ben gaan praten en uiteindelijk hebben we gekozen voor Kelly. Zij is hier eind 2020 gestart en we hebben onlangs besloten dat ze hier minimaal tot september 2021 blijft. Daar zijn we heel blij mee.”

Hoe luidde haar opdracht bij Volkshuisvesting Arnhem?
“Wij zijn een woningcorporatie in Arnhem en bedienen zo’n 13.500 klanten. In totaal werken er 135 mensen, waarvan er zes op de afdeling I&A werken. Of nu eigenlijk zeven, want Kelly is erbij gekomen. Vorig jaar is besloten om de ICT te outsourcen en toen is het team I&A geformeerd, dat bestaat uit drie functioneel beheerders, een supportmedewerker, een IT-regisseur en ikzelf als informatiemanager. Kelly is aangesteld als project- en procesbegeleider voor het migratietraject. Haar taak was het om alle collega’s goed mee te krijgen om de overstap naar de nieuwe omgeving zo soepel mogelijk te laten verlopen. Samen met de communicatieafdeling heeft ze alle stappen voor de medewerkers inzichtelijk gemaakt, duidelijke handleidingen geschreven, online video’s gemaakt, et cetera. Wij hebben hier heel veel enthousiaste reacties op gehad van collega’s. Inmiddels houdt zij zich bezig met de SharePoint-migratie. Ook hierbij is haar taak het betrekken van het personeel en het goed meenemen van iedereen, zodat straks iedereen het ook daadwerkelijk gaat gebruiken.”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?
“Kelly brengt heel veel actuele kennis in, is enthousiast, legt dingen geduldig uit en ze beweegt zich makkelijk door de organisatie heen. Als ze ergens tegenaan loopt, klopt ze bij ons aan of zoekt ze contact met haar collega young professionals om tot een oplossing te komen. Ze is dus heel proactief.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor jullie organisatie?
“Veranderen vanuit de bestaande organisatie gaat niet vanzelf, ook omdat bepaalde patronen mettertijd zijn ingesleten. Dat geldt zeker ook als het gaat over digitalisering. Een Digital Native is geboren met technologie. Ze duiken overal enthousiast in, zijn niet bang om fouten te maken en ze denken in de mogelijkheden van IT. Dat zorgt voor een frisse wind, die collega’s enthousiast maakt en waardoor er dingen veranderen en dingen in gang worden gezet.”

Zou je vaker gebruik willen maken van Digital Natives?
“Als we nieuwe projecten hebben waar ondersteuning voor nodig is: zeker. Uiteraard proberen we het wel altijd eerst met de mensen die er al zitten op te lossen. Maar het inschakelen van young professionals is een laagdrempelige manier om meer flexibiliteit in te bouwen. Het gaat om goed opgeleide mensen die zichzelf snel ontwikkelen en de tarieven zijn gunstig.”

Zou je andere organisaties aanraden om gebruik te maken van young professionals van Breinstein?
“Zeker. Je moet altijd streven naar een goede afspiegeling in je personeelsbestand en in ons geval hebben we relatief weinig jonge mensen in dienst. Bovendien snijdt het mes hier aan twee kanten: wij halen iemand in huis die vanaf dag één toegevoegde waarde biedt en de young professionals zijn gebaat bij een opdracht die hen uitdaagt en verder helpt in hun carrière.”

;