Interview Matthijs van Kampen – Gemeente Zoeterwoude

‘Best confronterend hoever ze vooroplopen op ons’ – Matthijs van Kamper (directeur Beheer & Bedrijfsvoering bij Gemeente Zoeterwoude)

Matthijs van Kampen is directeur Beheer & Bedrijfsvoering bij de gemeente Zoeterwoude. Hij was op zoek naar versterking voor het up-to-date brengen van de informatievoorziening. “Het is soms best confronterend hoe ver Digital Natives vooroplopen op ons. Dat geldt ook voor mij als veertiger die dacht dat ‘ie toch best goed mee kon komen in de ICT, haha.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik kende ze al van voordat ik bij de Gemeente Zoeterwoude kwam in november 2019. Ik heb hiervoor een eigen organisatieadviesbureau gehad en kwam ze wel eens tegen. Om de informatievoorziening bij de gemeente naar een hoger niveau te tillen was ik op zoek naar versterking en met name jong talent. Ik heb Breinstein benaderd omdat ik wist dat ze een goed traineeship hadden op het gebied van Informatiemanagement. Ze begrepen waar ik naar op zoek was en al snel kon ik kiezen uit meerdere kandidaten.” 

Waarom heb je gekozen voor Sihuong?
“Omdat zij goed kon vertellen waarom ze bij ons wilde komen werken. Alle kandidaten waren jong, enthousiast en gekwalificeerd. Maar zij had zich echt verdiept in ons en ik had meteen het gevoel dat ik met haar het avontuur aan wilde gaan.”

Kan je wat meer vertellen over haar opdracht?
“In eerste instantie zou zij zich richten op het vervangingsbesluit. Dat houdt in dat volgens de Archiefwet niet alles meer op papier bewaard hoeft te worden. Maar daar komt heel veel bij kijken en er moet ook intensief worden samengewerkt met andere gemeentes, waaronder Leiderdorp, Oegstgeest en Leiden. Dit project is daarom uiteindelijk overgeheveld naar het Servicepunt. Daardoor is haar opdracht veranderd. We zijn op zoek gegaan naar een andere interessante opdracht. Sihuong gaf zelf aan dat ze meer de kant van verandermanagement op wilde en dat is gelukt. Ze houdt zich nu bijvoorbeeld bezig met bestuurlijke besluitvorming als het College op afstand werkt. Ze heeft hier zelf een voorstel voor geschreven en trainingen gegeven. Daar mag ze echt trots op zijn!”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?
“Ik ben echt onder de indruk. Sihuong werkt heel gestructureerd, is communicatief sterk en is analytisch vaardig. Ze is goed in het uitwerken van scenario’s en het vastleggen van zaken. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat er duidelijke werkinstructies zijn gekomen. Je krijgt bij de gemeente Zoeterwoude veel vrijheid, maar je moet ook durven duiken om te leren zwemmen en dat is bij haar echt het geval.”

Wat vind je van de opleiding voor young professionals bij Breinstein?
“Daar ben ik heel erg tevreden over. Ik zie het meteen terug op de werkvloer als er een bepaald thema is behandeld en ik vind het ook leuk om het er met elkaar over te hebben.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor de gemeente Zoeterwoude?
“Dat ze mijlenver vooroplopen als het gaat om digitalisering ten opzichte van andere generaties. Ook op mij als veertiger. Ik dacht dat ik best goed mee kon komen, maar als je deze generatie ziet…. Dat is soms best confronterend.”

Zou je haar na haar traineeship aan willen nemen?
“Ik zou haar graag willen behouden. Maar ik denk ook dat het voor die generatie goed is om heel goed na te denken over wat je zelf wil. Leg je niet meteen vast, maar proef aan zo veel mogelijk verschillende organisaties, luidt mijn advies. Ik merk dat deze generatie graag zinvol werk doet. Het lijkt erop dat goed verdienen minder belangrijk is geworden dan voor andere generaties.”

Hoe is jouw ervaring met Breinstein? Wat voor organisatie is het?
“Mijn ervaring met ze is prima. Ze denken goed mee met wat je zoekt en schuiven niet meteen een stapel cv’s in je mik. Dat maak ik wel eens anders mee.”

;