Interview Jan Nagelhout – Athora

‘Young professionals zien als een extra stel handjes in een gemiste kans’ – Jan Nagelhout (programmamanager bij Athora Nederland)

Jan Nagelhout is programmamanager bij verzekeringsmaatschappij Athora Nederland – dat tot voor kort VIVAT heette. Hij is al 25 jaar actief voor de organisatie, die vroeger onderdeel was van onder meer SNS Reaal en Proteq. Hij schakelde in het najaar van 2020 voor het eerst een trainee van Breinstein in en heeft daar zeker geen spijt van. “Het enthousiasme en de zelfstandigheid druipt ervan af.”

Hoe kwam je in aanraking met Breinstein?

“Ik werd benaderd door een van de accountmanagers en was in die tijd net op zoek naar ondersteuning op mijn project. We zijn gaan praten en ik was onder de indruk van de cv’s van jong talent die ik onder ogen kreeg. Ik heb met twee mensen een gesprek gehad en koos uiteindelijk voor Bryan. Hij is proactief en analytisch sterk, hij reageerde adrem op mijn kritische vragen en is niet bang om zijn ruimte te pakken. Zijn zelfstandigheid en enthousiasme druipt ervan af.”

Hoe is het om een young professionals te laten starten in coronatijd?

“Behoorlijk uitdagend. Ik heb hem nog nooit in levenden lijve gezien. Hij is één keer op kantoor geweest om zijn laptop op te halen, maar dan kom je niet verder dan het kluisje bij de receptie. Het is ons toch gelukt om een goede band op te bouwen en dat is zeker ook de verdienste van Bryan, die zelf veel interesse toont en initiatief neemt. Zijn goed ontwikkelde soft skills kwamen goed van pas in deze uitdagende tijd. De omstandigheden bij ons waren sowieso al behoorlijk uitdagend door de recente overnames en de transitie waarin Athora zich bevindt. Bryan kwam terecht in een wildwaterbaan, maar het is ons gelukt om een luw plekje voor hem te vinden. Ik neem mijn petje af voor hoe hij het heeft opgepakt.”

Wat voor soort opdracht heeft jullie young professionals?

“Wij zijn vorig jaar voor ons grootboek overgestapt op nieuwe software van Oracle en zijn naar een cloud-omgeving gegaan. We hebben de data van de oude versie overgepompt naar de nieuwe, maar nu wordt het tijd om meer waarde te halen uit de nieuwe applicatie. En daar komt Bryan om de hoek kijken. Een pittige klus, want wij hebben een overvolle projectenkalender, mede ingegeven door alle overnames. Als we geen prioriteiten aanbrengen, verzuipen we. Het is ook het eerste project dat Agile wordt uitgevoerd op de afdeling Finance, maar Bryan krijgt de mensen goed mee.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor jullie organisatie?

“Ze zijn jong, enthousiast en vliegen er vol in. Ze brengen de kwaliteit in die we nodig hebben, maar komen zonder rugzakje. Met dat laatste wil ik zeggen dat ze geen weerstand voelen bij veranderingen en innovaties ‘omdat ze het al jaren op manier x doen’. Ik vergelijk trainees vaak met een stel honden waar je zelf achteraan rent tijdens het uitlaten.”

Wat vind je van het opleidingsprogramma?

“Uitstekend. Het sluit goed aan bij onze behoeftes.”

Zou je hem na afloop van het traineeship in dienst willen nemen?

“Dat ik dat wil staat vast. Maar er wordt veel gereorganiseerd bij ons dus ik kan hem nog niets beloven. Aan de andere kant willen we hier verjongen en hebben we behoefte aan een ander type mens zoals hij. Dus ik hoop dat ik hem straks aan boord kan houden.”

Zou je young professionals inhuren via Breinstein aanraden aan anderen?

“Zeker. Breinstein heeft een persoonlijke aanpak, waarbij het niet draait om cv’s schuiven, maar echt luisteren naar elkaar en elkaar verder helpen. Dat spreekt mij heel erg aan. Maar je moet dit alleen doen op voorwaarde dat je een interessante opdracht voor ze hebt. Trainees zien als een extra stel handjes in een gemiste kans. Digital Natives kunnen echt meerwaarde bieden voor organisaties in de digitale transformatie. Dus benut hun talent! Zij helpen je om jouw organisatie te veranderen en verbeteren.”

;