Interview Gerard ten Brinke – Skal Biocontrole

‘Breinstein begrijpt wat we doen en wat we nodig hebben’ – Gerard ten Brinke (manager Team Data & ICT bij Skal Biocontrole)

Gerard ten Brinke, manager Team Data & ICT bij Skal Biocontrole in Zwolle, schakelde vorig jaar een young professional van Breinstein in voor de vernieuwingsslag die moest plaatsvinden voor het functioneel beheer van zijn team in de digitale transitie naar informatievoorziening. “De jonge, innovatieve kennis die hij inbrengt, zorgt voor een verrijking van het team.”

Wat doet Skal Biocontrole precies?

“Skal Biocontrole doet inspecties en verzorgt certificeringen voor de Nederlandse biologische markt, namens het Ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Wij maken de vertaalslag van de EU-wetgeving voor de Nederlandse markt. We groeien behoorlijk hard, omdat alles wat met biologisch te maken heeft in Nederland een grote vlucht neemt. We zitten inmiddels op zo’n 90 personeelsleden. Ik ben verantwoordelijk voor het Data- en ICT-team. Inmiddels bestaat het team uit negen medewerkers en nog een aantal externe professionals.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?

“De IT-afdeling van Skal was voorheen een authentieke beheerclub, waarbij alles on-premise gebeurde. De ICT moest drastisch worden vernieuwd en er liggen heel veel digitaliseringsplannen. Functioneel Beheer krijgt een heel andere lading en schuift steeds meer op naar informatiemanagement. Niet alleen bij ons. Dit is een algemene ICT-ontwikkeling. Het behelst veel meer dan het beheren van ICT-systemen. Daar heb je ook een ander soort medewerker voor nodig. Mensen die onze digitale transformatie in goede banen kunnen leiden. Wij zitten in een stormachtige ontwikkeling, waarbij we een vernieuwingsslag moeten maken en behoefte hebben aan jong talent. Ik zag dat Breinstein een traineeship Informatiemanagement aanbood. Ik ben gaan praten en het klikte meteen. Breinstein begrijpt wat wij aan het doen zijn. Ze verdiepen zich in wat er speelt bij opdrachtgevers en komen met goede mensen. Ze komen niet aanzetten met 13 in een dozijn-cv’s, zoals best wel eens gebeurt in de IT-detachering.”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?

“Ik kon kiezen uit twee kandidaten en heb gekozen voor Maurits omdat hij heel erg eager en nieuwsgierig is. Hij weet wat hij wil en is daar ondanks zijn leeftijd dus al heel volwassen in. Hij had zich goed voorbereid op het sollicitatiegesprek en het voelde meteen als een goede match. Op 1 november 2020 is hij gestart. Wij houden ons aan de RIVM-regels dus we werken zo veel mogelijk thuis, maar voor sommige, belangrijke overleggen komt hij naar kantoor. Hij heeft zich ondanks de lastige omstandigheden qua inwerken vanwege de corona-uitbraak heel goed staande gehouden. Hij is flexibel, gaat proactief aan de slag en is communicatief sterk.”

Wat vind je van de opleiding voor young professionals bij Breinstein?

“Heel erg goed. Je ziet meteen terug wat ze geleerd hebben. De begeleiding vind ik ook goed. Zelf vind ik dat wij daar ook een verantwoordelijkheid in hebben. Ik coach en begeleid hem zelf en hij wordt inhoudelijk intensief gecoacht door onze informatiemanager die als mentor optreedt. Ik vind het heel belangrijk dat Maurits zich thuis voelt bij ons en dat hij de ruimte krijgt om zichzelf te kunnen blijven ontwikkelen.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor Skal Biocontrole?

“Ze hebben veel kennis van de laatste technologieën, zijn enthousiast en pikken dingen snel op. Dat zijn onmisbare eigenschappen in de digitale transformatie. Maurits zet zich bijvoorbeeld in voor het optimaliseren van ons CRM-, certificerings- en workflowsysteem. Hij beschrijft de huidige processen en inventariseert waar we naartoe moeten en welke kennis en tooling daarvoor nodig zijn. Verder is hij sterk in documenteren en het maken van informatieanalyses.”

Zou je hem na zijn traineeship aan willen nemen?

“Ja, zeker! Mits hij dat zelf ook wil natuurlijk. Ik denk dat ik in de toekomst zeker vaker gebruik wil maken van young professionals van Breinstein.”

Hoe is jouw ervaring met Breinstein? Wat voor organisatie is het?

“Heel goed. Breinstein begrijpt wat we doen en wat we nodig hebben. Hun young professional verrijkt ons team met zijn innovatieve kennis.”

;