Interview Betty Anemaat – Gemeente Delft

Met hen kan ik nieuwe wegen gaan bewandelen’ – Betty Anemaat (afdelingshoofd Applicatiemanager bij Gemeente Delft)

Betty Anemaat is interim afdelingshoofd Applicatiemanagement bij de gemeente Delft en is een groot voorstander van jong volwassenen een kans geven. Bij de gemeente zijn al twee oud-trainees van Breinstein in dienst gekomen en momenteel lopen er twee trainees rond waar Anemaat uiterst tevreden over is. “Ik ben blij verrast over de kwaliteiten van die jonge honden. Met hen kan ik nieuwe wegen gaan bewandelen en dat is precies wat we nodig hebben hier.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?

“Ik kende Breinstein niet toen ik anderhalf jaar geleden deze opdracht aanvaardde. Maar mijn voorganger had twee young professionals van Breinstein binnengehaald en die bevielen zo goed dat ze inmiddels een contract hebben gekregen bij de gemeente. Ik ben zelf ook heel tevreden over de twee trainees Informatiemanagement van Breinstein die nu bij de gemeente rondlopen. Één werkt op de afdeling Financiën de ander zit bij Delft Support.”

Wat vind je van het niveau van de young professionals?

“De jeugdige energie is precies wat we hier nodig hebben. Toen ik begon kreeg ik de opdracht mee om de afdeling te verjongen, dus ik heb er meteen een trainee neergezet. Toen kreeg ik de reactie: Poeh… die is wel HEEL jong! Maar ik ben groot voorstander van jongeren een kans geven en ze hebben zich keihard bewezen. Hun soft skills zijn goed ontwikkeld: ze werken goed samen en ze zijn communicatief vaardig. Ook met hun hard skills zit het goed. Ze moeten soms nog wel een beetje leren om hun rol op te eisen, maar dat is normaal op die leeftijd en ik help ze hier graag bij. Ze staan stevig in hun schoenen en pikken dingen heel snel op.”

Wat vind je van de opleiding voor young professionals bij Breinstein?

“Ik vind het fijn dat er bewust niet is gekozen voor een bootcamp. Je krijgt dan in een hele korte tijd alleen de theorie, maar de praktijk blijkt vaak veel weerbarstiger. Bij Breinstein werk en leer je tegelijkertijd, uitgesmeerd over twee jaar, waardoor je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen.”

Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor de gemeente Delft?

“Het verse bloed. Bij gemeenten werken vaak relatief veel mensen die er al langer zitten die heel stellig zeggen: ‘Waarom moet het anders? We doen het al jaren zo!’. Een young professional heeft die bagage niet. Zij staan veel meer open voor nieuwe dingen. Mijn generatie is meegegroeid in de IT, deze generatie is erin geboren – ze weten niet anders. Wij moeten het hebben van oude routines, zij komen met oplossingen. Informatievoorziening is bij ons sterk in ontwikkeling. De oudere generaties die altijd rechtsaf zijn gegaan, kan ik nu we naar links moeten hooguit een beetje naar het midden bewegen. Met de Digital Natives kan ik nieuwe routes gaan bewandelen. Ze zijn nog heel erg kneedbaar. De oudere generaties brengen op hun beurt vaak weer bakken ervaring in, dus dat moet je ook koesteren. Het liefst werk ik met een buddysysteem waarbij ze intensief samenwerken.”

Hoe is het om young professionals in te moeten werken als iedereen remote werkt?

“Dat is best een uitdaging. Vooral binding krijgen met de organisatie is dan lastig. De boel raakt snel wat verkokerd. Je mist ook het contact met mensen buiten je team en je hebt geen informatie uit de wandelgangen. Ik werkte er ook nog maar net toen de lockdown kwam, dus voor mij is dit ook nog best lastig. Maar die jonge talenten weten er echt wat van te maken. Dat heeft me aangenaam verrast.”

Hoe is jouw ervaring met Breinstein? Wat voor organisatie is het?

“De club straalt energie uit. De sfeer is relaxed, op het gezellige af. Dat zorgt ervoor dat je snel informatie met elkaar uitwisselt en elkaar verder wilt helpen.”

;