Interview met recruiter Pim Weel: ‘Ik vind het fijn om niet te weten waar ik aan toe ben’

Pim Weel begon na jaren actief te zijn geweest in het hotelwezen in september 2021 als recruiter Informatiemanagement bij Breinstein, voor de vestigingen in Utrecht en Alkmaar. “Ik geloof in het trainee-concept van Breinstein. En dat moet ook, anders kan ik het niet goed verkopen. Ik ben geen keiharde salesjongen.”

Pim rolde na zijn studie Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam eigenlijk per toeval het hotelwezen in. Samen met twee vrienden runde hij verschillende hotels en B&B’s in Amsterdam. Zo was hij onder meer General Manager van het First City Boutique Ho(s)tel, Account Manager bij Adam Suites, General Manager bij Mr Monkey en runt hij daarnaast sinds 2019 zijn eigen B&B. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus liep het toerisme sterk terug en kreeg Pim steeds minder lol in zijn vak. “Ik vind ondernemen heel erg leuk, maar er zit zeker ook een keerzijde aan. Zo heb ik mensen moeten ontslaan en was ik altijd, 24/7 aan het werk. Ik was toe aan meer rust en structuur en besloot op zoek te gaan naar iets anders.”

Hoe kwam je terecht bij Breinstein?
“Mijn neef, Ivo Weel, is een van de directeuren van Breinstein. Ik had afgelopen zomer op de bruiloft van mijn broer laten vallen dat ik toe was aan een volgende stap in mijn carrière. Kort erna benaderde Ivo mij of ik wel eens had gedacht aan recruiter worden. Eerlijk gezegd had ik dat al eens, maar nadat ik op gesprek was geweest bij een recruitmentbureau ben ik hard weggelopen. Het ging daar vooral om cv’s doorschuiven en dat is niets voor mij. Maar toen ik toch besloot om te gaan praten bij Breinstein, merkte ik al snel dat het hier ging om een hele afwisselende functie. Ze doen hier het hele wervingstraject en je krijgt meteen veel verantwoordelijkheid. Bovendien klikte het met de mensen waar ik op het kantoor in Utrecht veel mee zou gaan samenwerken. Toen ik hoorde dat ze mij wilden besloot ik er gewoon voor te gaan. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

Wat vind je het allerleukst aan Breinstein?
“Ik zit hier vooral omdat ik Breinstein zo leuk vind. De bedrijfscultuur past bij mij. Na twee weken inwerktijd werd ik al losgelaten en mocht ik zelf alle verantwoordelijkheid dragen. Ik mag het invullen op mijn manier, zonder dat er iemand op mijn vingers kijkt. Het is fijn dat je dat vertrouwen krijgt. Een bijkomend voordeel is dat ik niet meer zeven dagen in de week aan het werk ben. Hier kan ik met een gerust hart de laptop dichtklappen aan het eind van de vrijdagmiddag. Dat geeft enorm veel rust in mijn hoofd.
Werksfeer is voor mij enorm belangrijk. Ik heb een goede klik met mijn directe collega’s Lambert en Joey. We kunnen alles tegen elkaar zeggen en zitten vaak op één lijn. Het is hier ‘work hard, play hard’. We kunnen heel serieus zijn, maar hebben ook veel lol samen. Verder hebben we gemeen dat we alle drie erg competitief zijn, iets wat terugkomt tijdens ons dagelijkse tafeltennispotje.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit als recruiter Informatiemanagement?
“Er starten ieder jaar drie nieuwe klassen voor het traineeship Informatiemanagement en die klassen moeten iedere keer weer gevuld worden met de beste kandidaten. Als recruitmentadviseur Informatiemanagement ben ik onder meer verantwoordelijk voor het opstellen en plaatsen van vacatures, het werven van young professionals via cv-databanken, sociale mediakanalen en onze database, en het beoordelen van sollicitaties en selecteren van geschikte kandidaten. Daarna start het proces van het voeren van sollicitatiegesprekken en het afnemen en bespreken van assessments. Ik let vooral op de soft skills, die zijn essentieel in hun vakgebied. Als iemand is aangenomen blijf ik betrokken door onder meer het updaten van cv’s van kandidaten voordat ze worden voorgedragen aan opdrachtgevers en het verzorgen van sollicitatietrainingen.”

Welke van de kernwaarden van Breinstein (ondernemerschap, groeimindset, verbinding en fun) past het beste bij jou?
“Dat is duidelijk ondernemerschap. Maar de andere drie waarden passen ook goed bij mij. Dat moet ook, anders zou ik hier niet op mijn plek zitten.”

Wanneer blik jij tevreden terug op je werkweek?
“Als ik precies de juiste kandidaat heb gevonden en als hij of zij dan een handtekening zet onder het contract. Dat geeft zo’n kick! Ook vind ik het geweldig om young professionals sollicitatietraining te geven met de focus op gesprekstechnieken. Vooral als ik dan achteraf hoor dat dit ze enorm heeft geholpen en dat ze de klus hebben gekregen.”

Hoe zie jij je toekomst bij Breinstein?
“Ik heb toegezegd deze functie minstens een jaar te vervullen. Ik verwacht dat ik het daarna ook nog boeiend vind, maar ik denk dat andere functies hier ook best wat voor mij zouden kunnen zijn, zoals accountmanager of field coach. Maar ik zie wel. Ik vind het fijn om van tevoren niet te weten waar ik aan toe ben.”

;