Interview met HR Manager Joyce Hoogenboom: ‘Kleine dingen, groots effect’

Joyce Hoogenboom begon in februari 2017 bij Breinstein als field coach. Twee jaar later is zij doorgegroeid naar HR manager. Deze functie heeft ze zelf vorm mogen geven en dat is precies wat Breinstein typeert. “Toon ondernemerschap en er is veel mogelijk!”

“Ik heb een superteam en kan me vooral met ondernemen, innoveren en het stroomlijnen van processen bezighouden. Daarnaast zit ik in het directieteam. Dat geeft wel aan hoe belangrijk HR hier gevonden wordt. Je kunt geen groei realiseren zonder serieus aandacht te schenken aan je mensen en hun werkgeluk.”

Joyce studeerde HRM aan de Hogeschool van Amsterdam en deed een post-hbo-opleiding Organisatiepsychologie & Coaching. Zij begon haar carrière als recruiter bij Falck en ging daarna als HR-adviseur aan de slag bij ROC Amsterdam/Flevoland. De negen jaar daarna werkte ze bij G4S (als corporate recruiter, projectcoördinator HR en trainer/coach), waar ze heel Nederland voor doorreed. Nadat ze moeder was geworden, besloot ze op zoek te gaan naar een baan dichterbij huis.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik had nog nooit van Breinstein gehoord. Ik ontdekte dat ze een leuke vacature hadden voor een field coach in Alkmaar en ben op gesprek gegaan. Het voelde meteen goed, toen ik binnenstapte. Binnen een week waren we eruit en in februari 2017 ging ik aan de slag als field coach bij Breinstein. In 2019 ben ik doorgegroeid naar de functie van HR Manager. Ik ben naar deze functie doorgestroomd, omdat ik ook als coach al heel veel met HR bezig was. Ik was voortdurend bezig met het stroomlijnen van processen en het professionaliseren van de organisatie, zodat we klaar waren om verder te groeien.”

Waar hou je je als HR manager mee bezig?
“Ik heb wel even getwijfeld toen ze mij vroegen voor deze functie. Ik weet dat professionalisering een belangrijk onderdeel is van HR, maar ik wil in mijn werk mij vooral bezighouden met ondernemen, coachen en groei realiseren, zowel bij mensen als in de organisatie. Toen duidelijk werd dat ik deze functie zelf mocht vormgeven en mijn visie erin kwijt kon, was ik overtuigd. Ik zit ook in het directieteam. Dat er iemand van HR in dat team zit, geeft wel aan hoe belangrijk Breinstein de menselijke kant van het verhaal vindt. En terecht: je kunt geen groei realiseren zonder serieus aandacht te schenken aan je mensen en hun werkgeluk. 
Ik hou mij bezig met het borgen en verder ontwikkelen van onze cultuur, het vergroten van het werkgeluk, zet medewerkers in hun kracht en tot slot automatisering, want ook wij moeten future-proof blijven! Mijn team borgt en automatiseert processen zo goed mogelijk, zodat je vanuit HR toegevoegde waarde kunt leveren.”

Hoe zorg je als HR manager dat het werkgeluk bij Breinstein optimaal is?
“Werkgeluk is een veel besproken onderwerp. Gelukkige medewerkers zijn productiever en loyaler. Het probleem met werkgeluk is dat iedereen het anders ervaart. Bij mij en vanuit Breinstein zit het heel erg in vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid geven aan medewerkers. Hiermee stimuleer je hun ondernemerschap en zelfontwikkeling. Tot slot natuurlijk een dosis fun. Werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid. Medewerkers hebben meer invloed op hun werkgeluk dan dat zij in eerste instantie denken. Daarom is het een terugkerend onderwerp in onze gesprekken. Zodat beide kanten weer op scherp worden gezet. 
Daarnaast kunnen kleine dingen een groot effect hebben op werkgeluk. Het gaat om de creativiteit om van dingen een feestje te maken. Zo hebben wij onlangs ingevoerd dat je vrij krijgt op je verjaardag. Zoiets simpels heeft een enorme positieve uitwerking. Een ander voorbeeld is de online quiz die wij onlangs met elkaar speelden met vragen over elkaar. We hebben zo ongelofelijk veel lol gehad met z’n allen! En je leert elkaar ook nog eens op een hele andere manier kennen.” 

Welke van de kernwaarden van Breinstein, past het beste bij jou?
“Ik denk ondernemerschap. Ik zie mezelf als een resultaatgerichte, kritische, betrokken ondernemer die altijd op zoek is naar verbetering en ik werk het liefst vanuit passie en plezier. Ieder mens heeft behoefte aan groei, zowel op persoonlijk als zakelijk gebied. Ik help mensen daar graag bij. Ook de andere kernwaarden – fun, verbinding en groeimentaliteit – passen goed bij mij. Niet alleen bij mij trouwens, we letten bij het aannemen van mensen goed op of onze kernwaarden matchen bij het DNA van kandidaten. Want je kunt pas echt goed functioneren in je werk als je werk en de organisatiecultuur goed aansluiten bij jouw belangrijkste waarden en drijfveren. Kortom, de `fit’ tussen jou en de organisatie waar je werkt is van groot belang voor het succes in jouw loopbaan.”

Wat is er zo leuk aan werken bij Breinstein?
“Je krijgt hier veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. Fouten maken mag, als je er maar van leert. Ik werk met een fantastisch HR team dat goed op elkaar is ingespeeld. Ook met de directie heb ik een klik, ik zie dat we elkaar versterken. Mijn ondernemerschap heb ik hier nog meer kunnen aanwakkeren. Daarnaast is de sfeer hier heel erg prettig. Er is altijd tijd voor een lolletje. Plus dat je in staat wordt gesteld om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Binnenkort gaan we met het HR team suppend plastic verwijderen uit de grachten van Alkmaar. Leuke en nuttig tegelijk! Tot slot is het heerlijk dat het kantoor maar 5 minuten fietsen is van mijn huis.”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat we zowel intern als extern mooie stappen hebben gemaakt op HR. We hebben als HR team meer structuur aangebracht, processen gestroomlijnd en veel HR-zaken verder geprofessionaliseerd. Hierdoor hebben wij niet alleen het HR beleid verder ontwikkeld, maar heeft het ook de organisatie ruimte gegeven om verder te kunnen groeien. Verder ben ik heel trots op onze kernwaarden. Ze zijn onderdeel van onze bedrijfscultuur. We beweren niet alleen dat we zo en zo zijn, we zijn het ook echt. Het is ons verhaal.”

;