Interview met Field Coach Bente van Gameren: ‘Blij dat ik de stap heb gewaagd’

Bente van Gameren wisselde in het voorjaar van 2020, net na de wereldwijde corona-uitbraak, van werkgever. Ze besloot – ondanks de onzekere tijd – de overstap te wagen naar Breinstein, waar ze field coach werd. “Ik heb naar mijn gevoel geluisterd en heb hiervan tot de dag van vandaag geen seconde spijt gehad.”


Bente (28) ging na haar studie Human Resource Management aan de Hogeschool Rotterdam in 2016 aan de slag bij het bedrijf waar ze haar afstudeerstage had gedaan: B&S in Dordrecht. Ze had het prima naar haar zin bij de internationale groothandel en serviceprovider voor nichemarkten (cruise, scheepvaart en airport shops). Ze startte er als trainee Human Resources en stroomde daarna door naar de rol van HR-medewerker. Toen ze 4,5 jaar bij B&S zat, stuitte ze toen ze voorzichtig om zich heen aan het kijken was op een vacature van Trainee.nl op LinkedIn. Trainee.nl bestond toen nog naast Breinstein, maar sinds maart 2021 gaan beide bedrijven verder onder de naam Breinstein. 

Kende je Breinstein al?
“Nee. En Trainee.nl trouwens ook niet. Toen ik online research deed, ontdekte ik dat Breinstein onder dezelfde paraplu viel en van sommige mensen uit mijn omgeving hoorde ik dat ze die naam wel kenden en dat ze er positieve verhalen over hadden gehoord. Iets in die vacature triggerde mij, ook al had ik het nog zo naar mijn zin bij B&S. Dus ik besloot te reageren. Ik mocht komen praten en binnen een week was alles rond. Daar had ik een onwijs leuk gesprek met recruiter Anita en daarna met Derek (Sales) en Ineke (HR) en we hadden meteen een goede klik. Ik heb wel even gedacht: moet ik wel switchen nu door corona alles zo onzeker is geworden? Maar ik ben blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd. Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin.”

Je bent begonnen in Rotterdam, maar inmiddels zit je op de vestiging in Utrecht. Hoe is dat zo gekomen?
“Toen ik nog in Rotterdam zat, coachte ik alleen young professionals van één vakgebied. Er is op een gegeven moment besloten om per vestiging een field coach aan te stellen voor alle vakgebieden. Door de verschuivingen in het team hebben ze mij gevraagd om de overstap naar Utrecht te maken. Ik ben verantwoordelijk voor het coachen van young professionals die traineeships volgen in de vakgebieden Informatiemanagement, Data Analytics en Cyber Security. Hierdoor is mijn werk nog afwisselender geworden. Zonder te willen generaliseren, trekt ieder traineeship een bepaald type kandidaat aan, die vraagt om een specifieke manier van begeleiding en coaching.”

Hoeveel young professionals coach je?
“Op dit moment heb ik zo’n 65 young professionals onder mijn hoede. Dat is pittig, maar omdat we nu zo veel mogelijk thuis werken en op afstand coachen, heb ik minder reistijd. Doordat ik de sessies meestal online doe, kan ik ze strakker achter elkaar inplannen. Het is de bedoeling dat we na de pandemie straks afwisselen tussen online en face-to-face sessies en zal het waarschijnlijk behoorlijk puzzelen worden om alle afspraken ingepland te krijgen.”

Wat zijn je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden als field coach bij Breinstein?
“Ik ben verantwoordelijk voor de coaching en persoonlijke ontwikkeling van de young professionals voor het kantoor in Utrecht. Gemiddeld spreek ik iedereen eens in de zes weken, maar dat kan ook vaker zijn als daar aanleiding voor is. Ik bewaak de voortgang van hun ontwikkeling, bespreek met ze hoe het bij hun opdrachtgever gaat, maar ook hoe het privé gaat – wat extra belangrijk is geworden door alle uitdagingen die deze tijd biedt voor jonge mensen. Daarnaast neem ik de contracten door met de young professionals die met een traineeship gaan starten, verzorg ik samen met het Team Field Coaches de kick-off, zijn we regelmatig aanwezig bij de (online) lesdagen, en zijn we betrokken bij de afrondende sessie. Ik heb niet alleen veel contact met de young professionals, maar ook met de accountmanagers, HR en opdrachtgevers. Als field coach ben je de spin in het web.”

Waar moet je in uitblinken om deze functie goed te kunnen vervullen?
“Je moet sociaal zijn, empathisch, je moet goed kunnen organiseren en ook je communicatieve skills moeten uitstekend ontwikkeld zijn.”

Wat is er zo leuk aan Breinstein?
“Je kan beter zeggen: wat niet? Het is een hele leuke groep mensen. Iedereen is enthousiast en altijd bereid om je te helpen. De sfeer is informeel. Je krijgt hier veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Dat gaat op basis van vertrouwen: je krijgt veel vrijheid om je functie zelf in te vullen. Geen dag is hetzelfde en soms gaat het van links naar rechts. Daar moet je wel tegen kunnen. Ik vind het persoonlijk heerlijk!”

Welke van de kernwaarden van Breinstein – ondernemerschap, groeimindset, verbinding en fun – past het beste bij jou?
“Ik vind ze allemaal wel bij mij passen, en alles hangt met elkaar samen, maar als ik moet kiezen is het verbinding. Ik ben heel erg van dingen samendoen, successen met elkaar delen, ook buiten werktijd leuke dingen met elkaar ondernemen en betrokkenheid tonen. Dat sociale aspect is echt mijn ding.”

Wat is het leukste aan jouw functie?
“Ook hier is het antwoord: contact met mensen. In deze tijd is dat extra belangrijk. Je merkt dat mensen het zwaar hebben. Het thuiswerken in vaak een klein appartement of zelfs studentenkamer, het gemis van collega’s om je heen, de horeca en uitgaansgelegenheden die dicht zijn…. Het begint ze soms echt op te breken. Ik probeer ze tips te geven hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Werk bijvoorbeeld eens bij een andere young professional thuis die in de buurt woont of doe mee aan de online intervisiesessies die wij voor de klassen organiseren om ervaringen uit te wisselen en tips en ideeën met elkaar te delen, speciaal in het leven geroepen voor de coronaperikelen waar mensen tegenaanlopen. Hopelijk kunnen we snel weer fysiek samenkomen en wat leuks organiseren.”

Welke gouden tip zou je nog meer mee willen geven aan young professionals?
“Ik zeg altijd: wees nieuwsgierig. Haal zo veel mogelijk informatie op binnen de organisatie waar je aan de slag gaat. Leg contact. En doe dat niet alleen via de mail of whatsapp. Pak ook eens die telefoon om elkaar beter te leren kennen. Profileer jezelf, hoe eng dat misschien ook lijkt als je ergens net nieuw bent.”

;