Interview met recruiter Daniëlle Swets: ‘Ik kan hier echt de verdieping in’

Daniëlle Swets begon in augustus 2016 als recruitmentspecialist Data Analytics bij Breinstein. “Ik krijg vaak de vraag of het niet zonde is van de twee Psychologie-masters die ik heb gedaan. Daar kan ik met volle overtuiging nee op zeggen. Ik zit nog steeds in de data en statistiek en kan echt de diepte in. Bovendien komen mijn luister- en ondervragingsvaardigheden dagelijks goed van pas als recruiter.”

Daniëlle volgde na haar Bachelor Psychologie maar liefst twee masters: Occupational Health Psychology, waarbij ze onderzoek deed naar stress op de werkvloer, en Klinische Psychologie. Ze ging aan de slag met data-analyse op een universiteit, maar ontdekte dat alleen op een kamertje achter haar pc zitten niet echt iets voor haar was. “Ik ben een mensen-mens. Ik miste dat in mijn functie.” Ze ging op zoek naar iets anders en doorliep verschillende sollicitatietrajecten. Ze vond het vooral belangrijk dat zij analytisch bezig kon blijven en dat zij de dingen die zij tijdens haar studie geleerd had over gesprekstechnieken in de praktijk toe kon blijven passen.

Op een gegeven moment stuitte ze op de vacature van recruitmentspecialist bij Breinstein. “Mijn vader zei altijd al: ik denk dat Human Resources wat voor jou is. Ik dacht zelf van niet, maar ben toch gaan praten. Hoe vaak ik hem inmiddels al gelijk heb moeten geven? Ontelbaar!”, lacht ze.

Hoe verliep de sollicitatie?

“Heel erg prettig. Heel informeel, in tegenstelling tot wat ik bij de sollicitatiegesprekken hiervoor gewend was. Zo vertelde de recruiter over haar goudvissen Fred & Ed. Uiteraard was het niet alleen maar smalltalk. Ik kreeg behoorlijk pittige vragen. Maar ik voelde me wel meteen op mijn gemak. Ik ben geloof ik dezelfde week nog begonnen. Eerst twee dagen in de week, naast mijn oude baan, omdat ik nog een opzegtermijn had. Daarna ging ik met veel plezier fulltime aan de slag.”

Hoe ziet jouw werkweek als recruiter eruit?

“Geen dag is hetzelfde. En als ik een planning heb gemaakt, loopt het toch altijd weer anders. Ik handel de binnengekomen sollicitaties af, voer de eerste gesprekken met young professionals, plan als het van beide kanten klikt een vervolggesprek in en ik geef aan de young professionals die op gesprek mogen komen bij een opdrachtgever sollicitatietraining. Ik leer ze ontdekken waar hun kracht ligt, hoe ze zich kunnen presenteren en waar ze op kunnen inzetten om de opdracht binnen te halen. Daarnaast hou ik mij twee dagen in de week bezig met het innoveren van ons recruitmentproces.”

Wat is er zo leuk aan je werk als recruiter?

“Dat ik me nog steeds bezig kan houden met data-analyse. Ik interview superslimme mensen die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Verder is het geweldig om samen met de young professionals op zoek te gaan naar hun belangrijkste kwaliteiten. Ik heb heel veel aan mijn achtergrond als psycholoog, zowel op het gebied van HR-analytics als de klinische kant.”

Wat vind je het allerleukst aan Breinstein?

“Iedereen beschikt hier over hetzelfde DNA: ondernemend, enthousiast, resultaatgericht, sociaal, work hard – play hard. Daar krijg je energie van! Je krijgt veel kansen om jezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen uit te proberen.”

Wat vind je de leukste arbeidsvoorwaarde?

“Sinds kort krijgen we een vrije dag voor vrijwilligerswerk – alleen of met je team. Dat vind ik geweldig! Ik ben al druk aan het uitzoeken hoe ik dit in wil gaan vullen. Ik denk aan de grachten van Alkmaar schoonmaken op supboards, een clean the beach-day of iets in de zorg. Het is fijn dat je je maatschappelijke hart kan laten spreken. Verder is de vrije dag op je verjaardag een top-idee en de aandacht voor vitaliteit spreekt me ook aan. Zodra het weer kan ga ik trainen voor de Dam-tot-Dam-loop en daar krijg je dan ook een vrije dag voor.”

Zou je iedereen aanraden om bij Breinstein te komen werken?

“Zeker! Maar het hangt wel af van je persoonlijkheid of het ook echt iets voor jou is. Je moet goed tegen veranderingen kunnen en niet alle plannen zijn even goed uitgekristalliseerd voordat er begonnen wordt. Dit heeft natuurlijk ook wel weer z’n charme, maar toch… Verder moet samenwerken in je DNA zitten.”

Hoe zie jij je toekomst bij Breinstein?

“Positief. Ik vind het leuk dat ik tijd vrij kan maken om mij bezig te houden met innovatie. Ze hebben mij ook wel eens gevraagd of field coach worden niet iets voor mij is, maar na een paar keer meelopen kan ik zeggen dat ik liever de verdieping opzoek in recruitment. Het is supertof dat ik mijn steentje heb bij kunnen dragen aan het opzetten van een traineeship dat nog helemaal niet bestond. Er was geen opleidingsprogramma, geen kandidaten, geen website, geen opdrachten, niets! En moet je nu eens kijken: er staat een volwaardige Data Analytics-community. Het lijkt me te gek om dat straks bijvoorbeeld ook voor een traineeship in een ander veelbelovend vakgebied te gaan doen. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd.”

;