Interview met Accountmanager Martijn de Graaf: ‘Het leukste aan Breinstein? Mijn autonome functie!’

Martijn de Graaf (34) is sinds januari 2021 accountmanager Cyber Security bij Breinstein. Ondanks dat hij bij zijn sollicitatie nog geen ervaring had in de buitendienst, zag het bedrijf zijn potentie en ontwikkeldrang. “Ik stond te popelen om te laten zien wat ik kan.” Dat doet hij met veel plezier én succes. “Ik ben altijd op zoek naar die match made in heaven tussen opdrachtgever en young professional.”

Ondanks zijn dyslexie rondde Martijn een volwaardige hbo-opleiding af. Hij begon na de middelbare school met de mbo-niveau 2 opleiding ICT-medewerker en na een tussenjaar op mbo-3-niveau stroomde hij in op de mbo-niveau 4 opleiding ICT System Administrator. Na het behalen van zijn diploma koos hij voor de hbo-opleiding Commerciële Economie. De 2,5 uur reistijd vanuit Den Helder brak hem uiteindelijk op. Hij besloot te stoppen met zijn studie en ging werken bij de Vomar. Maar na een tijdje begon het studentenleven toch weer te kriebelen. “Dit keer werd het Business, IT & Management aan de Hogeschool Inholland. Ik wist al dat ICT mij lag, maar bij deze studie kwam ook de menselijke factor aan bod. Daar werd ik erg enthousiast van.” Dit keer lukte het wel om zijn hbo-studie succesvol af te ronden.

Zijn stage en afstudeeropdracht deed hij bij Supply Chain Information Management (SIM), waar hij kon aanblijven en een leerwerktraject volgde op het gebied van Business Development. Uiteindelijk werd hij bij SIM aangenomen als Sales Representative. Hier hield hij zich vooral bezig met binnendiensttaken bezighield. Ook bij zijn volgende werkgever Betty Blocks was dat het geval. “Ik wilde mijn functie graag uitbreiden met buitendiensttaken, maar dat zat er daar niet in. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een nieuwe uitdaging.”

Sollicitatievideo
Via LinkedIn stuitte hij op een vacature voor accountmanager Cyber Security bij Trainee.nl (dat in 2021 opging in Breinstein). Vanwege zijn dyslexie stuurde hij geen brief maar maakte hij een sollicitatievideo. “Ik wilde niet dat ik op voorhand werd afgewezen vanwege mijn taalfouten en dacht: als ik een video maak, krijgen ze meteen een goede indruk van mij en kan ik goed overbrengen hoe graag ik dit wil.” Het werkte, want al snel mocht hij op gesprek bij recruiter Nikki.

Voor de betreffende vacature werd ook ruime buitendienstervaring gevraagd, waardoor hij uiteindelijk toch werd afgewezen, ondanks de prettige sollicitatieprocedure. “Maar het klikte zo goed dat toen er kort daarna een junior functie vrijkwam, Nikki mij belde of ik nog steeds interesse had. Ja, duhuh!” Snel daarna werd hij aangenomen als junior accountmanager Cyber Security bij Trainee.nl.

Inmiddels is hij geen junior meer en is zijn werkgebied gigantisch uitgebreid. “Ik werd aangenomen voor de regio Noord-Nederland, maar al snel ondersteunde ik ook voor de regio’s Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. En sinds een maand ben ik ook actief in de regio’s Flevoland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Overigens is er net iemand aangenomen voor het zuiden van het land en worden er op dit moment gesprekken gevoerd met kandidaten voor de regio Midden. Op zich vind ik zo’n groot gebied geweldig en kan ik goed laten zien wat ik kan, maar het is ook prettig als we straks met meer zijn en ik meer kan focussen op kerntaken.”

Altijd al interesse in security
Vanwege zijn studies en de functie van zijn ouders – die allebei voor Defensie gewerkt hebben – was hij altijd al geïnteresseerd in cyber security en privacy. “In mijn opvoeding stonden deze onderwerpen centraal. Ik werd vaak gewaarschuwd: ‘Pas op welke informatie je met wie deelt’.” Zijn scriptie ging over de benodigdheden om compliant te zijn aan de ISO 27001 en aan het ISAE 3402 assurance-rapport om de kwaliteitsrisico’s af te dekken. “Dus dat ze aan mij dachten voor dit vakgebied verbaast mij niet.”

Martijn is daarnaast oprichter en bestuurslid van DORPR Investments, een beleggingsstudieclub. “Met negen vrienden komen we iedere maand samen om beslissingen te nemen over onze beleggingsportefeuille. Maar eigenlijk is het vooral een stok achter de deur om elkaar regelmatig te blijven zien en bij te kletsen. Onze ultieme droom is dat we ooit gezamenlijk een mooi vakantiehuis kunnen kopen.”

Dat sociale is typisch Martijn. Verder doet hij altijd wat hij zegt: “Afspraak is afspraak. De slogan ‘geen woorden maar daden’ past echt bij mij, dat kan ook niet anders als zoon van een Rotterdamse. Tot slot wil ik mijzelf altijd blijven ontwikkelen. Om die reden past ‘Groeimindset’, een van de vier kernwaarden van Breinstein, ook zo goed bij mij. Al is de kernwaarde ondernemerschap ook op mijn lijf geschreven.”

De voordelen van werken bij Breinstein
Het leukste aan werken voor Breinstein vindt Martijn zijn autonomie. “Ik bepaal zelf wanneer ik wat doe en op welke manier. Je krijgt hier heel veel vrijheid en verantwoordelijkheid.” Daarnaast vindt hij het prettig dat Breinstein zo’n menselijk bedrijf is, maar dat het tegelijkertijd heel resultaatgericht is. “We werken hier hard en er wordt op een prettige manier samengewerkt aan een gezamenlijk doel. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid. Daarnaast is er ook tijd voor ontspanning.”

De leukste arbeidsvoorwaarde vindt hij net als veel van zijn collega’s de vrije dag op je verjaardag. “Het is iets heel kleins, maar het is toch heerlijk dat ze zeggen: ga jij maar iets leuks doen op je verjaardag, dan zien we je morgen wel weer op kantoor.” Het meest geniet hij als hij als accountmanager Cyber Security een ‘match made in heaven’ kan maken. “Opdrachtgever blij, young professional blij. Wat wil je nog meer?”. Hij vindt het fantastisch om te zien welke ontwikkeling de jonge talenten van Breinstein doormaken. “Ze komen hier heel anders binnen dan dat ze vertrekken. Ze maken enorme sprongen, zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak.”

Cybercriminelen worden steeds gewiekster, dus het is belangrijk dat opdrachtgevers zich hier goed tegen wapenen en hun beveiligingsbeleid goed uitdragen binnen de hele organisatie. Iets waarbij de digital natives van Breinstein goed van pas komen. “Het vakgebied is continu in ontwikkeling en dat maakt het ook zo interessant. De oplossing van vandaag kan het probleem van morgen zijn.” Voorlopig ziet hij zichzelf dit nog wel een tijdje doen, al ziet hij op termijn een managementfunctie ook wel zitten. “Ik kijk altijd vooruit en wil mezelf altijd blijven ontwikkelen.”

;