Young professional Cyber Security aan het woord – Daniel Waaijer

Iedereen vraagt het zich wel eens af: wat wil ik gaan doen nadat ik klaar ben met studeren? Wil ik stage lopen, gaan reizen, doorstuderen of toch meteen een startersfunctie proberen te bemachtigen? Er is ook nog een andere optie: een traineeship volgen. Hierbij wordt werken en leren gecombineerd. In deze blog zal het traineeship Cyber Security van Breinstein centraal staan. Ik leg uit wat het traineeship precies inhoudt en waarom ik gekozen heb om deze weg in te slaan.

Even voorstellen

Deze blog staat in het teken van het traineeship Cyber Security bij Breinstein. Waarom ben ik dit traineeship gaan volgen? Waar houdt een young professional bij Breinstein zich mee bezig? Wat heb ik aan dit traineeship? Dit zijn enkele vragen die beantwoord zullen worden op basis van mijn persoonlijke ervaringen.

Om te beginnen is het handig om mijzelf even voor te stellen. Mijn naam is Daniel Waaijer, ik ben 24 jaar oud en ik woon in Den Haag. Na het afronden van mijn bachelor Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden wilde ik het over een iets andere boeg gooien. Ik wilde mij meer gaan verdiepen in het vakgebied van Cyber Security. Daarom heb ik besloten om de master Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden te volgen en heb ik deze met succes afgerond. Echter is mijn opvatting dat je nooit uitgeleerd bent. Op theoretisch gebied wilde ik mijzelf nog verder ontwikkelen, maar ik wilde ook graag praktische werkervaring opdoen bij een mooie organisatie. Bij het traineeship Cyber Security van Breinstein komen deze twee aspecten perfect samen. Een van de belangrijke redenen voor het kiezen van dit traineeship.

Het traineeship Cyber Security

Maar wat houdt het traineeship Cyber Security nou precies in? Goede vraag! Ik zal een duidelijk overzicht geven van waar ik mij als young professional vooral mee bezig houd. Om te beginnen het theoretische deel van het traineeship. In het 2 jaar durende traineeship volg je een opleiding in samenwerking met de Antwerpen Management school waarbij je les krijgt over verschillende onderwerpen binnen het vakgebied Cyber Security. Ook ligt er binnen het traineeship een focus op persoonlijke ontwikkeling, waar ik erg gecharmeerd van ben. Binnen het programma zijn er verschillende trainingen gewijd aan het werken aan jezelf. Denk hierbij aan hoe je goed om kan gaan met weerstand binnen een organisatie, maar ook aan hoe je het maximale uit jezelf kan halen. Zo ontwikkel je je ook persoonlijk; erg belangrijk voor je toekomstige carrière!

Daarnaast bestaat het programma natuurlijk ook voor een groot deel uit lessen over Cyber Security onderwerpen zoals IT risk, ethical hacking en ISO27001. Dit zijn tegenwoordig erg belangrijke onderwerpen in de gemoderniseerde wereld. Niet alleen voor jou als persoon, maar ook voor grote bedrijven. Uiteindelijk sluit je het traineeship af met een internationaal erkende titel zoals CISM, CISA of CRISC. Deze titel zal je zeker verder brengen in je carrière.

Het leuke aan een traineeship is dat er natuurlijk niet alleen maar gestudeerd wordt. Een belangrijk onderdeel van het traineeship is dat je als young professional werkervaring opdoet bij een mooie organisatie. Wat het traineeship bij Breinstein net wat anders maakt is dat je ervaring op kan doen bij verschillende organisaties door middel van detachering. De opdrachten kunnen duren van ongeveer een half jaar tot 2 jaar. Zo maak je met verschillende kanten van het vakgebied kennis en ontdek je wat voor werkzaamheden jij écht leuk vindt.

Doe kennis en ervaring op en ontwikkel jezelf tot een cyber security expert

Maar wat waren mijn persoonlijke overwegingen om te kiezen voor dit traineeship? Ten eerste heb ik uiteraard veel theoretische kennis opgedaan tijdens mijn studie, maar voor mijn gevoel ontbrak de praktische werkervaring nog. Doordat ik het traineeship bij Breinstein ben gaan volgen krijg ik de kans om mooie opdrachten uit te voeren bij verschillende organisaties. Door het grote netwerk van Breinstein worden er deuren geopend die misschien anders gesloten zouden blijven. Binnenkort begin ik aan mijn eerste opdracht als security officer bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit is een erg groot orgaan waar ik veel kennis ga opdoen.

De focus op persoonlijke ontwikkeling vind ik ook erg belangrijk. Tijdens het traineeship word je begeleid door een field coach die je helpt met al je vragen en je steunt in je werkzaamheden. Laatst heb ik mijn eerste trainingsdag gehad die gefocust was op persoonlijke ontwikkeling: Hoe haal je het maximale uit jezelf. Tijdens deze lesdag draaide het om hoe je om moet gaan met stress en drukke dagen, zodat je jezelf niet vergeet in het proces. Dit was een erg waardevolle en interessante dag!

Met het oog op de toekomst vind ik dit traineeship een mooie stap. Doordat het traineeship mij unieke kansen biedt om mijzelf te ontwikkelen binnen organisaties op het gebied van cyber security, kan ik deze kwaliteiten meenemen naar de toekomst. Uiteindelijk is mijn doel om een cyber security expert te worden. Na het doorlopen van het traineeship en het volgen van de interessante en leerzame lessen beschik ik over veel theoretische kennis die ik waarschijnlijk ook veel toegepast heb op de werkvloer. Als klap op de vuurpijl haal ik ook nog een internationaal erkend certificaat. Dit certificaat is iets waar je erg veel aan hebt. Zeker als je na het afronden van het traineeship gaat solliciteren bij een ander bedrijf of organisatie. De werkervaring en theoretische kennis zorgen er zeker voor dat ik een streepje voor heb in de toekomst. Hopelijk tot snel!

;