Wat kan ik worden met een hbo-opleiding Business IT & Management?

Ben jij sterk analytisch, breng je graag structuur aan en kun je goed communiceren en samenwerken? Is adviseren en rapporteren daarnaast jouw tweede natuur? Dan is een hbo-studie Business IT & Management zeker de juiste keuze voor jou.

Jij bent geïnteresseerd in de wisselwerking tussen IT en bedrijfsprocessen en ziet dat slimme inzet van IT kan leiden tot concurrentievoorsprong. Op het snijvlak van IT en de business voel jij je als een vis in het water. 

Maar wat houdt Business IT & Management nu precies in? Wat leer je tijdens je studie en op welke functies kun je na afronden van je opleiding solliciteren? En welke mogelijkheden zijn er als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In deze blog vertellen we het je precies. 

Wat houdt Business IT & Management in?

Als informatica-deskundige met een bedrijfskundige achtergrond, want dat ben je na deze opleiding, kun jij nieuwe ICT-systemen of –toepassingen plannen en implementeren. Je hebt kennis van alle belangrijke aspecten van het bedrijfsleven en ziet hoe technologie bij kan dragen aan het succes van een bedrijf. 

Wat leer je bij hbo Business IT & Management?

Tijdens de opleiding Business IT & Management leer je om IT maximaal bij te laten dragen aan de doelen van organisaties. Bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen in de IT te herkennen en die te vertalen naar nieuwe diensten, producten of duurzamere manieren om te werken.

Daarnaast leer je ook de informatiebehoeften van de organisatie in kaart te brengen en deze te vertalen naar de IT. En natuurlijk hoe je die verbeteringen in een bedrijf ook echt realiseert en leiding geeft aan die veranderingen. 

Praktisch leer je:

Tijdens de hbo-opleiding Business IT & Management ga je aan de slag met informatiestromen, business datamanagement en projectmanagement. Natuurlijk verdiep je je ook in enterprisearchitecturen en procesverbetering, zodat je informatiestromen en processen kunt optimaliseren. Je leert daarnaast hoe je een strategie ontwikkelt waarbij IT-innovaties en business value centraal staan. 

Tijdens de opleiding kies je een specialisatie, bijvoorbeeld:

 • Big data en cloud
  Deze specialisatie biedt antwoorden op enkele van de grote vragen rond dit onderwerp: hoe worden gegevens gecategoriseerd, hoe worden binaire en tekstgebaseerde gegevensformaten opgebouwd, en tal van andere.
 • Business intelligence
  Deze specialisatie biedt een selectie van onderwerpen waarin wordt besproken hoe bedrijven bedrijfsgegevens genereren en deze gebruiken om hun activiteiten te verbeteren en te optimaliseren. Je ontdekt modellen en processen voor het analyseren, genereren en opslaan van gegevens, en hoe deze gegevens worden gebruikt in de verschillende afdelingen van een bedrijf.
 • Data-engineering
  Tijdens deze specialisatie zet je de eerste stappen in de wereld van cloud computing, gegevensbescherming en -beheer, en DataOps.

Je leert dus hoe je in een organisatie verbanden legt, optimaliseert en vernieuwt tussen strategie, bedrijfsprocessen en IT.

Spreken data- en informatiestromen jou het meest aan? Dan heeft Breinstein een super post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen én hoe je deze vertaalt naar praktische informatie. 

Welke functies kun je uitvoeren na hbo Business IT & Management?

Je wilt natuurlijk weten welke beroepen je kunt uitvoeren als je jouw studie Business IT & Management hebt afgerond. Deze brede opleiding biedt je tal van mogelijkheden. Om je een beeld te geven:

Data-engineer

Als data-engineer zet je data om in business value. In onze huidige dynamische samenleving is dit iets waar veel organisaties moeite mee hebben, maar jij weet precies hoe dat moet!

Projectmanager IT

Je bent als IT-projectmanager de verbindende schakel bij de realisatie van overkoepelende projecten op het gebied van business en IT. Je weet hoe je jouw projectteamleden moet sturen en enthousiasmeren om de beoogde doelen te halen.

Softwareontwikkelaar

Tijdens je studie doe je ook de nodige kennis op over het ontwikkelen van software. Het is dus helemaal niet vreemd om na je hbo-studie Business IT & Management toch te kiezen voor de IT-kant. Banen als software developer zijn er legio! 

Binnen welke sectoren kun je met een opleiding Business IT & Management werken?

Met jouw opleiding Business IT & Management kun je eigenlijk overal terecht! Je hebt namelijk vaardigheden opgedaan die in iedere sector van belang zijn.

Enkele passende sectoren zijn:

 1. De overheid: van landelijk tot in jouw eigen gemeente. Als bedrijfskundige bij de overheid kun je de interne advisering verzorgen op het gebied van marketing, personeelszaken, ICT of strategiebepaling.
 2. De zorg: de meeste zorginstellingen zijn of functioneren als bedrijven, een prima plek om te werken en je te ontwikkelen als bedrijfskundige.
 3. De IT: met jouw kennis van IT kun je ervoor kiezen om aan de slag te gaan in de IT-wereld. Want jij kent als geen ander de voordelen van ICT binnen een organisatie.
 4. Het bedrijfsleven: dit lijkt me een inkoppertje. Natuurlijk kun je met je diploma bedrijfskunde in het bedrijfsleven aan de slag.

Welke vervolgopleidingen zijn er na hbo Business IT & Management?

Heb je je opleiding afgerond, maar wil je nog verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen de kennis die je opdeed tijdens hbo Business IT & Management te verbreden of te verdiepen. 

Mogelijkheden daarvoor zijn:

 • Master of Information Management
 • Master Keteninformatisering
 • Master Strategic Information Management
 • Master op het gebied van ERP of logistiek
 • Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT speelt een steeds grotere rol in organisaties. Tijdens je studie hbo Business IT & Management ben je dan ook veel bezig geweest met informatiemanagement. Als dit jouw interesse heeft, kun je tijdens een Traineeship Informatiemanagement nog verder de diepte ingaan. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je niet alleen meer kennis op wilt doen. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

Het traject bestaat uit:

√ Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

√ Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

√ Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

√ Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

Interesse in ons traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan bij bepaalde aspecten van je hbo-studie Business IT & Management. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;