Wat kan ik worden met een hbo Innovation Business Management opleiding?

Ben je altijd in voor iets nieuws en niet bang voor verandering? Ben je nieuwsgierig, creatief en wil je een actieve bijdragen leveren aan de wereld van morgen? Is jouw motto: stilstaan is achteruitgaan? En wil je graag een diploma halen op bachelorniveau, die past bij jouw talenten en ambities? In dit artikel lees je alles over de hbo-opleiding Innovation Business Management; misschien wel jouw droomopleiding.

Maar wat houdt de bachelor Innovation Business Management nu precies in? Wat leer je tijdens deze hbo-opleiding? In welke functies kom je terecht na het afronden van je studie? En welke mogelijkheden zijn er om door te leren of werkervaring op te doen? Je leest het in dit artikel. 

Wat houdt hbo Innovation Business Management in?

De hbo-opleiding Innovation Business Management is dé studie op het gebied van innovatie. Dat klinkt misschien vaag, dus laten we het concreet maken. Een Innovation Business Manager houdt zich bezig met trends en ontwikkelingen in de maatschappij en hij/zij ontwikkelt nieuwe producten en diensten die hierbij passen. Als Innovation Business Manager weet je precies hoe je vernieuwing in gang moet zetten. Een zeer waardevolle vaardigheid in een maatschappij die nooit stilstaat. Oftewel: je bent een creatieve ondernemer in de dop.

Wat leer je bij hbo Innovation Business Management?

Je leert onderzoek doen naar trends en ontwikkelingen. Met de resultaten van je eigen onderzoek(!) ga je vervolgens aan de slag met het uitdenken van nieuwe producten of diensten. Je stelt bijvoorbeeld een businessplan op of maakt een prototype van een product. Hiervoor heb je een flinke dosis creativiteit en ondernemende geest nodig, want een dienst kan op papier nog zo mooi lijken, het moet natuurlijk wel aanslaan.

Praktisch leer je:

 • Onderzoekstechnieken
 • Data-analyse en informatiemanagement
 • Innovatieve technieken
 • Een businessplan opstellen
 • Ideeën omzetten naar de praktijk of een product
 • Een prototype maken
 • Probleemoplossend denken
 • Inspelen op interne en externe veranderingen
 • Alles over de de ontwikkelingen van de markt
 • Alles over bedrijfsprocessen en het bedrijfsleven
 • Managementvaardigheden
 • Ondernemerschap

Sla je nu al aan op data-analyse en informatiemanagement? Dan is het post-bachelorprogramma Informatiemanagement van Breinstein een perfecte match. Tijdens het  Traineeship Informatiemanagement ga je in de praktijk aan de slag met informatiestromen en hoe je die vertaalt naar praktische oplossingen, producten en diensten voor bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de zorg.

Wat kan ik worden na een hbo-opleiding Innovation Business Management?

Na vier jaar studeren krijg je de titel ‘bachelor of Arts’ en ben jij een expert op het gebied van innovatieprocessen. Maar wat kan je met dit ‘papiertje’ op zak nu eigenlijk worden?

Hieronder lichten we enkele functies uit die je kunt vervullen na een hbo-opleiding Innovation Business Management.

Sustainable Business Developer

Organisaties en bedrijven die het roer om willen gooien en hun bedrijf toekomstbestendiger willen maken, nemen daarvoor vaak een Sustainable Business Developer in dienst. Samen gaan jullie op zoek naar nieuwe diensten of producten en nieuwe afzetmarkten.

Organisatievernieuwer

Jij bent niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Jouw doel is om bedrijven en organisaties te stimuleren om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Innovatie (project) manager

Conceptontwikkelaar

Als conceptontwikkelaar staat je hoofd nooit stil, jij zit bomvol nieuwe ideeën. Deze ideeën werk je uit tot creatieve en commerciële concepten, waarmee je anderen enthousiasmeert.

Marketing en Innovatie Consultant

Je kennis van innovatie inzetten voor marketingdoeleinden? Dat doe je als Marketing en Innovatie Consultant. Jij weet waar de groeipotentie zit en geeft hier proactief advies over.

Zelfstandig ondernemer

Ben je graag eigen baas? Dat komt goed uit, want een van de beroepen, die perfect aansluit op de hbo-opleiding Business Innovation Management is dat van zelfstandig ondernemer. Want tijdens je opleiding doe je veel praktijkopdrachten, die aansluiten op het ondernemerschap.

Binnen welke sectoren kan je met een opleiding hbo Innovation Business Management werken?

Als specialist op het gebied van Innovation Business Management kan je op heel veel plekken aan de slag. Je kunt hierbij denken aan sectoren als: advies en consultancy, brand management, innovatiemanagement, nieuwe media en advertising. Maar ook in de zorg en de overheid kun je je creativiteit kwijt.

Want zowel in de creatieve, als in de economische industrie en de non-profit sector volgen de veranderingen elkaar in razend tempo op. In het bij- en voorblijven van al die vernieuwingen ligt jouw kracht. Met jouw creativiteit, praktische vaardigheden en je open blik, waarmee je ook ‘out of the box’ denkt, voel jij je als een vis in het water op dynamische werkplekken.

Welke vervolgopleidingen zijn er voor hbo Innovation Business Management?

Bij een opleiding waar innovatie vooropstaat is het belangrijk je kennis op peil te houden en/of je te verdiepen in een specialisatie, die jou aanspreekt. Daarom zijn er verschillende vervolgopleidingen in binnen- en buitenland, die aansluiten op jouw bachelor Innovation Business Management. Let op: je begint meestal eerst met een schakelprogramma (pre-master).

 • Universiteit Tilburg:
  • Master communicatiewetenschappen: bedrijfscommunicatie en digitale media
  • Master New Media Design
 • Wageningen Universiteit:
  • Master Management, Economics and Consumer Studies
 • Universiteit Nyenrode:
  • Master General management – richting Digital Business and Innovation
 • Universiteit Antwerpen:
  • Master Innovation and Entrepreneurship
 • Universiteit Goldsmiths, Uk Londen:
  • Master Consumer Behaviour

Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

Wil je andere starters op de arbeidsmarkt een flinke stap voor zijn? En ben je op zoek naar een praktisch vervolg van jouw Business Innovation hbo? Dan is het Traineeship Informatiemanagement van Breinstein een goede keuze.

Tijdens de opleiding Business Innovation Management ga je aan de slag met projecten in en uit het bedrijfsleven. Sleutelwoorden hierbij zijn: nieuwe oplossingen die praktisch uitvoerbaar zijn. Je leert over trendanalyse, ideeëngeneratie, conceptontwikkeling en implementatie. Allemaal onderwerpen die naadloos aansluiten op het Traineeship Informatiemanagement.

Tijdens het traineeship staat de koppeling tussen theoretische kennis en praktische vaardigheden centraal. Je slaat deze brug, doordat je direct aan de slag gaat bij een van de topwerkgevers uit het netwerk van Breinstein. Zo leer jij ‘on the job’ alles om succesvol te zijn in het vervolg van je carrière.

En niet onbelangrijk: tijdens je tweejarige traineeship krijg je direct een mooi startsalaris op hbo-niveau uitbetaald.

 HET TRAJECT BESTAAT UIT:

1.    Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy: Hier leer je de theoretische basis van Informatiemanagement.

2.    Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit: Als je dit onderdeel succesvol afrondt, ontvang je een erkend certificaat op post-master niveau.

3.    Persoonlijk ontwikkelprogramma: Onder begeleiding van een ervaren een fieldcoach leer je op persoonlijk vlak het beste uit jezelf te halen.

4.    Projectmanagement-methodieken: Je leert alles over de welbekende Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL technieken. 

Meer weten over ons Traineeship Informatiemanagement?

Nieuwsgierig geworden naar het traject en de mogelijkheden? Kijk dan hier

Of neem direct contact met ons op via de website. Onze gemotiveerde adviseurs praten jou graag bij over alle mogelijkheden en denken met je mee over welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;