Waarom zou je voor detachering kiezen?

Tijdens je traineeship bij Breinstein word je gedetacheerd. Dit betekent dat je bij een andere organisatie een opdracht hebt, de duur van de opdracht varieert per organisatie. Dit is heel anders dan wanneer je in dienst gaat bij een bedrijf. Waarom zou je hiervoor kiezen? In deze blog vertelt Dorith wat zij de voordelen van detachering vind en waarom zij heeft gekozen voor het traineeship Informatiemanagement bij Breinstein.

Wat is detachering?

Detachering is het uitvoeren van werkzaamheden voor een andere partij dan de werkgever. Dit komt erop neer dat je bijvoorbeeld bij Breinstein in dienst bent, maar gedetacheerd bent bij een gemeente. Je bent officieel in dienst van Breinstein en krijgt vanuit deze organisatie ook je salaris bijvoorbeeld, maar je doet werkzaamheden voor de gemeente.

Detachering bij Breinstein

Bij Breinstein is de duur van de detachering niet vastgelegd. Je kan bijvoorbeeld in de twee jaar tijdens je traineeship meerdere opdrachten hebben bij verschillende organisaties. Het is ook mogelijk om op meerdere afdeling binnen één organisatie werkzaam te zijn tijdens je traineeship. Een andere mogelijkheid is dat je gedurende twee jaar met dezelfde opdracht bezig bent binnen dezelfde organisatie. Dit is ook hoe mijn eigen detachering is ingericht. Direct vanaf mijn start bij Breinstein ben ik in dienst gegaan bij een gemeente, waar ik vooralsnog voor twee jaar werkzaam zal zijn. Hieronder zal ik ook vertellen wat ik daarvan de voor- en nadelen vind.

Binding met collega’s

Een van de veelgenoemde nadelen van detachering is dat je geen “echte” connectie hebt met je collega’s, omdat je officieel niet in dienst bent bij de organisatie waar je je werkzaamheden verricht. Dit is natuurlijk gedeeltelijk waar, maar je bent wel de volledige werkweek aan de slag bij je opdracht en daardoor voelen je collega’s toch echt als collega’s. Tegenwoordig zijn er veel mensen binnen organisaties die gedetacheerd zijn, of bijvoorbeeld zzp’er zijn. Veel organisaties zullen daarom met bijvoorbeeld personeelsfeesten geen onderscheid maken tussen directe collega’s en ingehuurde collega’s. Hierdoor is dit verschil op de werkvloer bijna niet voelbaar. Het grootste verschil dat ik met mijn collega’s heb is dat ik mijn uren ergens anders moet registreren en dat we een ander aantal vakantiedagen hebben.

Meerdere opdrachten en organisaties

Afhankelijk van de opdracht zal je vaker wisselen tussen verschillende organisaties of zal je voor langere tijd gedetacheerd zijn bij dezelfde partij. Soms wordt het wisselen tussen verschillende organisaties gezien als een nadeel, omdat je telkens opnieuw moet beginnen. Je moet je collega’s, de organisatie en de werkwijze leren kennen. Daarnaast bouw je zo mogelijk een minder goede band op met collega’s, omdat je maar kort bij een organisatie werkzaam bent.

Anderzijds heeft het hebben van veel verschillende opdrachten ook veel voordelen. Op deze manier krijg je de kans om een kennis te maken met verschillende organisaties, je bouwt snel een groot netwerk op en je leert waarschijnlijk in erg korte tijd enorm veel nieuwe dingen.

Persoonlijke voorkeur

Wat voor soort detachering geschikt is voor jou, is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Weet je nog niet zo goed wat je leuk vindt en wil je je traineeship gebruiken om dit te ontdekken? Dan kan het voor jou interessant zijn om meerdere opdrachten te hebben. Vind je één organisatie heel erg leuk, maar weet je nog niet precies wat je wil doen? Dan zou je bijvoorbeeld binnen één organisatie meerdere opdrachten kunnen doen. Weet je precies wat je wil en wil je je vooral verder ontwikkelen in het vakgebied? Dan zou één langere opdracht gedurende je traineeship misschien meer geschikt zijn.

Breinstein

Naast detachering heeft Breinstein natuurlijk nog veel meer voordelen. Zo werd ik erg enthousiast toen ik las over alle trainingen die je krijgt tijdens je traineeship. Op deze manier kan ik naast de dingen die ik leer tijdens mijn opdracht, me ook verdiepen in andere opzichten van het vakgebied. Dit is niet alleen een voordeel voor jou, maar ook voor je opdrachtgever, na iedere trainingsdag kan je terugkomen met nieuwe inzichten en ideeën die waardevol kunnen zijn voor de organisatie.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden binnen detachering en binnen Breinstein om je traineeship helemaal aan te laten sluiten bij jouw persoonlijkheid en doelen. Voor ieder wat wils!

;