Virtual reality: nieuwe manieren om de wereld te zien?

Virtual reality belevenis

Met alle (technologische) ontwikkelingen is er steeds meer mogelijk. Tijdens de opleiding aan de AI&M heb ik met een projectgroep gewerkt aan een taai vraagstuk (wicked problem). Met als oplossing een Virtual reality experience.

Uitdagingen

De leden van de projectgroep zaten verspreid over het hele land. Ook konden we niet altijd fysiek aanwezig zijn bij de opdrachtgever om te sparren en feedback te krijgen. Een aantal uitdagingen dus! Binnen de projectgroep vonden we al snel verschillende methoden om digitaal contact te houden met elkaar. WhatsApp biedt uitkomst voor snelle communicatie en mail en een online platform maakten dit perfect af. Uiteraard was het nodig om ook regelmatig fysiek bij elkaar te zijn, maar dit werd ruimschoots gefaciliteerd door de opleiding.

Prototype

Toen kwam de uitdaging om niet alleen onderling ideeën uit te wisselen, maar deze ideeën om te zetten in een prototype. Hier wilden we zelf alle vier toegang toe hebben. Ook moest het mogelijk zijn voor de opdrachtgever en probleemeigenaar om af en toe mee te kijken naar deze prototypes. Op deze manier konden we feedback krijgen, zonder telkens de afstand af te hoeven leggen.

3D model

Ons protoype is een fysieke kamer/ruimte, waar mensen samen kunnen komen. Een kamer is vrij lastig mee te nemen en dat was wel een belangrijk punt voor ons. We zijn dit gaan verwerken in een 3D model, zodat anderen digitaal deze ruimte konden bekijken. Een goede eerste stap! Om vervolgens de experience verder uit te werken, was er toch behoefte om deze ruimte verder te visualiseren en vooral tastbaar te maken. Bij gebrek aan de mogelijkheid om een bestaande ruimte in te richten, en met de voorwaarde in ons achterhoofd dat verplaatsbaar moet zijn, hebben we een volgende slag gemaakt. We hebben dit 3D model om kunnen zetten in een virtual reality model.

Experience beleven

Met dit model zijn we naar de opleiding en de opdrachtgever gestapt en hebben hen de kans gegeven om met behulp van een simpel Google Cardboard toch de experience te beleven om door de ruimte te lopen. Deze experience maakte de boodschap zo veel krachtiger dan alleen het 3D model, of alleen ons verhaal. Mensen kregen de kans om zelf te ervaren wat de mogelijkheden zijn. Ondertussen gebeurt er op het vlak van Virtual reality steeds meer. Langzaam is men aan het ontdekken op welke wijze Virtual reality ingezet kan worden en hoe laagdrempelig het soms kan zijn. Dit biedt mogelijkheden in (bijna?) alle sectoren. Het kan een middel zijn om bewustwording te creëren, serious gaming te ondersteunen en biedt vele mogelijkheden in bijvoorbeeld de zorgsector. Virtual reality kan mensen de mogelijkheid geven om een experience te krijgen, waar ze fysiek niet toe in staat zijn.

Met Virtual reality de experience hebben

Zo kunnen mensen middels Virtual reality toch de experience hebben om aan tafel te zitten tijdens een etentje met vrienden, terwijl ze in een ziekenhuis bed liggen. Waar bijvoorbeeld skype en facetime al de mogelijkheid bieden om toeschouwer te zijn, biedt Virtual reality de experience waarbij je zelf rond kan kijken, verschillende kanten op kan kijken aan tafel en gemakkelijker contact kan leggen met grotere groepen mensen.

Grote voordeel

Het grote voordeel van de toepassingen van Virtual reality is in mijn ogen de mogelijkheid om mensen een experience, een ervaring te bieden. Je kijkt niet langer van een afstand, maar bent onderdeel van het geheel. Dat levert een nieuwe manier van kijken en biedt vele mogelijkheden. Ik blijf dit volgen en ben ontzettend nieuwsgierig naar de groeiende markt van mogelijkheden en toepassingen!

Wil je na het lezen van deze blog ook aan de slag met wicked problems? Bekijk de vacatures voor ons traineeship!

;