IT-traineeship zonder achtergrond in de IT

Ben je op zoek naar een baan? Heb je interesse in een traineeship in de IT, maar vraag je je af of je wel voldoet aan de voorwaarden? Een IT-traineeship betekent niet dat je per se een technische opleiding moet hebben afgerond. 9,6 % van de trainees heeft een IT-achtergrond. Dit betekent dat een ruime meerderheid een andere achtergrond heeft. Een IT-achtergrond is dus geen harde vereiste om je carrière te starten met een IT-traineeship.

1. Kan ik solliciteren op een IT-traineeship?

De IT is een breed vakgebied. Ongeacht wat voor werk je tegenwoordig doet, je komt er niet onderuit om met systemen te werken. Tegenwoordig raakt iedere baan de IT doordat het werken met systemen niet meer weg te denken is. Hier komt nog eens bij dat generatie Y is op gegroeid met technologische ontwikkelingen. Hiermee heeft deze generatie misschien zelfs een streepje voor op de oudere generatie! Je hebt waarschijnlijk meer technische kennis dan je denkt. Schrik dus niet van de term “IT”. 

2. Vaardigheden en talenten zijn belangrijker dan gekozen studierichting

Om te kunnen solliciteren op een IT-traineeship is het hebben afgerond van een IT-opleiding geen hard vereiste. Wel wordt er van je verwacht dat je kennis en affiniteit hebt met IT. Heb je bijvoorbeeld collega’s wegwijs gemaakt binnen een systeem, handleidingen geschreven over een softwaresysteem of andere (werk)ervaring met systemen, dan zit je goed. Zoals hierboven beschreven is de kans groot dat je hier eerder mee te maken hebt gehad. 

3. Wat moet ik verwachten van IT gerelateerde opdrachten?

De soort opdrachten waar je geplaatst wordt variëren. De meerderheid van de trainees wordt geplaatst bij een (semi-)overheid instantie, maar ook een meer commerciële setting is mogelijk. Afhankelijk van je achtergrond probeert de accountmanager rekening te houden met jouw voorkeuren. De ene trainee zit bijvoorbeeld op een veel technischere functie dan de ander. Als trainee ben je de schakel tussen de business en de IT, wat weer een breed gebied is. Het verschil kan zitten in het analyseren en optimaliseren van de processen achter systemen tot het inrichten en werken met het systeem zelf. De functies variëren van applicatiebeheerder tot projectleider. 

 4. IT is de toekomst, investeer in jezelf en selecteer een IT-traineeship!

De recruiters van Breinstein kijken graag met je mee. In een vrijblijvend gesprek kun je al je vragen stellen. Wanneer de recruiter denkt dat jij niet gelukkig wordt van een IT-traineeship wordt dit eerlijk aangegeven. Vergeet niet dat er (online) allerlei stoomcursussen mogelijk zijn om je IT kennis bij te spijkeren waar jij denkt dat dit nodig is  

 

Voor meer informatie, bekijk onze vacatures.

;