Dit zijn de 7 beste informatiemanagement opleidingen in 2022

Hackers, grenzen van online privacy, AVG-wet, big data en thuiswerken: bijna iedereen kent deze termen, of je nu in de informatiemanagement zit of niet. En dat maakt meteen duidelijk dat (een goede en betrouwbare opleiding in) informatiemanagement tegenwoordig écht onmisbaar is.

Als informatiemanager zorg je er namelijk voor dat er controle is over alle informatiestromen van een bedrijf en dit soepel verloopt. Dankzij jou krijgen mensen de correcte informatie op het juiste moment. Deze mensen kunnen je collega’s, je managers, klanten, of burgers zijn.

Omdat informatiemanagement een heel breed domein is, kun je je specialiseren in specifieke onderdelen, zoals:

  • Informatiemanager
  • Functioneel beheerder
  • Verandermanager
  • Projectmanager
  • Implementatie consultant

Informatiemanagement: in 2022 belangrijker dan ooit

Door de coronacrisis spelen informatiemanagers momenteel een cruciale rol. Door al het thuiswerken is een soepele informatiestroom een flinke (maar ook mooie) uitdaging, ook op innovatief vlak.

Kiezen voor een opleiding informatiemanagement is daarom absoluut een slimme keuze.

Maar wie is de beste en up-to-date opleider informatiemanagement anno 2022? We brengen de top 4 informatiemanagement-opleidingen voor je in kaart. Zo kies je voor de informatiemanagement opleiding die het beste bij jou en je persoonlijke situatie past.

1. Cursus informatiemanagement van de Erasmus Academie

De cursus Informatiemanagement is een 8-daagse opleiding van de Erasmus Academie. Zij richten zich hiermee op professionals die de huidige werkprocessen van hun bedrijf (meer) willen ondersteunen met ICT-toepassingen. En dat op zowel effectief als innovatief vlak.

Voor wie? | informatiemanagement Erasmus Academie

Deze cursus Informatiemanagement is vooral interessant voor je als een professional bent in 1 van de volgende functies:

  • (Toekomstig) informatiemanager;
  • MT-lid (met ICT in je portefeuille);
  • Projectmanager;
  • Programma-manager;
  • (Beleids-)adviseur

“Ik was blij verrast met de toepasbaarheid van de genoemde voorbeelden in het college. Ik ben ervan overtuigd dat deze opleiding me een goede basis zal bieden voor mijn nieuwe functie als informatiemanager domein studenten bij de Radboud Universiteit” – Evelien Renders

Extra informatie | opleiding Informatiemanagement Erasmus Academie

Voertaal:Nederlands
Kosten:€ 4.995,-  (vrijgesteld van BTW) – met kortingen voor alumni en medewerkers.
Start cursus:In voor- en najaar. Houd voor de nieuwe planning de website in de gaten.
Type opleiding:Cursus | Executive programma
Duur:8 dagen (van 09.30 tot 17.00 uur)
Locatie:–Afhankelijk van coronamaatregelen Klassikaal les op Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein) en online bijeenkomsten.
Website en aanmelden:https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursus/opleiding-informatiemanagement

Nieuwsgierig geworden naar deze informatiemanagement opleiding aan de Erasmus Academie? Bekijk hier een proefcollege.

2. Informatiemanagement traineeship bij Breinstein

Breinstein is een innovatief traineebedrijf. Zij bieden hoogopgeleide talenten een 2-jarig Informatiemanagement traineeship aan. In deze 2 jaar combineer je werken met leren. Je werkt dan fulltime bij een bedrijf in de publieke sector. Ook heb je 2x per maand een trainings- of opleidingsdag. 

Voor wie? | Opleiding Informatiemanagement Breinstein

Voor ambitieuze hbo- en/of wo-afgestudeerden die zich willen ontwikkelen tot professional op het gebied van digitale transformaties. Bovendien vind jij persoonlijke ontwikkeling ook belangrijk.

Vergeleken met andere informatiemanagement-opleiders, verschilt Breinstein namelijk vooral op 1 gebied: ze leren je niet alleen de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen, maar ze besteden ook veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt zelfs begeleiding van een eigen persoonlijke coach, jouw ‘fieldmanager’.

Na 2 jaar ben je dus niet alleen inhoudelijk een young professional, maar voel je je ook zelfverzekerd over jouw vaardigheden.

En het mooie is dat je geen minuut carrièretijd verliest: tijdens je opleiding verdien je al een marktconform salaris. En na je opleiding heb je ook meteen al een baan en professioneel netwerk in the pocket.

“Waardevolle lessen, ook vanwege de manier van onderwijs, die werd toegepast…heel anders dan je traditioneel gewend bent. De opgedane kennis kon direct worden toegepast. De opleidingen gingen wat meer in op de psychologische kant achter de IT (‘de zachte kant’).” – Maxim Geerts

Extra informatie | opleiding Informatiemanagement Breinstein

Voertaal:Nederlands  
Kosten:Niets, je krijgt geld
Start cursus:Zie https://www.breinstein.nl/vacatures/
Type opleiding:Traineeship  
Duur:  2 jaar  
Locatie:  Werken: Heel Nederland. Trainings- of opleidingsdag: locatie VUCA Academy, Radboud universiteit, Breinstein Rotterdam.  
Website en aanmelden:https://www.breinstein.nl/de-breinsteiner/het-traineeship-informatiemanagement/

Breinstein heeft nu heel wat vacatures staan voor interessante traineeships. Neem hier gauw een kijkje voor het aanbod in jouw regio.

3. Informatiemanagement deeltijd master-opleiding Hogeschool Utrecht

De opleiding Information Management is een deeltijdopleiding op masterniveau. Het bestaat uit 3 modules, die je eventueel ook los kunt volgen. Elke module sluit je af met een schriftelijk examen + een paper of presentatie. Na succesvolle afsluiting ontvang je het certificaat Informatiemanagement van Hogeschool Utrecht.

Voor wie? | Information Management Hogeschool Utrecht

Voor de IT-Professional en de manager die verdieping zoekt op het gebied van (informatie)strategie, Business IT Alignment & architectuur.

Een eis is ook dat je minimaal een hbo-diploma bezit + 2 jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau.

Als je geen hbo-diploma hebt, dan is het ook mogelijk om je werk- en denkniveau door hen te laten toetsen.

“De kwaliteit van de lessen vind ik hoog. Heel veel docenten zijn uit het werkveld. Dat brengt heel veel kennis in de lessen zelf. Dat geeft wel extra meerwaarde, dat je altijd up-to-date kennis hebt.”Nynke Beentjes

Extra informatie | opleiding Informatiemanagement Hogeschool Utrecht

Voertaal:Nederlands  
Kosten:€ 9900 (vrij van btw) – Soms financiële  tegemoetkoming mogelijk.  
Start cursus:Februari, april, september en november. Colleges zijn op dinsdag van 14.30 – 21.15 uur.  
Type opleiding:Deeltijd masteropleiding  
Duur:  3 maanden per module (dus 9 maanden totaal)  
Locatie:  Koningsbergerstraat 9 Utrecht  
Website en aanmelden:https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/informatiemanagement

4. Opleiding Informatiemanagement in de publieke sector bij IMF Academy

IMF Academy biedt een 5-daagse opleiding aan over informatiemanagement in publieke organisaties. Hun doel is om in 1 werkweek professionals op te leiden tot informatiemanagers op tactisch en strategisch niveau.

Op aanvraag is een incompanyopleiding (inhouse-opleiding op maat) ook mogelijk. Dat scheelt jou en je collega’s behoorlijk wat reistijd en verblijfskosten.

Voor wie? | Informatiemanagement IMF Academy

De opleiding Informatiemanagement in de Publieke Sector is speciaal voor managers en adviseurs die werken bij (semi) overheidsorganisaties. Voorkennis over informatiemanagement is niet nodig, alleen werkervaring in deze sector. De opleiding is op hbo-niveau.

“Een hele volledige training waar veel ruimte was voor oefenen en discussie. Een hele ervaren trainer met een perfecte balans tussen discussie en theorie.” – Tom de Lange

Extra informatie | opleiding Informatiemanagement IMF Academy

Voertaal:Nederlands  
Kosten:€ 3.680,- exclusief btw   Incompanyopleiding op aanvraag  
Start cursus:Februari, april en november 2022
Type opleiding:5-daagse klassikale opleiding op hbo-niveau  
Duur:  5 volle dagen (inclusief lunch)  
Locatie:  Centraal in het land
Website en aanmelden:https://www.imf-online.com/informatiemanagement/informatiemanagement-in-de-publieke-sector.php#intro

Dit waren dan de 4 beste informatiemanagement opleidingen van dit moment. Zoals je ziet biedt elke opleiding zijn eigen, unieke mogelijkheden.

Vanwege de digitale versnelling die nu in onze maatschappij plaatsvindt, is het ook noodzaak dat er meer informatiemanagement-professionals komen. Dankzij deze opleidingen kun je met elke achtergrond tóch een professional op het gebied van informatiemanagement worden!

5. Bachelor Informatiekunde aan de Universiteit van Utrecht

Deze bachelor Informatiekunde leidt je op tot specialist in Informatie- en communicatietechnologie. Je leert hoe je de wensen van bedrijven omzet naar ICT-toepassingen. Hoewel het een technische opleiding is, is het ook belangrijk dat je sociaal sterk bent. Je bent namelijk een bruggenbouwer en vertaalt de wensen van het bedrijf naar nieuwe ICT-toepassingen. Je moet goed kunnen luisteren, communiceren, analyseren en creatief kunnen denken.

Voor wie? | Informatiekunde aan de Universiteit van Utrecht

Voor deze bachelor heb je een afgerond vwo-diploma nodig of een propedeuse of einddiploma van een hogeschool. Heb je geen geldige vooropleiding, dan kun je een aanvullend examen afleggen.

“Ik wilde graag een combinatie van een technische opleiding, maar wel met een sociale of economische kant.” – Anne de Wildt

Extra informatie | Informatiekunde aan de Universiteit van Utrecht

Voertaal:Nederlands  
Kosten:€ 2168,- (vrijgesteld van btw)  
Start cursus:September 2022
Type opleiding:Wo-bachelor, voltijds  
Duur:  3 jaar  
Locatie:  Utrecht
Website en aanmelden:https://www.uu.nl/bachelors/informatiekunde

6. Opleiding Informatiemanagement aan de Erasmus Academie

De opleiding Informatiemanagement bestaat uit acht bijeenkomsten en geeft je de kennis die je nodig hebt om een relevante bijdrage te leveren en leiding te geven aan informatiemanagement-trajecten. Je richt je op het proces van het vertalen van een (business)strategie naar architectuur met functionele eisen aan ICT-toepassingen.

Voor wie? | Informatiemanagement aan de Erasmus Academie

De opleiding is er voor (toekomstige) informatiemanagers, programma- en projectmanagers, (beleids)adviseurs en MT-leden met ICT in hun portefeuille.

“De training geeft een duidelijk beeld van de diverse onderwerpen die achter informatiemanagement schuilgaan. Met de enthousiaste, kundige en gedreven leraren was elke lesdag weer boeiend en persoonlijk.”

Extra informatie | Opleiding Informatiemanagement aan de Erasmus Academie

Voertaal:Nederlands  
Kosten:€ 4996,- (vrijgesteld van btw)  
Start cursus:De opleiding start twee keer per jaar. Bekijk de startdagen op de website van de Erasmus Academie
Type opleiding:8 bijeenkomsten  
Duur:  8 dagen
Locatie:  Op de campus van Erasmus Universiteit Rotterdam of in de buurt
Website en aanmelden:https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursus/opleiding-informatiemanagement

7. Bachelor Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam

Deze wo-bachelor Informatiekunde is een multidisciplinaire opleiding waar verschillende aspecten naar voren komen, zoals ICT, bedrijfskunde, psychologie, communicatie en nieuwe media. Het is een opleiding voor mensen die graag maatschappelijke problemen oplossen met de inzet van technologie.

Voor wie? | Bachelor Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam

Om je te kunnen inschrijven voor de wo-bachelor Informatiekunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B. Heb je geen geldige vooropleiding, dan kun je een aanvullend examen afleggen.

“Ik wilde iets doen waar ik iets menselijks kon doen, maar ook iets technisch.” – Student aan de UVA

Extra informatie | Bachelor Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam

Voertaal:Nederlands
Kosten:€ 2168,- (vrijgesteld van btw)
Start cursus:September 2022
Type opleiding:Wo-bachelor, voltijds
Duur:3 jaar
Locatie:Amsterdam
Website en aanmelden:https://www.uva.nl/programmas/bachelors/informatiekunde/informatiekunde.html?cb
;