Dit verdient een data-analist!

Wat is een data-analist?

Een functie waar momenteel veel vraag naar is, is die van Data-analist. Leuk, denk je misschien. Maar wat is een Data-analist eigenlijk en wat doet hij of zij? En aan welke eisen moet ik voldoen om op een functie als Data-analist te solliciteren? We leggen het uit.

De termen ‘data-analist’ en ‘informatieanalist’ worden vaak door elkaar gebruikt. Beide analyseren en doorgronden bedrijfsprocessen en de bijbehorende informatiestromen binnen organisaties. Als data-analist ga je nog een stapje verder: je zet jouw verkregen data om naar informatie die ook geanalyseerd kan worden.

Bron: www.nationaleberoepengids.nl

Wat doet een data-analist?

In onze huidige samenleving word je bijna 24 uur per dag om de oren geslagen met informatie. Of het nou gaat om gedrukte of digitale media, je neemt dagelijks enorme hoeveelheden gegevens in je op. Een data-analist bestudeert die grote hoeveelheden gegevens. Hieruit filtert hij opvallende trends en op basis hiervan doet hij zijn voorspellingen.

Hiervoor moet je een kei zijn in analyseren en evalueren van datasets met een zeer scherp oog voor details. Als ultieme gegevensexpert presenteer je vervolgens jouw bevindingen aan je werkgever. Jij kunt bijvoorbeeld aangeven wat een investering wel of juist niet succesvol maakt. Of je toont aan wanneer een (werk)inspanning de moeite waard is. Jouw rol als IT’er is dus zeer bepalend voor een organisatie.

Wanneer kun je data-analist worden?

Je kunt data-analist worden als je een masteropleiding hebt afgerond van kwantitatief karakter, bijvoorbeeld in de richting van  Data Science, Ruimtelijke Economie, Earth Science, GIS, GIMA, STREEM of een Research Master.

Praktische ervaring op zak of nog doorleren?

Heb je al praktische ervaring vanuit een stage of studie met data analytics tools zoals Matlab, GIS, Python, R, SQL, dan maak je helemaal een vliegende start. Nog niet alle vaardigheden in huis? Geen probleem! Met het Traineeship Data Analytics van Breinstein ontwikkel je zowel jouw technische skills als je softskills, zoals communicatievaardigheden.

Gemiddeld salaris van een data-analist

Nu je weet wat een data-analist doet en wat je voor skills en opleiding in huis moet hebben om data-analist te kunnen worden, wil je natuurlijk ook weten: wat verdient een data-analist? 

We gaan in dit artikel uit van gemiddelden, het kan dus best voorkomen dat je bij een vacature een hoger of misschien zelfs lager salaris ziet staan. Hierbij moet je rekening houden met: verschillen in opleiding, of je een starter bent of dat je al meer ervaring hebt, maar ook de regio waarin je werkt is van invloed op je salaris.

Maar nu: de cijfers!

Grofweg kunnen we zeggen dat een data-analist in Nederland gemiddeld € 3.345 bruto per maand verdient. De salarissen variëren van € 2.845 (laagste) tot € 3.850 (hoogste). Deze cijfers gaan uit van een gemiddelde werkweek van 40 uur.

Bron: www.werkzoekenden.nl

Sebastiaan (28): Data-analist op de afdeling customer experience van een luchtvaartmaatschappij. Hij werkt hier nu zo’n 1,5 jaar en maakt zo’n 50 uur per week. Hij vertelt over zijn inkomen.

“Momenteel verdien ik 4.456 euro bruto per maand,” vertelt hij aan AD Werkt. “Exclusief bonussen, vervoersvergoeding en winstdeling. Mijn nettosalaris is 3.000 euro.”

Bron: www.intermediair.nl

Gemiddeld salaris data-analist per opleidingsniveau

Zoals we al eerder vertelden verdient niet iedere data-analist hetzelfde. Het salaris is van meerdere factoren afhankelijk. Een daarvan is: het opleidingsniveau. Heb je een opleiding op universitair niveau afgerond, dan verdien je gemiddeld meer dan met een Hbo-diploma op zak.

In 2019:

–   Een informatieanalist op hbo-niveau verdient maandelijks € 3.705,-.

–   Een data-engineer op universitair niveau ontving een loon van € 3.887,-.

En goed nieuws: gemiddeld genomen zijn de salarissen de afgelopen jaren gestegen.

Wil jij nu graag met extra technische en persoonlijke skills starten als data-analist? Dan is een Traineeship Data Analytics van Breinstein the way to go!

Gemiddeld salaris van een data-analist per provincie

Zoals bij de meeste beroepen verschillen de cijfers per provincie en soms zelfs per stad. Dus ben je benieuwd waar je als data-analist het meest verdient en waar het minst? Wij zochten het voor je uit.

De top 10 gemiddeld salaris per maand van de provincies:

1. Friesland            € 4.000

2. Utrecht                € 3.895

3. Groningen          € 3.885

4. Flevoland           € 3.790

5. Zuid-Holland           € 3.615

6. Noord-Holland        € 3.295

7. Gelderland             € 2.865

8. Noord-Brabant       € 2.770

9. Overijssel               € 2.610

10.  Limburg                  € 2.285

Bron: https://www.werkzoeken.nl

Zoals je ziet variëren de salarissen nogal. Misschien zou je verwachten dat je in de Randstad of en het midden van het land het beste uit zou zijn. Maar niets is minder waar! Koploper is Friesland met op plek 3: de provincie Groningen. Dus misschien toch maar eens een verhuizing naar het noorden van het land overwegen?

Betaalde opleiding tot data-analist

Als data-analist heb je behalve een goed salaris ook veel kansen op de arbeidsmarkt. Om je hier goed op voor te bereiden biedt Breinstein jou een betaalde opleiding aan tot data-analist.

Tijdens ons Traineeship Data Analytics ga je direct aan de slag met een passende opdracht in een sector van jouw keuze. Je helpt de organisatie waar jij gedetacheerd bent sneller, slimmer en beter te werken. Daarnaast geef je jouw technische vaardigheden en je persoonlijke skills, zoals communicatievaardigheden en omgaan met weerstand een power-up

Dus waar wacht je nog op? Solliciteer meteen. Link. Of kijk hier voor meer informatie.

;