De rol van data analist in 2022. Ben jij geschikt?

De rol van de data analist in 2022 – ben jij geschikt?

Data analisten en zijn steeds vaker onmisbaar voor vrijwel elke organisatie, want data is overal! Wat is een data analist precies, hoeveel verdien je in dit vakgebied, welke skills en opleidingen heb je nodig, en ook niet onbelangrijk: hoe word je een data analist? In dit artikel vertellen we je alles over deze bijzondere functie.

Wat is een data analist?

Een data analist is een professional die binnen een organisatie data (gegevens) analyseert.

Dankzij moderne technieken beschikken organisaties over steeds meer waardevolle data over hun klanten, burgers, dienstverleningsactiviteiten of producten.

Deze gegevens zijn goud waard en het is dan ook belangrijk voor bedrijven om deze data in te zetten. Hieruit verkrijgen ze waardevolle inzichten, efficiëntie en een betere dienstverlening.

Helaas blijft veel van deze data onbenut. Ze zitten gevangen in datasilo’s, enquêtes, e-mails, systemen en functionaliteiten. Dat is zonde, want als je de data goed uitpluist en analyseert, kan het voor een organisatie veel toegevoegde waarde bieden.

Data of informatie?

Data is het voorstadium van informatie. We spreken van data als het gaat om een grote hoeveelheid gegevens die nog niet door ‘normale’ mensen te interpreteren of begrijpen is. Deze gegevens moet je eerst omzetten tot informatie.

Zodra de gegevens zijn omgezet in begrijpbare taal, hebben we het over informatie: ze hebben een grote betekenis of nieuwswaarde voor de ontvanger. De data analist zet data om in informatie.

Wat doen data analisten?

Een data analist beheert, verwerkt en analyseert grote stromen gegevens (big data). Dit kunnen bedrijfscijfers zijn, onderzoeksresultaten, enquêtes, verkoopgegevens, bezoekersinformatie, en meer.

Een data analist begrijpt deze gegevens en ontwikkelt technieken om deze data overzichtelijk, helder en snel te verwerken, presenteren en uit te leggen.

Een data analist vindt de speld in de hooiberg, ontleedt hem, en presenteert het aan de geïnteresseerden.

Het is dus een rol waarvoor je zowel technisch als sociaal onderlegd moet zijn. Want als je de data eenmaal uitploos, moet je deze op niveau, overzichtelijk en overtuigend kunnen presenteren.

Wat zijn de taken van een data analist?

De specifieke taak van een data analist is afhankelijk van waar je werkt. Maar in het algemeen is de data analist verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Het verzamelen en organiseren van relevante data.
 • Het controleren van de data (zijn ze correct, recent?).
 • Het voorbereiden, vormgeven en starten van onderzoeken.
 • Het uitvoeren van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeken.
 • Het ontwikkelen van datamodellen.
 • Het opstellen van rapporten met eventuele aanbevelingen.
 • Advies geven aan het management.

Wat verdient een data analist?

Het salaris van een data analist is afhankelijk van je werkervaring, de sector en het specifieke bedrijf. Een junior-data analist verdient rond de € 2500 bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 3000 bruto per maand. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je verdient. In sommige gevallen en sectoren kan het salaris oplopen tot zo’n € 4000 of € 5000 bruto per maand.

Wat moet je als data analist kunnen?

Als data analist heb je kennis nodig van wiskunde, economie of econometrie. Een passende opleiding is een vereiste. Denk aan opleidingen op HBO- of WO-niveau, zoals:

 • Economie
 • Bedrijfskunde
 • Wiskunde
 • Informatica
 • Econometrie

Opleidingen vul je vaak aan met cursussen. Je hebt kennis nodig van relevante statistische analysemethodes en je moet goed kunnen omgaan met computerprogramma’s zoals Microsoft Excel, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), SAS (Statistical Analysis System), Qlikview en Tableau.

Kennis van SQL (Structured Query Language) en goed ontwikkelde analytische vaardigheden zijn ook belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je sterke communicatieve vaardigheden bezit.

Wat zijn de verschillen tussen een data en een Business analist?

De business analist richt zich voornamelijk op IT- en datavraagstukken. Hij is de tolk die Business- en IT-professionals binnen het bedrijf verbindt. Een business analist begrijpt de taal van het vak, maar kan ook snel omschakelen naar business.

De business analist draagt de verantwoordelijkheid voor het behalen van de business- en IT-doelstellingen.

Ook het analyseren van gegevens kan een onderdeel zijn van de functie van een business analist, maar het principe van de business analist is het omdraaien van het bewustzijn van het belang van datakwaliteit.

Hoe weet je of de functie van data analist bij je past?

Als je geïnteresseerd bent in het uitpluizen van data én graag communicatief bent, is de opleiding tot data analist zeker iets voor jou. Maar hoe weet je het nu zeker?

Ze zeggen vaak dat de skills waar je van nature goed in bent, de dingen zijn die je leuk vindt en dus bij je passen. Dus ben jij sterk in onderstaande skills? Dan is de kans groot dat werken als data analist jouw droombaan is.

 • Communicatie: je hebt veel contact met managers, gebruikers en IT’ers. Je moet je goed kunnen presenteren bij al deze verschillende mensen. Het is belangrijk dat je je ideeën goed kunt verwoorden.
 • Analytica: als data analist moet je bedrijfsprocessen, informatiestromen en behoeftes kunnen verwerken om ze om te zetten in bruikbare informatie en concrete plannen.
 • Adviseren: nadat je de data omzette in informatie, presenteer je het en geef je eventueel advies die je goed onderbouwd.
 • Aanpassingsvermogen: er is weinig zo veranderlijk als de digitale wereld. Het is belangrijk dat je flexibel bent en je goed kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden. Geen dag is hetzelfde en als data analist blijft je jezelf altijd ontwikkelen.

Binnen welke branches kan je werken als data analist?

Omdat de wereld steeds meer digitaliseert, zijn er maar weinig bedrijven waar ze geen data aanmaken en bewaren. Vrijwel alle grotere organisaties hebben te maken met een stroom aan gegevens die veel waarde kunnen hebben. Het werkveld van een data analist is dan ook erg breed.

Een data analist kan bijvoorbeeld aan de slag voor ICT-bedrijven, verzekeringsmaatschappijen, banken en andere financiële instellingen, woningbouworganisaties, overheidsinstellingen zoals gemeentes, of de levensmiddelenindustrie.

Als data analist werk je vaak met managers, beleidsmedewerkers, business intelligence consultants, webanalisten, marketeers, data scientists, database marketeers en marketing managers.

Welke opleidingen kun je volgen om data analist te worden?

Er zijn verschillende studies om je op te leiden tot data analist. De meeste studies zijn traditionele studies, maar je kunt ook kiezen voor een traineeship, hierover later meer.

Drie studies om je te vormen tot data analist zijn:

Data Science & Business Analytics aan de Erasmus University Rotterdam

Dit eenjarige programma aan de Universiteit van Rotterdam leidt je binnen no-time op tot data analist. Na afronding ben je in staat om geavanceerde analyse-methodes in te zetten, nieuwe en waardevolle inzichten te halen uit Big Data en data-based beslissingen te nemen.

BSc Data Science aan de Tilburg University

De driejarige bachelor Data Science helpt je ontplooien tot een volwaardig data analist. De bachelor wordt aangeboden door de Tilburg University en de Technische Universiteit van Eindhoven. De opleiding richt zich zowel op de technische kant van het beroep, als op andere vlakken, zoals de juridische, sociale, ethische en zakelijke aspecten. Deze multidisciplinaire aanpak maakt de opleiding uniek in zijn soort.

Applied Data Science aan de Utrecht Universiteit

Deze master leidt je op tot datawetenschapper. Je leert analytische capaciteiten in te zetten binnen verschillende domeinen, zoals gezondheidswetenschappen, geowetenschappen, sociale- en gedragswetenschappen en media. Deze master duurt één jaar.

Welke traineeships zijn er voor data analist?

Een traineeship is ideaal voor de professional die meteen aan de slag wil binnen het werkveld. Bijvoorbeeld omdat je geen zin meer hebt om fulltime in de studiebanken te zitten, omdat je liever werkend leert, of omdat je je huur of hypotheek te betalen hebt.

Tijdens het traineeship Business Analytics & Data Science volg je de opleiding op post-master niveau. Deze opleiding wordt verzorgd door hoogleraren van de VU Amsterdam. Je krijgt onder meer een introductie in het Business Analytics & Data Science vakgebied, ontwikkelt machine learning-, datamining- en procesmining-technieken en leert een data-gedreven businessmodel maken.

Als trainee ga je tijdens je werkuren het gesprek aan met mensen binnen de organisatie om te ontdekken waar jij een bijdrage kunt leveren. Met veel enthousiasme duik jij in deze data, op zoek naar waardevolle informatie. Je analyseert de data en weet het te vertalen naar iets concreets: informatie. Je ontwikkelt je tot een echte professional met een grote toegevoegde waarde voor de organisatie.

Dit zegt oud-student Iza over de opleiding:

Na mijn wo-opleiding sociologie wilde ik graag werken, maar ook blijven groeien. Via een vriendin kwam ik in aanraking met trainee.nl en het traineeship Business Analytics and Data Science sprak mij erg aan. Ik ben geïnteresseerd in mensen en interactie, maar ook in het omzetten van data in nieuwe inzichten.

Bij trainee.nl krijg ik de mogelijkheid om deze aspecten te combineren. Ik ondersteun het bedrijf waar ik mijn traineeship volg, in een nieuwe methodische aanpak, waarbij ik werk naar een beter resultaat. Daardoor verbetert de volledige organisatie van het bedrijf. Ik sla hiermee een brug tussen de mensen, de beschikbare data en de technologie.

Lijkt werken als data analist jou wel wat? En zou je graag aan de slag gaan als trainee? Neem dan contact met ons op! En wie weet ben jij onze volgende trainee Business Analytics & Data Science!

;