Data Science bij Artsen Zonder Grenzen

datac-science-azg

Via een aantal omwegen en een hoop ‘zelfontplooiing’ zoals het zo mooi heet, kwam ik vorig jaar tot de conclusie. Ik wilde mij gaan ontwikkelen op het gebied van data science. Mijn doel was om in korte tijd zo veel mogelijk te leren om mijn kennis uiteindelijk toe te passen in de humanitaire sector. Al snel kwam ik bij trainee.nl uit, wetende dat zij mij in die eerste behoefte konden voorzien. Zo ben ik begonnen met mijn traineeship Business Analytics & Data Science. Even zo snel bleek dat ze mij ook in de tweede behoefte konden voorzien, aangezien ik kort na het teken van mijn contract gedetacheerd werd bij Artsen Zonder Grenzen (MSF).

Data science bij MSF

Dus ja, ik ben waar ik wil zijn, en wat nu? Nu leren, heel veel leren! En leren doe je in de praktijk. En als ik zo vrij mag zijn het over mijzelf te zeggen, dat gaat best goed. Het data team van MSF is relatief nieuw, wat het zeer interessant maakt. Met een klein team van 3 á 4 personen zijn we de organisatie ‘data-driven’ aan het maken. Dat wil zeggen dat we de datawarehouse aan het opbouwen zijn vanaf punt 0. Dat we processen zo veel mogelijk aan het automatiseren zijn en dashboards bouwen zodat de eindgebruiker ook snapt waar we nou eigenlijk mee bezig zijn. Veel leer ik van het afkijken van het werk van mijn collega’s, dit proberen te snappen, met hen in discussie gaan over waarom ze het zo hebben gedaan en het vervolgens zelf toepassen bij een ander project. Zodoende kan ik inmiddels goed overweg met programma’s als VBScript, SQL en PowerBI en snap ik de achtergrond van datawarehousing. Het leukste aan het werken met data is dat je werk altijd beter kan. Iedere query en ieder script kan altijd netter en sneller waardoor je jezelf en anderen altijd kan blijven uitdagen.

Het datateam

Binnen het team wordt gebruik gemaakt van ieders sterke punten (ik haal de beste koffie) en het geeft een goed gevoel dat mijn input ook echt nuttig is. Het is heel vet als je een stapel Excel-sheets uiteindelijk om kan zetten tot interactieve dashboards waar de eindgebruiker wat van snapt en waar de organisatie mee vooruit kan. Aangezien het datateam nieuw is, is het al heel wat als er een mooi en begrijpelijk dashboard wordt gecreëerd. Maar we willen natuurlijk altijd meer, en daar ligt ook een mooie taak voor ons weggelegd. Een groot deel van het werk vindt plaats achter de computer, maar het communicatieve deel moet niet worden vergeten. Praat met de interne opdrachtgevers over wat zij nou echt willen, lever ook op wat zij willen en ga altijd een stapje verder om te laten zien waar zij zelf nog niet over hadden nagedacht. Zo blijft het werk spannend en is er genoeg ruimte voor je eigen creativiteit.

Al met al zal het duidelijk zijn dat ik heel tevreden ben met mijn werk. Ik heb een hoop geleerd en ga nog veel meer leren in de (nabije) toekomst. Ik kijk er naar uit!

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil jij ook starten als trainee Business Analytics & Data Science? Solliciteer op een van de openstaande vacatures of schrijf je dan nu in!

;