Cyber Security Specialist worden? Dit zijn de 4 beste opleidingen in 2023

Cyber Security is actueler dan ooit. De e-commerce blijft maar groeien en internet is niet meer weg te denken uit ons leven. De opleiding tot Cyber Security Specialist is dan ook een populaire opleiding, en een slimme keuze als professional. Wil je meer weten over deze opleiding? In dit artikel bespreken we de 4 beste Cyber Security opleidingen voor 2023.

Wat is een Cyber Security Specialist?

Met de opleiding tot Cyber Security Specialist ontwikkel je je tot cybersecurityspecialist, ook wel analist databeveiliging of online security specialist  genoemd. In deze rol help je mensen en bedrijven zich te beschermen tegen hackers en anderen die data willen stelen.

De werkzaamheden zijn onder andere:

 • Het plannen, uitvoeren, en verbeteren van veiligheidsmaatregelen voor de beveiliging van computernetwerken en informatie.
 • Zorgen voor de juiste beveiliging om digitale bestanden en essentiële elektronische infrastructuur af te schermen.
 • Passend reageren op onvolkomenheden in computerbeveiliging en op virussen.

Om te beginnen aan een opleiding als Cyber Security Specialist heb je minimaal een HBO- of WO-opleiding nodig op IT-gebied. Denk aan een opleiding in Informatica, Bedrijfskunde Informatica, Technische Informatica of een andere studie in ICT.

Wat verdien je?

Een Cyber Security Specialist verdient tussen de € 2450 en € 4200 bruto per maand.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een opleiding tot Cyber Security Specialist?

Een opleiding kiezen doe je niet zomaar. Het is een investering in de rest van je leven, dus bekijk goed de verschillende opleidingen en zorg ervoor dat al je vragen worden beantwoord.

Kijk kritisch naar:

 • Ervaringen van huidige en afgestudeerde studenten
 • De inhoud van het programma (actualiteit, praktijkvoorbeelden)
 • Mogelijke stages
 • De titel die je behaalt
 • De kosten
 • De docenten

Dit zijn de 4 beste opleidingen voor 2023:

1. Master Cyber Security (MSc) aan de Universiteit van Leiden

Soort opleiding: Master
Duur: 1,5 tot 2 jaar
Taal: Engels
Locatie: Leiden

Deze masteropleiding is voor een professional die al een afgeronde WO- of HBO-master en enige werkervaring heeft. De opleiding is voor studenten die hun kennis willen verbreden of verdiepen.

De opleiding richt zich op zowel de technologische aspecten van digitale veiligheid, als juridische, bestuurskundige, economische en psychologische aspecten.

Na deze Master:

 • Begrijp je de complexiteit, van en afhankelijkheden in cyberspace.
 • Kun je bijdragen aan oplossingen om cyberrisico’s te minimaliseren, zowel vanuit een
  technische als beleidsmatige en bestuurlijke benadering.
 • Ben je in staat cyberbedreigingen tot acceptabele risico’s te reduceren.
 • Sla je een brug tussen technisch en meer beleidsmatig georiënteerde functionarissen.
 • Vertaal je tactische en operationele vraagstukken naar een beveiligingsstrategie voor jouw organisatie.
 • Kun je kritisch reflecteren op nieuwe ontwikkelingen en resultaten van onderzoek naar cyber security.
 • Kun je zelfstandig een bijdrage leveren aan onderzoek.

Oud-student: “De masteropleiding Cyber Security was voor mij zeer waardevol. Deze multidisciplinaire opleiding reikte mij een analysekader aan, voor de problemen waarmee overheden, bedrijven en burgers in het cyber security domein worden geconfronteerd, en biedt inzicht in gefundeerde oplossingsrichtingen.”

2. Het traineeship Cyber Security Specialist van Breinstein

Soort opleiding: Traineeship
Duur: 2 jaar
Taal: Engels
Locatie: Mag je zelf kiezen!

Tijdens dit traineeship van Breinstein ontwikkel je skills om jezelf als Cyber Security Specialist op de markt te zetten. Na deze tweejarige opleiding kun je zelfstandig aan de slag. En het beste? Je hebt ondertussen gewoon al twee jaar ervaring in het werkveld.

Tijdens het traineeship werk je namelijk aan maatschappelijke of business-gerelateerde opdrachten voor toonaangevende organisaties binnen profit- en non-profitorganisaties.

Jij verbindt de IT-afdeling met de recht- en proceskant, en met de medewerkers op de werkvloer. Je schrijft het beleid, implementeert de AVG, creëert awareness voor veiligheid, voert risicoanalyses uit en brengt informatiesystemen in kaart.

Als trainee volg je een tweejarig, fulltime traineeship met een contract voor onbepaalde tijd. Daarnaast volg je een masterclass Information Security Management vanuit de Antwerpen Management School. Het lesprogramma biedt een mix van theorie- en praktijkkennis van hoogleraren van de Antwerp Management School en professionals uit het bedrijfsleven. De Antwerp Management School is de autonome managementschool van de bekende Universiteit Antwerpen.

Tijdens de trainingsdagen ontwikkel je zowel je soft skills als je hard skills. Dit doe je allemaal terwijl je 38 uur per week werkt bij opdrachtgevers in de profit- en non-profitsector.

Na afronding ontvang je een certificaat op post-masterniveau. Hiermee mag je jezelf scrum master noemen en draag je één van de internationaal erkende titels CISM, CISA of CRISC.

Certificaatopties:

 • CISM (Certified Information Security Manager): een internationaal erkende titel van ISACA, waarmee je wordt erkend als IT Security Manager.
 • CISA (Certified Information Systems Auditor): een internationaal erkende titel van ISACA, waarmee je wordt erkend als IT auditor.
 • CRISC (Certified in Risk and Information Systems Control): een internationaal erkende titel van ISACA, die je opleidt in risicomanagement van informatiesystemen.

Oud-student: “Dankzij trainee.nl heb ik een goede start van mijn carrière gemaakt, veel geleerd en vooral veel ervaring opgedaan.”

3. Master Cyber Security aan de Universiteit van Twente

Soort opleiding: Master
Duur: 2 jaar
Taal: Engels
Locatie: het Master-programma is vrijwel helemaal online

Cyber Security is een specialisatie binnen de Master Computer Science. De specialisatie 4TU Cyber ​​Security wordt aangeboden door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Technische Universiteit Delft (TUD) en Universiteit Twente (UT).

De specialisatie Cyber Security geeft je een brede, solide achtergrond in vrijwel alle aspecten van cyber security. Je ontwikkelt een basis die een wetenschappelijk perspectief combineert met een praktische aanpak.

Als je de specialisatie Cyber ​​Security wilt volgen, dien je te beschikken over een bachelor (BSc) Computerwetenschappen – of gelijkwaardig – en interesse te hebben in disciplines die verder gaan dan alleen informatica.

Oud-student: “Als studenten interesse hebben in cyber security, raad ik de specialisatie Cyber ​​Security echt aan.”

4. Master Cyber Security aan de Radboud Universiteit

Soort opleiding: MSc in Computing Science
Duur: 2 jaar
Taal: Engels
Locatie: Nijmegen

In deze specialisatie van de Radboud Universiteit leer je hoe je de veiligheid van bestaande ICT-oplossingen beoordeelt en hoe je veiligere oplossingen voor de toekomst kunt ontwikkelen.

Je leert de beveiligingsvereisten van een applicatie op te stellen en te ontdekken waar mogelijke zwakke punten liggen. De belangrijkste focus ligt op onderwerpen als cryptografische codes, besturingssystemen en protocolverificatie.

Maar je krijgt ook een breed scala aan wiskundige, organisatorische, juridische en ethische aspecten met betrekking tot cyber security. Er is bijzondere aandacht voor privacykwesties.

Cyber Security is een specialisatie van het Masterprogramma Computing Science. Heb je een bacheloropleiding Informatica aan de Radboud Universiteit afgerond? Dan kun je meteen beginnen. Heb je een andere achtergrond en wil je deze studie doen, neem dan contact op met de Radboud Universiteit.

Oud-student: “De ervaring tijdens de hoorcolleges was geweldig en sommige cursussen werden opgenomen, wat handig was voor het geval je een college zou missen. Ook waren de colleges redelijk interactief.”

Zie jij jezelf wel in de rol van Cyber Security Specialist? Beschermer tegen het kwaad, hackaanvallen tegenhouden, phishing bestrijden, en de burger en bedrijven beschermen? Neem contact met ons op voor meer informatie over alle mogelijkheden. We helpen je graag!

;