Wat is informatiemanagement?

Vorige week werd mij gevraagd of ik kon schrijven over wat informatiemanagement nu eigenlijk is. In een notendop is informatiemanagement het beheren (managen) van informatie, waarin men afstemming zoekt tussen de mogelijkheden van de ICT en de gebruiker.

“Ik google het wel even”

Maar na meerdere malen droge definities te zijn tegengekomen, dacht ik: ‘Dit kun je toch ook gewoon googlen?’. Dat is wat we tegenwoordig doen; ‘Oh ik had op een internetsite gelezen dat…’ of ‘Wacht ik zoek ’t even op, het liedje/woord/bedrijf is… ‘. We verkrijgen in grote hoeveelheden allerlei informatie binnen via Google, Facebook en alle bronnen die daaraan gekoppeld zijn. Informatie is overal en altijd beschikbaar, maar we vergeten vaak kritisch te zijn op deze informatie.

Informatiemanagement is belangrijker dan ooit

Wat voor informatie er bij een organisatie in en uit gaat is onderdeel van het managen van informatie. Het is ook erg belangrijk hoe dit wordt opgeslagen en wat er weg moet; ook wel archivering genoemd. Het opslaan van documenten gebeurde vroeger enkel op papier, nu is er de afdelingsschijf, je eigen schijf, je usb stick, clouds én op papier. Het houden van overzicht over wat er qua documentatie geproduceerd wordt in een organisatie is een uitdaging. Kortom, informatiemanagement is nog nooit zo belangrijk geweest.

Mocht je nog meer willen weten, google dan op trefwoorden: |9 vlaksmodel | Rik Maes | informatiemanager | Chief Information Officer (CIO). Verder staan er ook nog leuke blogs en vlogs op onze Breinstein website die te maken hebben met informatiemanagement.

 

;