Functioneel beheer: van een bijrol naar hot topic

Het vakgebied functioneel beheer is de laatste jaren sterk in opkomst. Steeds meer bedrijven zien de waarde in van iemand die tussen de business en de IT beweegt, een spin in het web wordt het vaak genoemd. Waar komt deze verschuiving vandaan en hoe gaat dit zich de komende jaren ontwikkelen?

Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, is het allereerst van belang om het vakgebied functioneel beheer te definiëren. Plat gezegd is een functioneel beheerder verantwoordelijk voor het beheer van de informatievoorziening ten behoeve van een organisatie. Dit betekent dat een functioneel beheerder verantwoordelijk is voor het beheer van de applicatie(s) binnen een organisatie of team. Hij of zij fungeert als de schakel tussen de organisatie, vak afdeling en IT. Zo brengt de functioneel beheerder de behoeften van een organisatie, op het gebied van informatievoorziening, in kaart. En onderhoudt de functioneel beheerder ook het contact met de (externe) ICT leveranciers.

Bijrol binnen de organisatie

Vroeger was functioneel beheer vaak iets wat iemand erbij deed, bijvoorbeeld voor één dag in de week. Het was geen echte functie, maar meer een bijrol. Ook de eisen die gesteld werden aan functioneel beheerders waren vroeger anders. Zo is de uitspraak: “jij bent handig met computers, doe jij dat er maar bij” veel functioneel beheerders niet onbekend. Vaak kwamen functioneel beheerders van de vak afdeling zelf. Functioneel beheer werd niet gezien als een functie op zich, en al helemaal niet een waar je een opleiding voor moest volgen.

Hot topic

Tegenwoordig is het vakgebied functioneel beheer flink in opkomst volgens Fred Hassert, voorzitter Samenwerking Noord. Zo worden veel systemen op maat gemaakt, in dit proces speelt de functioneel beheerder een belangrijke rol. Niet alleen tijdens de ontwikkelfase, maar ook zeker wanneer de systemen gebruikt worden binnen organisaties. Sinds 2005 wordt het BiSL Framework (Business Information Services Library) standaard gebruikt door functioneel beheerders in het publieke domein. BiSL focust zich, in tegenstelling tot andere frameworks op de gebruikersorganisatie. Dus bijvoorbeeld hoe gebruikersbehoeften vertaald kunnen worden naar ICT-oplossingen. Duidelijke communicatie tussen de organisatie en de leverancier is hierbij essentieel en dat is precies waar de functioneel beheerder zich mee bezig houdt.

De toekomst van functioneel beheer

De ontwikkeling van het vakgebied functioneel beheer is nog volop in gang. Wat belooft dat voor de toekomst? De focus zal steeds meer verplaatsen naar de dagelijkse processen op de werkvloer. Daarom zal volgens IV-experts de nadruk meer op de soft skills van de functioneel beheerder komen te liggen. Zo is empathisch vermogen en communicatief vaardig zijn erg belangrijk voor functioneel beheerders. Zij zijn namelijk de schakel tussen de business en IT. Door gebruik te maken van duidelijke communicatie, kunnen veel misverstanden voorkomen worden. IV-experts verwijst hier bijvoorbeeld naar het grote verschil in belevingswereld en taalgebruik van een organisatie en de bijbehorende IT afdeling of ICT leveranciers.

Functioneel beheer is dus een vakgebied dat continue ontwikkelt en verandert. Dit maakt het een vakgebied dat niet alleen geschikt is voor mensen die enkel “goed met computers” zijn, maar ook een vakgebied dat zeer geschikt is voor mensen die anderen graag helpen en processen willen verbeteren. Functioneel beheer is tegenwoordig helemaal hot!

;