Stress en thuiswerken: waardoor komt het en hoe los je het op?

Thuiswerken brengt voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Een van die nadelen is dat er door sommige thuiswerkers soms meer stress wordt ervaren dan op het werk zelf. In deze blog ga ik daarom in op stress tijdens het thuiswerken. Niet alleen de oorzaken, maar ook de manieren waarop je het kan oplossen, komen aan bod. Lees daarom snel verder!

Wat veroorzaakt stress?

Stress. We krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Een beetje stress is niet verkeerd: het is immers een natuurlijke reactie van je lichaam. Het wordt echter een probleem wanneer je er langdurig mee te maken krijgt. Maar wat zijn dan precies de oorzaken van stress op bijvoorbeeld de werkvloer? Een aantal van deze oorzaken zijn:

1. Te veel focus op wat er fout gaat

Aan het eind van de werkdag kijken we vaak naar datgene war er niet is afgekomen vandaag. Dat terwijl je gedurende een werkdag juist heel veel dingen wél gedaan krijgt. Doormeer te focussen op wat er allemaal wél af is gekomen, en minder te focussen op wat er is blijven liggen, kan je een hoop stress besparen.

2. Te veel of te weinig autonomie

Een andere stressor is het hebben van te weinig (of juist te veel) autonomie. Het gevoel dat je weinig in te brengen hebt op de werkvloer kan namelijk voor tevredenheid en stresszorgen. Of je hebt juist te veel vrijheid, en je weet niet zo goed wat er van je verwacht wordt door je werkgever.

3. Vervaging van werk- & privébalans

Een specifiek probleem binnen het thuiswerken is het vervagen van werk en privé. Het is niet meer duidelijk waar de werksfeer ophoudt en de privésfeer begint (en andersom). Dit leidt tot stress, omdat je tijdens werk-momenten steeds denkt aan de privésituatie en tijdens privé-momenten regelmatig denkt aan het werk.

4. Gebrek aan sociaal contact

Daarnaast is er in deze langdurige thuiswerksituatie minder sociaal contact onder collega’s onderling. Even bijkletsen bij de koffieautomaat of een kort gesprekje voeren met een collega is in deze tijden lastig.

Hoe voorkom je stress?

In deze periode van langdurige onzekerheid en thuiswerken ontkom je daardoor niet aan een zekere hoeveelheid stress. Ondanks dat zijn er toch verschillende manieren om de hoeveelheid stress die je ervaart te verminderen. Enkele voorbeelden zijn:

1. Zorg voor een goede werk- & privébalans

Een manier om stress te voorkomen door het vervagen van werktijd en privétijd is om te proberen om werken privé zo veel mogelijk gescheiden te houden. Probeer in je dag structuur aan te brengen en duidelijk te maken waar werk en privé beginnen en eindigen. In de huidige corona-situatie is het uiteraard lang niet altijd mogelijk om dit opeen goede manier te doen, maar alle beetjes helpen in dit opzicht.

2. Durf om hulp te vragen

In de huidige situatie kan je tegen allerlei belemmeringen en onduidelijkheden aanlopen. Wat het er niet gemakkelijker op maakt is dat het nu lastiger is om hulp te vragen, omdat je niet zomaar even bij een collega langs kan lopen. Probeer jezelf over die drempel heen te zetten en vraag je collega’s om hulp!

3. Neem rust

Omdat een heleboel bedrijven nu volledig vanuit huis werken kan je het gevoel hebben dat er altijd extra werk is dat nog gedaan kan worden en dat je takenlijst nooit ophoudt. Deze periode is heel stressvol en je kunt niet alles doen, dus ben vooral niet bang om af en toe een kleine stap terug te doen. Morgen is er weer een dag.

4. Maak heldere afspraken met huisgenoten

Een manier om een boel stress te voorkomen is om goede afspraken te maken met je huisgenoten over de taakverdeling en om grenzen aan te geven, of dit nou je partner, huisgenoot of kinderen zijn. Hierdoor voorkom je dat je vaak uit je element gehaald wordt en daardoor vaak afgeleid raakt of achter komt te liggen op je werk.

Hoe verminder je stress?

Hoewel je met de bovenstaande tips een boel stress kan voorkomen betekent dat niet dat je het volledig kan uitbannen. Daarom is het ook goed om na te denken over wat je zelf kan doen om de hoeveelheid stress die je hebt te verminderen. Een aantal tips:

1. Richt je op datgene waar je zelf controle over hebt

Door het coronavirus komen er allerlei dingen op ons af, waar je als individu maar beperkt controle over hebt. Hoewel dit voor stress kan zorgen, kan het ook helpen om je te richten op de dingen waar je wél zelf controle over hebt. Hier kan je namelijk zelf een positieve bijdrage aan leveren.

2. Zoek contact met vrienden en collega’s

Sociaal contact is voor ieder mens belangrijk. Hoewel het in de huidige situatie wellicht anders voelt helpt het toch om regelmatig contact te houden met je vrienden en collega’s. Zo houd je het collega-gevoel enigszins op peil.

3. Ga naar buiten

Een andere manier om stress te verlichten is om de buitenlucht op te zoeken. Elke dag even naar buiten om een wandeling te maken helpt je om even afstand te nemen van je werkomgeving en je rust te pakken.

4. Doe een 7-minute workout

Wil je toch wat bewegen, maar heb je geen zin om de deur uit te gaan? Probeer eens een zogenaamde 7-minute workout! Uit onderzoek blijkt dat een aantal minuten trainen in intervals met hoge intensiteit goed werkt om je conditie op peil te houden. In deze zeven minuten doe je een twaalftal oefeningen gedurende 30 seconden, met 10 seconden pauze tussen elke oefening. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stoel en een muur. Daarnaast is het natuurlijk ook een handige manier om even uit de sleur van het werken achter een bureau te ontsnappen. Gratis bonus: je traint er ook je spieren mee, al is het misschien niet zo effectief als naar de sportschool gaan.

 width=

5. Mediteer

Soms moet je de hectiek even laten voor wat het is en een pauze nemen om tot rust te kunnen komen. Mediteren zou dan kunnen helpen om je te ontspannen en om te ontstressen. Voor je smartphone zijn er veel apps te vinden die je hierbij kunnen ondersteunen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Headspace (iOS|Android) en Calm (iOS|Android).

;