Het inzetten van sociaal psychologische beïnvloedingstechnieken bij verandertrajecten

In de film Back to the Future (1985) worden voorspellingen gedaan over technologische ontwikkelingen in de toekomst. Deze voorspellingen zaten er niet ver naast. Anno 2020 blijft de digitale wereld zich snel ontwikkelen. Voor mijzelf sprekend is bijvoorbeeld mijn mobiele telefoon niet meer weg te denken. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik, zonder Google Maps, verdwaalde op de terugweg na een kijkavond voor mijn studentenkamer. Safe to say dat veel technieken ons leven wat makkelijker maken.

Echter, niet iedereen denkt hier hetzelfde over. De oudere generatie kan moeite hebben met het bijbenen van deze constante vernieuwingen. Hierdoor kan weerstand optreden wanneer op het werk alwéér een nieuwe applicatie, systeem of manier van werken wordt geïntroduceerd. Lastig voor jou wanneer jij juist deze mensen wel mee moet nemen in deze verandering. Niet getreurd, hieronder enkele sociaal psychologische beïnvloedingstechnieken die kunnen worden ingezet bij verandertrajecten.

1. Weerstand erkennen

Een van de meest simpele technieken om weerstand te verminderen is door de weerstand te erkennen. Het helpt wanneer je aangeeft dat het inderdaad vervelend is dat je collega opnieuw moet wennen aan een nieuw systeem. Hij zal zich gehoord voelen en het nieuwe systeem eerder een kans geven.

2. Garanties geven

Het geven van garanties is een tweede simpele techniek voor het wegnemen van weerstand. Vooral bij weerstand tegen de inhoud van een boodschap door onterechte verwachtingen, zoals het verkondigen hoe makkelijk de nieuwe applicatie is terwijl wordt gedacht dat het onmogelijk is om hiermee te leren werken. Garandeer jouw collega die wat langer doet om te leren werken met een nieuwe applicatie dat ook hij dit onder de knie zal krijgen. Benadruk dat het écht iedereen gaat lukken en waarom. Maak de overstap zo simpel mogelijk en zorg dat mensen altijd ergens terecht kunnen met vragen.

3. Gain framing

Hoe positief mensen staan tegenover de verandering kan afhangen van hoe de ontvangen informatie is geformuleerd. Met een gain framing van de informatie wordt de focus gelegd op de te behalen voordelen in plaats van de verliezen.
“Ja maar in de oude applicatie deden we dit zo”. Help je collega de positieve kanten van de nieuwe applicatie in te zien. Benadruk daarom welke functies de nieuwe applicatie heeft ter verbetering van de oude applicatie. Bijvoorbeeld waarom de applicatie makkelijker is, sneller werkt en de applicatie ervoor zorgt dat tijd kan worden bespaard.

4. Fluency ter verhoging van self-efficacy (vertrouwen in eigen kunnen)

Het is ook gewoon frustrerend als je niet weet hoe een systeem werkt wanneer je er wel mee moet werken. Veranderingen kunnen minder lastig lijken wanneer duidelijk wordt gemaakt wat de verandering inhoudt en als haalbaar wordt neergezet.

Neem je collega’s stap voor stap mee in de verandering zodat ze weten wat van ze verwacht wordt. Hierdoor zullen ze merken dat ze de nieuwe manier van werken zo onder de knie hebben. Hierdoor krijgen ze minder weerstand omdat ze zullen vertrouwen in hun eigen kunnen en de haalbaarheid van de verandering.

5. Sociale normen

Om te bepalen welk gedrag te vertonen kijken mensen vaak naar wat anderen doen. Ook wordt waarde gehecht aan de mening van anderen. Als al je collega’s negatief zijn over de verandering en jij als enige de verandering wel ziet zitten, zal je dit minder snel kenbaar maken dan wanneer er meer mensen jouw mening delen. Er wordt niet voor niks gezegd dat mensen kuddedieren zijn. We willen nu eenmaal graag bij een groep horen en geen buitenstaander zijn.

Zorg daarom dat je in jouw verandertraject eerst de mensen leert werken met de nieuwe applicatie die al positief zijn over de verandering. Vervolgens kun je bij je collega die in de weerstand zit verwijzen naar alle collega’s die al om zijn en positief zijn over de nieuwe applicatie. Hierdoor zal ook hij eerder geneigd zijn de verandering een kans te geven.

 width=

Link naar voorspellingen uit de film Back to the Futureundefined

;