Het belang en creëren van sterke wachtwoorden

Wachtwoorden. Iedereen heeft er mee te maken. We gebruiken tegenwoordig overal wachtwoorden voor. We gebruiken ze voor onze computer, smartphone, mailbox, overheidsinstellingen, bankaccounts, klantaccounts van webshops of je social media. Kortom we hebben bijna overal een wachtwoord voor nodig, dit zorgt ervoor dat we het overzicht snel kwijt zijn. Hierdoor is het verleidelijk een wachtwoord meerdere keren te gebruiken, terwijl dat iets is, wat je nooit zou moeten doen.

Het belang van een sterk wachtwoord

Met een wachtwoord bescherm je data waarvan je niet wilt dat deze zomaar inzichtelijk zijn voor andere personen. Met een wachtwoord bescherm je gevoelige informatie om bijvoorbeeld identiteitsfraude te voorkomen. Wist je dat het meest gebruikte wachtwoord ‘123456’ is? En nee, dat is geen grap. Wachtwoorden zoals ‘welkom’, ‘qwerty’ en ‘wachtwoord’ staan daarnaast ook in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden. Een beetje hacker kraakt deze wachtwoorden binnen enkele minuten en soms zelfs enkele seconden.

Het gevaar van dezelfde wachtwoorden gebruiken

In de introductie werd al aangegeven dat het verleidelijk is een wachtwoord meerdere keren te gebruiken. Dit is echter een van de grootste gevaren voor het gebruiken van wachtwoorden. Veel applicaties of inlogsystemen vragen om een gebruikersnaam of een e-mailadres. Worden hierna deze gebruikersnaam of e-mailadres in combinatie met je wachtwoord van deze site gelekt, dan is het voor een hacker niet moeilijk om deze gelekte combinaties ook te proberen op andere sites. Door overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken maak je het hackers wel heel makkelijk er vandoor te gaan met jou informatie. Stel je overal een uniek wachtwoord in, dan hebben hackers alleen toegang tot de dienst waarvan het wachtwoord is gelekt en is de impact vele malen kleiner.

Het kraken van een wachtwoord

Ieder wachtwoord is te kraken. Dat is een kwestie van tijd. Hackers gebruiken hiervoor speciale programma’s en databases met miljoenen veelgebruikte wachtwoorden (waaronder gelekte wachtwoorden). Denk maar weer aan het wachtwoord ‘123456’. Laat jezelf niet ontmoedigen door het feit dat elk wachtwoord gekraakt kan worden. Tijd kan namelijk ook in je voordeel werken. Als het namelijk te lang duurt om je wachtwoord te kraken, dan loont het simpelweg niet voor de hacker.

Lange wachtwoorden zijn het beste

Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Bij elk teken dat wordt toegevoegd komen er namelijk bijna 100 nieuwe mogelijkheden bij (26 kleine en hoofdletters = 52 +10 cijfers = 62 +34 leestekens = 96 mogelijkheden!). Met een goede combinatie van tien tekens duurt het eeuwen voordat een wachtwoord gekraakt is. Gebruik je alleen tien kleine letters dan zijn daar maar twee dagen voor nodig.

Gebruik wachtzinnen

Wanneer je het lastig vind om lange wachtwoorden te onthouden, maak dan gebruik van wachtzinnen. Wachtzinnen zijn makkelijker te onthouden (voorbeeld: IkGa300MeterLopen). Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar hij hoeft ook niet heel ingewikkeld te zijn. Wachtzinnen zijn alleen een optie op sites waarbij de maximale wachtwoord lengte dit toestaat.

Pas op voor foute links

Al je werk aan wachtwoorden kan in één klik teniet worden gedaan wanneer je op een foute link klikt. Deze links worden ‘keyloggers’ genoemd. Keyloggers zijn programma’s die je toetsaanslagen bijhouden en doorgeven aan kwaadwillenden. Bij die toetsaanslagen zullen ook je wachtwoorden zitten. Keyloggers komen niet zomaar op je pc. Hiervoor moet je op een link geklikt hebben in een verdacht mailtje of een onveilige website hebben bezocht. Wees dus op je hoede en klik nooit op links die je niet vertrouwd.

Tot slot

Ga verantwoordelijk met je wachtwoorden om. Gebruik niet telkens hetzelfde wachtwoord, zorg voor variatie. Wanneer je een wachtwoord instelt gebruik dan minimaal 10 tekens waaronder kleine letters (a),hoofdletters (B), cijfers (5) en speciale tekens (!#%). Wanneer je niet van ingewikkelde wachtwoorden houdt, gebruik dan wachtzinnen die je makkelijk kan onthouden, maar die uiteindelijk wel moeilijk zijn om te kraken (voorbeeld:IkGa300MeterLopen). Klik daarnaast nooit op links die je niet vertrouwd en bezoek geen verdachte sites. Wees je dus bewust van de risico’s en wees origineel in je wachtwoorden en voorkom daarmee dat hackers toegang krijgen tot jouw accounts!

;