Een Passwordmanager: wat is dit en hoe werkt dit?

In het moderne leven zijn wachtwoorden iets waarmee we dagelijks te maken hebben. We hebben wachtwoorden nodig voor onze telefoon, computer, websites, sociale media en zo kan ik nog wel even door gaan. De gemiddelde Nederlander heeft alleen al zo’n 25 online accounts (bron telegraaf). Niet gek dus dat we het onszelf makkelijk maken door dezelfde, of bijna dezelfde wachtwoorden te gebruiken.

Ik kan mezelf ook nog goed herinneren dat ik bij misschien wel 20 accounts hetzelfde wachtwoord gebruikte met daarbij horend mijn persoonlijk email adres. Voor mij als cyber security expert is dit iets wat ik niet zou moeten willen. Het is onprofessioneel, maar vooral niet veilig om veel dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Een password manager is de perfecte oplossing voor iedereen die het belangrijk vindt dat zijn/haar accounts goed beveiligd zijn (iedereen toch). Een password manager wordt ook wel een ‘digitale kluis’ genoemd, waarin jij al je gebruikersnamen en wachtwoorden op kan slaan.

Ik zeg heel eerlijk: ik was behoorlijk sceptisch en terughoudend toen ik begon met een passwordmanager. Ik wist niet goed wat ik er van moest verwachten en ik was bang dat het veel tijd zou gaan kosten. Na wat onderzoek kwam ik er achter dat een digitale kluis de volgende voordelen heeft:

  • Slechts één wachtwoord voor alle accounts;
  • Je hoeft je eigen wachtwoorden niet te onthouden, waardoor je gebruik kan maken van extreem moeilijke wachtwoorden;
  • Je logt snel in, omdat veel password managers je wachtwoorden automatisch invullen;
  • Je kan je password manager op al je apparaten installeren en de synchronisatie gaat makkelijk;

Ik beschik nu ongeveer een jaar over een digitale kluis en ik kan nu met overtuiging zeggen dat dit een hulpmiddel is, dat mijn leven makkelijker en ook veiliger heeft gemaakt. Ik moet toegeven: het kost aardig wat tijd om al je wachtwoorden te veranderen en al deze nieuwe wachtwoorden met accounts op te slaan in de kluis, maar dit is elke seconde waard geweest!

Er zijn heel veel verschillende passwordmanagers te vinden op het internet. De ene wat veiliger en makkelijker dan de andere. Ik ben heel benieuwd of ik je heb overtuigd om gebruik te gaan maken van een passwordmanager en wat jullie ervaring hier mee is?

;