Ben jij thuis net zo efficiënt als op kantoor?

Af en toe een dagje thuiswerken in je pyjama en tussendoor je was bij werken kan best lekker zijn. Alleen de huidige situatie zorgt ervoor dat dit niet bij één dagje blijft… Misschien zijn we wel genoodzaakt om een aantal weken of zelfs maanden thuis te werken. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je dit op een goede manier doet en hierdoor het maximale uit je thuiswerkdag kan halen. In deze blog lees je 8 tips die je hierbij gaan helpen.

1. Behoud je ‘normale’ werkroutine

Sta in de ochtend op tijd op, kleed je aan en ontbijt. Het is goed om je routine te behouden. Wanneer je je netjes aan kleed zoals gewoonlijk zorgt dit voor een scheiding tussen werk en privé.‍

2. Zorg voor een comfortabele werkplek

Denk hierbij aan een goede stoel, een muis, toetsenbord en de juiste hoogte van je scherm. Het is erg belangrijk dat je een goede werkhouding hebt om productief te kunnen werken. Zorg er daarnaast ook voor dat je werkplek opgeruimd is, zodat je in een georganiseerde sfeer aan het werk kan gaan.‍

3. Maak to-do lijstjes

Schrijf voor jezelf aan het begin van de dag op wat je die dag gedaan wil hebben. Streep in loop van de dag ook af wat afgerond is.

4. Stem verwachtingen met elkaar af

Op kantoor loop je snel even langs je collega’s om wat af te stemmen of omdat je wat nodig hebt. Wanneer dat even niet uitkomt voel je dit wel aan. Thuiswerken maakt dit allemaal wat lastiger. Maak daarom duidelijk afspraken; hoe is iedereen bereikbaar? Wat wordt er deze week van mij verwacht? En waar zijn mijn collega’s mee bezig?

6. Zet de technologie van nu in om verbonden te blijven

Doordat je thuiswerkt zie je je collega’s automatisch niet meer op je werk. Dit kan zorgen voor een verslechterde band. Dit leidt weer tot minder motivatie en productiviteit. Het is dus van belang om de onderlinge communicatie met collega’s te blijven organiseren. Hiervoor zijn tegenwoordig eindeloos veel online tools. Denk aan Skype en MS Teams om met elkaar te videobellen en chatten.

7. Maak werk resultaten zichtbaar

Om je werkmotivatie te behouden is het zien van resultaat erg belangrijk. Wat hierbij kan helpen is een online dagstart en dagafsluiting. Hier kan ieder zijn resultaten benoemen en blijf je scherp.

8. Voorkom afleiding

Om veel werktijd te verliezen is het handig om je lunch, snacks en fruit voor je werkdag al in huis te hebben. Dit scheelt weer tijd om dit nog in je pauze te moeten halen. Daarnaast is het goed om voor jezelf te plannen wanneer je tijd aan het huishouden wil besteden. Hiermee voorkom je dat je tussendoor snel een wasje gaat draaien of toch nog snel even de badkamer poetst.

9. Werk met een werkschema en neem voldoende pauze

Gebruik je flexibele werkschema om pauzes te nemen. Maak een wandeling ’s morgens voordat je begint met werken en ’s avonds nadat je klaar bent met je werk. Dit zorgt voor nieuwe energie tijdens je werk.

Gemaakt door Pleun Kempen, werkzaam bij Breinstein, detacheringsbureau gespecialiseerd in informatie- en verandermanagement.

;