3 tips om beter te functioneren als Agile team

Is Agile werken vanuit huis een belemmering of een zegen? 2021 heeft bewezen dat (deels) werken vanuit je home office toch echt het nieuwe normaal gaat worden. In veel gevallen leidt dit tot minder structuur in je werk, een grotere mate van zelfstandigheid, en daily-standups achter je beeldscherm. Tegelijkertijd is de omgeving van veel organisaties veranderd en is de behoefte om Agile te zijn, sterker dan ooit. Het is op dit moment nog onduidelijk of werken met sloffen aan, zonder dat je baas over je schouder meekijkt, ervoor zorgt dat je als organisatie beter kan inspelen op de turbulente omgeving. Deze blog behandelt de gevolgen van thuiswerken op de wendbaarheid van een team.

Agile: wat is het?

Agile is een filosofie waarbij teams of zelfs hele organisaties wendbaar gestructureerd worden. In informatiemanagement is Agile inmiddels niet meer weg te denken, vanwege de verkregen flexibiliteit. Agile bestaat uit slechts 4 principes opgeschreven in het Agile Manifesto:

  • Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen
  • Werkende software boven allesomvattende documentatie
  • Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
  • Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om de principes van Agile toe te passen, omdat hierdoor sneller ingespeeld kan worden op veranderingen uit de omgeving. Dit is juist nu cruciaal voor organisaties met de ‘roaring twenties’ op komst. Verder kan Agile zorgen voor meer werkplezier, meer transparantie en priotisering in welke projecten eerst opgepakt moeten worden.

Thuiswerken

Niet alleen Agile heeft gezorgd voor anders werken, maar ook de Corona-pandemie. Veel beroepen zijn vanuit huis gaan werken en dit zal ook hierna (deels) blijven. Echter heeft dit ingrijpende veranderingen teweeg gebracht. Allereerst zijn werknemers een stuk zelfstandiger wanneer zij vanuit huis werken. Dit komt doordat er minder contactmomenten zijn met andere collega’s en daarom minder sturing ontvangen. Ook kan er in veel gevallen zelf bepaalt worden wanneer welke werkzaamheden uitgevoerd worden. Verder faciliteert thuiswerken digitale verandering, aangezien medewerkers nu wel gebruik moeten maken van applicaties zoals MS Teams.Tot slot is de kwaliteit van de overleggen vaak achteruit gegaan, aangezien dynamische gesprekken moeilijker te voeren zijn achter een beeldscherm.

De invloed van thuiswerken op Agile

De kracht van Agile zit hem in een dynamische bottom-up structuur, waarbij teams zelf verantwoordelijk zijn voor het resultaat dat zij opleveren. Door de toegenomen zelfstandigheid door thuiswerken kunnen teams zelf bepalen wanneer zij overleggen hebben en welke tussentijdse deadlines zij stellen. Echter is de dynamiek van bijvoorbeeld flexibele werkplekken lastig na te bootsen achter een beeldscherm. Dit heeft tot gevolg dat het lastiger is voor elk teamlid om zijn/haar input te geven en zo de krachten van het gehele team te benutten.

Een ander gevolg van de toegenomen zelfstandigheid is dat de ‘eilandjescultuur’ van een organisatie versterkt kan worden, aangezien je contactmomenten met andere collega’s bij het koffiezetapparaat verdwenen is. Hierdoor is het lastig om ontwikkelingen van andere teams mee te krijgen. Dit kan leiden tot minder onderlinge interacties in een organisatie.

3 tips om vanuit huis het meeste te halen uit Agile

Al met al beïnvloedt het vele thuiswerken de wendbaarheid van teams in negatieve zin. Het is daarom belangrijk om goed in te spelen op het verlies van dynamiek en toegenomen zelfstandigheid. De volgende tips helpen om de effectiviteit van Agile teams te vergroten

  • Maak nieuwe afspraken om samen te werken: samenwerken is thuis nu eenmaal anders dan in de hippe kantoortuin. Zorg ervoor dat je bespreekt waar je tegenaan loopt en hoe je in deze nieuwe situatie met elkaar omgaat. Geef speciale aandacht aan de dynamiek van het team en creëer een situatie waarin ieder zijn/haar waarde kan toevoegen.
  • Omarm digitaal werken: werken vanuit huis brengt eindeloos veel kansen met zich mee. Implementeer die cloud-migratie zodat medewerkers nog transparanter en effectiever met elkaar kunnen samenwerken. Dit zorgt ervoor dat iedereen ook vanuit huis zo gefocust mogelijk te werk kan gaan. Ook kan je hierdoor makkelijker zien wat er elders in de organisatie gebeurt.
  • Blijf experimenteren: Kijk vooral wat wel en wat niet werkt voor jouw team. Speel in de op de verandering en zorg ervoor dat je door telkens te vernieuwen in de thuissituatie zo effectief mogelijk te werk gaat. Regelmatig evalueren is voor een Agile team vanuit huis belangrijker dan ooit.

Tijdens ons traineeship Informatiemanagement maak je ook kennis met Agile werken. Je geeft je technologische én soft skills een boost en gaat meteen betaald aan de slag bij toporganisaties met een uitdagende opdracht. Geef je carrière bij ons een kickstart!

;