Het belang van succesvol verandermanagement

Niets is zo veranderlijk als… de mens. Wat gisteren nog hot and happening was, kan vandaag zomaar oud nieuws zijn. Zoals in de mode, waar twee keer per jaar een nieuwe collectie verschijnt, maar ook technische ontwikkelingen gaan snel. Denk je maar eens in: tien jaar geleden had ieder huishouden nog een vaste telefoon en nu draaien we onze hand niet meer om voor videobellen en digitaal vergaderen. Om deze reden is succesvol verandermanagement van groot belang.

Als je dit vertaalt naar een bedrijf, dan betekent het natuurlijk niet dat je met alle winden mee moet waaien. Wel is het slim om de ontwikkelingen in jouw vakgebied in de gaten te houden en waar nodig aan of toe te passen. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is binnen een organisatie is de verandermanager. In dit artikel vertellen we alles over het belang van succesvol verandermanagement en welke haken en ogen eraan kleven.

Wat is succesvol verandermanagement?

Even terug naar het begin, want wat is nu eigenlijk verandermanagement? Verandermanagement of changemanagement is een wetenschap die zich veelal bezighoudt met de menselijke kant van veranderingen binnen een organisatie.

Neem bijvoorbeeld verandermanagement in de zorg. Medische ontwikkelingen volgen elkaar snel op, waardoor het nodig is om protocollen en werkwijzen aan te passen. Dit vraagt veel van in dit geval het zorgpersoneel. Verandermanagers laten zulke verandertrajecten soepel verlopen. Hierdoor kunnen zowel de werknemers als de organisatie als geheel snel gebruikmaken van de voordelen die de verandering zou moeten brengen.

Waarom is succesvol verandermanagement zo belangrijk?

Voor een organisatie is het belangrijk om in beweging te blijven en mee te gaan met belangrijke trends en ontwikkelingen. Stilstand is immers geen vooruitgang. Maar wat nogal eens gebeurt, is dat een organisatie een verandering vormgeeft vanuit haar eigen (management)perspectief.

Maar als puntje bij paaltje komt, dan moeten de medewerkers van een bedrijf baat hebben bij een verandering én kunnen omgaan met het veranderde bedrijf. Hoe klein een verandering van bovenaf bekeken soms lijkt, het kan op de werkvloer van grote invloed zijn. Vandaar dat het goed managen van verandering zo belangrijk is.

Waarom is verandermanagement moeilijk?

Waar we eerder vertelden dat mensen vaak veranderlijk van aard zijn, zijn velen toch ook gewoontedieren. Zo is meegaan met de laatste modetrends veel eenvoudiger dan het doorbreken van jarenlange gewoontes. Denk je maar eens in: wat als iets al jaren goed gaan op manier A, waarom zou je dat dan willen veranderen? Oftewel, vaak zit niet iedereen binnen een organisatie te wachten op een nieuwe koers, werkwijze of het inzetten van nieuwe technieken. Dit kan zorgen voor weerstand bij een organisatieverandering, dit maakt in sommige gevallen verandermanagement moeilijk.

Succesfactoren voor perfect verandermanagement

Gelukkig zijn er verschillende succesfactoren en verandermanagement-modellen en -methodes die kunnen bijdragen aan een zo perfect mogelijk verandermanagement.

Een voorbeeld van zo’n model is het driefasenmodel van sociaal psycholoog Lewin. Bij een verandering in een organisatie onderscheidt hij drie stappen: losmaken, veranderen en stabiliseren of verankeren. Hiernaast heb je nog verandermanagement-methodes, zoals het analyseren van de bedrijfscultuur: waar sta je nu en waar wil je samen heen (werkgevers en werknemers), die bijdragen aan het succesvol doorvoeren van een verandering. 

De belangrijkste factoren voor succesvol verandermanagement zijn:

  • Transparante doelen.
  • Goede communicatie en duidelijke afstemming met alle betrokkenen.
  • Het meenemen van kritiek.
  • Het gebruiken van de juiste methoden en beschikken over de juiste middelen.
  • Waar nodig actief conflictmanagement en met elkaar in gesprek blijven, ook bij moeilijke onderwerpen.

Young Professionals van Informatiemanagement en Change Management.

Young professionals of starters op de arbeidsmarkt met een Changemanagement master of een andere afgeronde verandermanagement opleiding willen graag hun wetenschappelijke kennis in de praktijk brengen. Breinstein heeft voor deze digitale talenten onder andere het Traineeship Informatiemanagement

Dit traject is uitermate geschikt als je aan de slag wilt gaan met veranderingstrajecten en innovaties. Door werken en leren te combineren, doen zij werkervaring op terwijl ze zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak enorm groeien. De ultieme win-win voor zowel werkgever als young professional. 

Benieuwd wat een young professional van Breinstein voor jou kan betekenen?

De Young Professionals van Breinstein kunnen een cruciale rol spelen in jouw organisatie. Bijvoorbeeld op het vlak van verandermanagement. Haal je een talent van Breinstein in huis, dan ben je verzekerd van enthousiaste starters die willen opbloeien in jouw organisatie en natuurlijk onze professionele begeleiding. Benieuwd wat Breinstein voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!

;