De rol van de IT-manager in 2022. Ben jij geschikt?

Wanneer je management en IT in een adem noemt, dan denk je natuurlijk aan de functie van IT-manager. Een toffe job voor IT’ers die willen doorgroeien in hun functie van young professionals die hun leidinggevende vaardigheden op de proef willen stellen in een technische omgeving. Want met de blijvende groei in de IT-sector in 2022, neemt ook de vraag naar IT-managers toe.

Ben jij benieuwd wat je allemaal in huis moet hebben om een goede IT-manager te worden? Wat de taken en werkzaamheden zijn en hoe het functieprofiel eruit zien? Maar natuurlijk ook: in welke sectoren je terecht komt en wat je gaat verdienen?

Lees dan verder, want in deze blog komt alles aan bod.

Wat is IT-/ICT- beheer?

Laten we bij het begin beginnen. Met IT-beheer wordt het beheer, de beveiliging, maar ook het onderhoud van het geautomatiseerde informatiesysteem bedoeld. Hier valt onder: hardware, software en de personen en procedures, die gebruikt worden voor het verzamelen, opslaan en verwerken van informatie. Een hele mond vol, dit maakt de functie van IT-manager dan ook heel veelzijdig.

Waarom is IT/ICT-beheer belangrijk?

In een wereld die steeds verder digitaliseert en automatiseert groeit de rol van IT. Goed IT-beheer is daarbij dus van groot belang. Want zonder IT-beheer en een goede IT-manager is er zogezegd ‘geen ‘tolk’ tussen de informatietechnologie en managers’.

Daarom willen steeds meer young professionals doorgroeien naar de functie van IT-manager of Informatiemanager. Droom jij ook van doorgroeien binnen de IT? In dit artikel lees je alles over de rol van informatiemanager. 

Wat is een IT manager?

De IT-manager is de hoofdverantwoordelijke in een bedrijf of organisatie op het vlak van, je raad het al: I(C)T. Hiermee zit je in de bestuurslaag van de IT, je schakelt dus tussen de werkvloer zoals bijvoorbeeld developers en het managementteam en/of de directie. Hierbij weet je dus wel het nodige van IT-techniek, maar is het vaak niet nodig om te kunnen programmeren.

Wat doet een IT-manager?

Zoals gezegd ben je een schakel tussen verschillende afdelingen, namelijk de ontwikkelende IT-afdeling en de besluitvormende laag erboven. Samen met de IT’ers in jouw team ontwikkel en implementeer je IT-beleid op basis van best practices optimaliseer je de werkprocessen. Daarnaast ben je een trendwatcher, nee niet qua fashion, hoewel dat wellicht prima samengaat. Want een IT-afdeling daar heerst allang geen stoffige zolderkamer-sfeer meer. Op basis van de tech-trends doe je voorspellingen en neem je strategische beslissingen of adviseer je je jouw managementteam hierin.

Welke werkzaamheden en taken voert een IT-manager uit?

Als snelle schakelaar, ga je heen en weer tussen de IT’ers en het management, hierbij hoort een gevarieerd takenpakket. We maakten een selectie.  

Deze taken voert een IT-manager uit:

  • Aansturen van jouw IT-team, bijvoorbeeld: ICT-monteurs, programmeurs of systeembeheerders  
  • Projectdoelen behalen, terwijl je rekening houdt met de deadline en het budget
  • IT-problemen onderzoeken en hiervoor een passende oplossing bedenken en helpen deze uit te voeren of op poten te zetten.
  • Grote IT-projecten inplannen en de tijdlijn/ voorgang hiervan bewaken
  • Financiële planningen maken op het gebied van IT, hier hoort ook het maken van rapportages en budgetten bij
  • IT-infrastructuren, systeemupdates, upgrades, migraties beheren en optimaliseren
  • Data- en netwerksecurity
  • Voor de gevorderde manager: trajecten en trainingen ontwikkelen om de skills van jouw team(s) te verbeteren

Hoe ziet het functieprofiel van een IT-manager eruit?

Als IT-manager ben je vooral bezig met analyseren, overtuigen en coachen en leidinggeven aan jouw team.   

Hierbij is het van belang dat je vaardigheden hebt op het gebied van:

  • Teammanagement: je hebt namelijk een IT-team onder je.
  • Besluitvorming: je neemt beslissingen op team- en managementniveau en moet deze bij de directie kunnen verdedigen.
  • Strategisch denken: dat gaat jou makkelijk af, of het nu gaat om de planning van een IT-project of zo handig mogelijk omgaan met een krap budget, jij nailed het iedere keer.
  • Financieel beheer: zoals gezegd: budgetteren is jouw gave.
  • Communicatie: misschien wel je belangrijkste vaardigheid, want als lijm tussen de IT’ers en de managers moet jij met beide partijen goed kunnen communiceren.

Goede inhoudelijke kennis en praktische ervaring met computernetwerken, netwerkbeheer en -installatie komt hierbij goed van pas. Kun je werken met Scrum/Agile, dat is helemaal mooi meegenomen.

Wist je dat deze onderdelen ook aanbod komen bij de Breinstein Traineeship Informatiemanagement? Verderop in deze blog lees je meer over deze traineeship en hoe goed deze aansluit bij de functie van IT-manager.

Hoe word je IT-manager?

Om direct IT-manager te kunnen worden, heb je minimaal een opleiding op hbo-niveau nodig. Of je verwerft dit werk- en denkniveau met de juiste werkervaring.

Bijvoorbeeld met een Traineeship Informatiemanagement van Breinstein.

Welke opleiding moet je volgen om IT-manager te worden?

  • Business IT & management (Hbo)
  • Informatica (Hbo & W.o.)
  • ICT (Hbo)
  • Master computerwetenschappen

Welke traineeships zijn er voor IT-managers?

Met verschillende opleidingen kun je dus IT-manager worden. Heb je nu al een van de bovenstaande papiertjes op zak en wil je die broodnodige werkervaring opdoen? Dan is de Traineeship Informatiemanagement van Breinstein een gouden match.

Breinstein: Als informatie- en verandermanager vertaal je de informatiebehoeften vanuit verschillende processen binnen een organisatie. Je bent aanjager, verbinder en adviseur tegelijk.” 

Deze verschillende rollen bereiden jou ook perfect voor op een toekomstige baan als IT-manager.

De Traineeship Informatiemanagement is zo ingericht dat jij, tijdens een betaalde baan, technische kennis opdoet en je soft skills verder ontwikkelt.

Goed om te weten:

  • De traineeship duurt 2 jaar
  • Je ontvangt direct salaris
  • Je gaat aan de slag met een contract voor onbepaalde tijd
  • Je sluit de traineeship af met (internationaal) erkende certificaten

Hoeveel verdient een IT-manager?

Omdat er van een IT-manager meestal al wat werkervaring en/of ervaring met leidinggeven wordt verwacht, ligt het gemiddelde (start)salaris vaak al wat hoger dan bij sommige andere IT-functies. Ook je vooropleiding speelt een rol, maar gemiddeld verdient een IT-manager, die fulltime werkt € 3.730 (minimum) tot € 5.045 per maand.

Binnen welke sectoren kan je als IT-manager werken?

Simpel gezegd: overal waar met IT wordt gewerkt, daar kan je als IT-manager aan de slag. En in deze gunstige markt, waarin veel vraag is naar IT’ers, kun je dus zelf kiezen in welke sector

je het liefste werkt.

IT-managers werken bijvoorbeeld in/bij:

1.    De overheid: landelijk, bij de gemeente of een overheidsinstelling, overal maken ze gebruik van ICT.

2.    De zorg: ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen niet zonder goede ICT en dus niet zonder IT-managers.

3.    IT

4.    Het bedrijfsleven: van MKB tot multinational en van (online) retailers tot verzekeringsmaatschappijen: overal in het bedrijfsleven werken IT-managers. 

Wil jij een vliegende start maken als IT-manager?

Breinstein helpt je graag op weg met je carrière als IT-manager. Kijk hier voor meer Traineeship Informatiemanagement.

;