Interview met Tjalling de Jong – Data Analytics

‘Ik zit hier echt op mijn plek’

Na zijn studie Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam, inclusief een minor ‘Geo-information for Environment and Society’, besloot Tjalling de Jong (27) er nog een Master Applied Data Science aan de Universiteit Utrecht aan vast te plakken. Omdat hij niet zo te spreken was over die master (die hij overigens wel afrondde), besloot hij dat hij zich graag eerst nog verder wilde ontwikkelen op het gebied van Data Science. Hij koos voor het Data Analytics traineeship van Breinstein en werkt sinds oktober 2021 als junior researcher en consultant bij Deltares. “Ik realiseer mij dat ik onwijs veel geluk heb met de plek waar ik nu zit.”

Hoe ben je in contact gekomen met Breinstein?
“Ik had zelf bedacht na mijn afstuderen dat ik behoefte had aan een verdiepingsslag en dat de combinatie van werken en leren mij aansprak. Ik wist nog niet genoeg van Data Science, vond ik. Ik heb Breinstein zelf benaderd, omdat de organisatie er professioneel uitzag en het niet ging om een bootcamp, zoals bij veel traineeships wel het geval is. Bij Breinstein bieden ze een gedegen opleidingsprogramma van twee jaar. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk heb ik online mijn eerste sollicitatiegesprek gevoerd en daarna mocht ik voor een tweede gesprek langskomen op kantoor. Al snel boden ze mij een contract aan, dat in oktober in zou gaan. Ik heb in de tussentijd nog wat programmeerwerk gedaan bij een startup van een vriend van mij. Ik heb ooit een cursus programmeren gedaan en sindsdien programmeer ik regelmatig dingen in Python.”

Wat vind je het allerleukst aan Breinstein?
“De klas! Het is zo fijn om na twee coronajaren eindelijk weer eens fysiek in één klas te zitten met leeftijdsgenoten die op dezelfde manier in het leven staan. Het zijn stuk voor stuk leuke mensen, met allemaal een verschillende achtergrond. Ik ben een van de weinigen die al een achtergrond in Data Science heeft, maar er zijn er ook bij die juist weer veel meer werkervaring hebben. De lesdagen zijn echt een feestje. Ik heb mijn volledige master online gedaan en heb helemaal niemand aan die tijd overgehouden. Dat is toch jammer… Ik ben blij dat we elkaar nu weer fysiek kunnen treffen en leuke dingen kunnen doen samen. Breinstein zelf is een prettige, informele organisatie. Iedereen is makkelijk benaderbaar en het is prettig dat iedereen een field coach krijgt toegewezen. Als ik ergens tegenaan loop of iets van mij af wil praten, dan kan dat altijd.”

Hoe ben je aan je opdracht bij Deltares gekomen?
“Deltares is een groot Technologisch Instituut (GTI) met ruim 800 medewerkers en vestigingen in Delft en Utrecht. Het instituut richt zich op water, ondergrond en infrastructuur. Het houdt zich bezig met rivierdelta’s, kustregio’s, riviergebieden en offshore. Dat past natuurlijk helemaal in mijn straatje. Toen Breinstein mijn cv zag, hebben ze mij meteen voorgedragen bij Deltares, waar overigens al eerder Young Professionals van Breinstein hebben gezeten. Ik mocht op gesprek komen en kon vrijwel meteen aan de slag.”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik werk op de hydrologieafdeling, waar ze zich richten op het modelleren van waterstromen. Hier is ook speciale software voor ontwikkeld. Ik werk veel met satellietdata en programmeer dagelijks in Python. Ik hou mij bezig met verschillende projecten, maar mijn hoofdproject is Global Water Watch. In dit project worden waterreservoirs gedetecteerd met behulp van satellietdata, waarna we de relatieve inhoudsverschillen kunnen berekenen. Zo kan er beter op droogte of juist overstromingen geanticipeerd worden. Ik verzamel data, programmeer API’s om data op te kunnen halen en analyseren en werk nauw samen met een internationaal team van datawetenschappers.”

Je zit er nu ongeveer een half jaar. Hoe bevalt het?
“Ik heb het prima naar mijn zin. Ik zit hier echt op mijn plek en realiseer me dat ik hiermee onwijs veel geluk heb gehad. Het is een leuke organisatie, die veel maatschappelijke en internationale projecten doet. Je kunt hier echt impact maken en dat vind ik een pré. Ze hebben ambitieuze plannen met Machine Learning, maar die moeten nog verder uitkristalliseren. Ik krijg hier veel vrijheid om mijn werk zelf in te vullen en ze weten mij hier steeds beter te vinden. Zo heb ik pas een dashboard gemaakt dat als interface voor modelleringsoftware gebruikt kan worden. Dat had ik nog nooit gedaan, maar het is fantastisch om de kans te krijgen om dat dan te gaan ontwikkelen. Verder help ik met het opzetten van een ‘brown bag lunch lecture’, waarin de collega’s in een uurtje worden bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Machine Learning. Dat is heel leuk om te doen. Ik leer hier ontzettend veel en word zo in korte tijd steeds waardevoller voor de organisatie.”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Het is de bedoeling dat ik hier de volledige twee jaar blijf en daarna wil ik hier graag blijven werken. Het werk is interessant en de arbeidsvoorwaarden zijn erg goed. Zo krijg je hier veel vakantiedagen. De startup-wereld lijkt me ook leuk om ooit in te werken. Ik heb er via een vriend al een beetje van mogen proeven en het is een heel leuk sfeertje en je moet van alle markten thuis zijn.”

Heb jij een tip aan jongeren die aan het begin staan van hun carrière in de data analytics?
“Er is werk zat. Je kunt natuurlijk meteen aan de slag gaan na je studie. Maar als je eerst op verschillende plekken een kijkje in de keuken wil nemen en je eerst nog verder wilt ontwikkelen, is dit traineeship een gouden greep. Het is een mooie springplank voor je carrière.”