Interview met Masaya Zeldenrust – Informatiemanagement

‘Ik neem niet snel genoegen met een oplossing, ik ga altijd op zoek naar iets beters’

Masaya Zeldenrust (26) studeerde Marketing en Commerciële Economie, maar kwam er tijdens zijn studie achter dat zijn hart meer bij de ICT lag. Hij koos voor het traineeship Informatiemanagement bij Breinstein en werkt nu als functioneel beheerder AFAS bij de gemeente Heemskerk. “Ik dacht altijd dat ICT saai en stoffig was, maar ik ben erachter gekomen dat dit totaal niet klopt. Het leukste aan mijn werk is de (interne) klant te helpen hun werk makkelijker te maken.”

Tijdens Masaya’s afstudeerperiode bij de Finish Profiles Group werd er een CRM-pakket geïmplementeerd. Hij ontdekte in die periode dat hij het heel leuk vond om de behoeften van de gebruikers te achterhalen. Hij had zich in zijn werk al vaker beziggehouden met ICT, met name met SaaS-oplossingen, en kwam erachter dat hij eigenlijk meer had met ICT dan met marketing & sales. Omdat hij nog niet veel wist van het vakgebied en werken en leren graag combineert, koos hij voor een traineeship. Het werd Informatiemanagement bij Breinstein.

Hoe ben je bij het traineeship van Breinstein uitgekomen?
“Een oud-collega van mij bij Betty Blocks was aan de slag gegaan als accountmanager bij Breinstein. Wij hadden altijd al een goede band en toen ik zijn enthousiaste verhalen las op LinkedIn over Breinstein dacht ik: daar moet ik maar eens gaan praten als ik mijn studie heb afgerond. Dat heb ik gedaan en in juni 2022 kon ik aan de slag als young professional Informatiemanagement.”

Wat vind je zo leuk aan Breinstein?
“Het voelde vanaf het begin al goed. Het is een open en gezellige organisatie met een hele informele sfeer. Ik heb ook nog wel wat concurrenten bekeken tijdens mijn online zoektocht, maar die vond ik te grijs en stoffig. En de feesten en evenementen van Breinstein zijn ook geweldig! Binnenkort staat er weer een op het programma en daar kijk ik nu al heel erg naar uit.”

Welke van de kernwaarden van Breinstein past het beste bij jou?
“Als ik moet kiezen: groeimindset. Ik merk dat ik altijd op zoek ben naar verbetering. Ik neem niet snel genoegen met de eerste de beste oplossing, ik wil altijd meer en beter. Ik hoor van anderen vaak dat ik proactief ben en ik ben niet bang om dingen te vragen. Ik ben leergierig en vraag altijd door. Als functioneel beheerder vind ik het heerlijk om te communiceren met gebruikers en IT-leveranciers. Gebruikers hebben vaak niet veel kennis van de technologie waarmee zij moeten werken, ik wil ze laten zien dat er veel meer mogelijk is dan zij denken en dat dat vaak helemaal niet zo ingewikkeld is als gedacht.”

Wat is er zo leuk aan een traineeship?
“Dat je leert en werkt tegelijkertijd. Je kunt rondkijken bij verschillende opdrachtgevers, volgt interessante trainingen en kunt certificaten behalen die goed staan op je cv. Ik zit in een leuke klas en we hebben onderling regelmatig contact. We ondernemen leuke dingen samen, maar we helpen elkaar ook als we tegen dingen aanlopen. Het leuke aan young professionals voor organisaties is dat ze een andere mindset hebben. Ze staan vaak net iets anders in de wedstrijd dan de medewerkers die er al langer zitten. Dat kan dingen openbreken.”

Wat vind je van het opleidingsprogramma van je traineeship?
“Ik vind het interessant en goed samengesteld. Tuurlijk, Itil en BISL is soms best saai, maar de lessen van Anna Snel zijn fijn. Ze weet je echt uit je comfortzone te halen. Daarnaast leren we veel over Lean en Scrum en dat is prettig, omdat veel organisaties zo willen werken. Soms kan dit overigens niet, maar dan kunnen wij goed uitleggen waarom. Het is ook fijn dat je een eigen field coach hebt, al weet ik persoonlijk al best goed waar mijn valkuilen liggen en hoe ik hiermee om moet gaan. Ik ben zelfbewust en heb ook al salescursussen gehad die inzoomen op je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien spar ik intern veel bij mijn opdrachtgever en vraag ik vaak om feedback.”

Kan je wat meer vertellen over je eerste opdracht bij de gemeente Heemskerk?
“Ik ben sinds juni vorig jaar functioneel beheerder voor AFAS bij de gemeente Heemskerk. Dit systeem had best een slechte naam binnen de gemeente. Er waren een aantal hick-ups tijdens de implementatie. Het was een haastklus, er waren wat interne wijzigingen, en de processen waren niet duidelijk, waardoor de gebruikersadoptie niet optimaal was. Inmiddels is er een nieuwe teamleider gekomen en ben ik de functioneel beheerder en loopt het soepeler. De gebruikers hebben nu een gezicht bij het systeem. Ik probeer ze zo veel mogelijk uit de brand te helpen en te ondersteunen. Ik merk dat de tevredenheid over het systeem verbeterd is, al streef ik uiteraard naar meer.”

Wilde je altijd al bij een gemeente werken?
“Nee, daar was wel wat overtuigingskracht voor nodig. Ik dacht dat het te stoffig zou zijn voor iemand die uit de sales komt. Maar toen ik er meer over hoorde, dacht ik: ik probeer het gewoon. En het is zo goed bevallen, dat ik hier eigenlijk wil blijven. Er worden hier heel veel interessante projecten opgestart en ze zijn flink aan het moderniseren. Bovendien zit ik in een leuk team. Soms is het best frustrerend dat alles verantwoord moet worden, want het haalt de vaart eruit, maar ik snap het wel. Ik kan hier nog heel veel leren en ik word gezien als een volwaardig personeelslid. Ik hoor wel eens andere verhalen van young professionals, dus ik mag in mijn handen knijpen met deze opdrachtgever.”

Hoe kijk je naar jouw toekomst?
“Het liefst blijf ik hier dus werken. Ik zou graag op het AFAS-project willen blijven zitten, omdat ik het nog verder wil perfectioneren. Omdat het systeem destijds niet naar wens was zijn er veel applicaties bijgekomen. Maar heel veel van de taken die deze applicaties doen kan AFAS ook, dus we willen die applicaties deels uitfaseren als alle processen goed zijn ingericht en iedereen weet hoe het systeem werkt. Uiteraard blijven er altijd zaken over die niet kunnen in AFAS en dan is het zaak om het systeem zo goed mogelijk te integreren met de andere tools en systemen. Ook die taak wil ik verder oppakken.