Interview met Marleen Botter – Informatiemanagement

‘Gun jezelf die twee jaar om jezelf optimaal te ontwikkelen’

Marleen Botter (28) besloot na twee afgeronde opleidingen en een aantal jaren werken dat het tijd was voor iets nieuws. Omdat ze affiniteit heeft met IT en hier als Product Owner al ervaring mee had opgedaan, koos ze voor het traineeship Informatiemanagement van Breinstein. “Werken en leren tegelijk past bij mij. Ik ben echt van de praktijk.”

Wanneer ben je gestart als Young Professional Informatiemanagement bij Breinstein en wat heb je hiervoor zoal gedaan?
“Ik ben ingestroomd in mei 2021. Ik heb na mijn hbo-opleiding International Business and Management Studies aan de Hogeschool Saxion een aantal jaar gewerkt bij De Groene Belangenbehartiger (DGB) in Hardenberg. Ik ben er ooit beginnen als stagiaire op het secretariaat toen ik MBO Directiesecretaresse deed. De 7 jaar erna ben ik er blijven werken als administratieve oproepkracht. Na mijn hbo-studie kon ik er aan de slag als projectmedewerker en als Product Owner op de afdeling Energie.”

Hoe ben je met Breinstein in aanraking gekomen?
“Ik heb IT altijd al leuk gevonden en kreeg bij DGB dus de kans om aan de slag te gaan als Product Owner. Dat smaakte naar meer en omdat ik mijzelf verder wilde ontwikkelen in die richting ben ik mij online gaan oriënteren. Ik was eigenlijk op zoek naar een andere baan, maar stuitte op LinkedIn op een advertentie over het traineeship Informatiemanagement van Breinstein. Toen ik er meer over las, was ik meteen enthousiast. Het is een gedegen opleidingsprogramma en je doet tegelijkertijd werkervaring op bij een of meerder opdrachtgevers. Ik besloot te solliciteren en het bleek te klikken. In mei kon ik starten met de opleiding en de maand erop kon ik aan de slag bij Laborijn als applicatiebeheerder.”

Hoe bevalt het traineeship je tot nu toe?
“Heel erg goed. Het opleidingsprogramma zit goed in elkaar en het is ook weer niet zo dat je dagen achter elkaar met je neus in de boeken zit. Je kunt wat je geleerd hebt tijdens de lesdagen – gemiddeld 2 keer in de maand – meteen toepassen in de praktijk. Het is fijn dat je als young professional nog fouten mag maken. Opdrachtgevers weten dat je nog niet bent uitgeleerd en dus nog niet alles weet. Je krijgt de ruimte om te groeien. En dat is dus heel prettig werken. Bovendien zit ik in een leuke klas, die veel van elkaar wil leren. Maar er is ook voldoende aandacht voor ontspanning. Gisteren heb ik nog staan pingpongen met ze.”

Hoe zou je jezelf typeren?
“Ik ben creatief, enthousiast en pik dingen snel op. Daarnaast ben ik behoorlijk chaotisch. Het is fijn dat mijn field coach mij bijvoorbeeld helpt met leren plannen.”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik ben dus applicatiebeheerder bij Laborijn in Doetinchem. Dit is de uitvoeringsorganisatie van de Participatiewet en de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor de gemeenten Doetinchem en Aalten. Het is een werk- en ontwikkelbedrijf waar zo’n 1000 Wsw-medewerkers en 150 ambtelijk medewerkers werken. Mijn team bestaat uit 5 applicatiebeheerders. Wij ondersteunen de medewerkers als ze ergens tegenaan lopen tijdens het werken met de applicaties. Toen ik begon heb ik geholpen met het invoeren van Teams, maar inmiddels ben ik betrokken bij verschillende projecten. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik heb veel contact met medewerkers van verschillende afdelingen en help ze als ze problemen ervaren met applicaties. Het geeft enorm veel voldoening om ze de deur uit te zien lopen met een glimlach op hun gezicht. Daarnaast werk ik aan een Tableau-project. Ik maak onder meer rapportages met die tool, dus dat project draait meer om data dan om mensen. Dit doe ik vooral op de dagen dat ik thuiswerk. Die afwisseling maakt deze opdracht zo leuk. De meeste young professionals doen twee opdrachten, maar ik wil hier de volledige twee jaar blijven werken.”

Wat zie jij als de belangrijkste toegevoegde waarde van Young Professionals op het gebied van Informatiemanagement?
“Ons enthousiasme en de andere kijk op dingen. We hebben een andere manier van denken en dat zorgt soms voor hele goede ideeën. En we zijn bijna allemaal ontzettend creatief.”

Wat vind je het leukste aan Informatiemanagement?
“Dat je een vertaalslag kan maken tussen de gebruiker en de programmeur. En dat ik veel van mijn creativiteit kwijt kan bij het bedenken van de beste oplossing. Tot slot is het heel leuk om mensen te enthousiasmeren en collega’s mee te krijgen bij veranderingen.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik laat het een beetje op mij afkomen. Mijn vriend is militair en wordt steeds een aantal maanden uitgezonden, dus dat is lastig plannen. Ik wil in ieder geval wel verder in dit vakgebied. De ontwikkelingen gaan razendsnel en dat spreekt mij aan. Ik sprak laatst iemand die tijdens zijn opleiding een programmeertaal had geleerd en toen hij was afgestudeerd bestond die taal al niet eens meer. Dus je zult jezelf permanent moeten blijven ontwikkelen. Daarom adviseer ik ook aan anderen om een traineeship serieus te overwegen. Gun jezelf die twee jaar om je optimaal te ontwikkelen.”