Interview met Marijn van Rooij – Duurzaamheid & Innovatie

‘Kijk verder dan je neus lang is en laat je verrassen’

Marijn van Rooij (24) wilde eigenlijk na haar bachelor International Relations en een tussenjaar waarin ze onder meer in Zuid-Afrika werkte, een master gaan doen. Maar omdat ze niet precies wist wat, besloot ze zich ook te oriënteren op traineeships. Ze stuitte al snel op het Duurzaamheid & Innovatie traineeship van Breinstein. “Het is de ideale manier om werken en leren te combineren en aan interessante opdrachten te werken waarin je iets kunt doen voor de maatschappij. Ik zit hier echt op mijn plek.”

Als je het cv van Marijn bekijkt wordt al snel duidelijk dat ze graag iets terug wil doen voor deze planeet. Op het gebied van duurzaamheid en innovatie, maar ook op het gebied van NGO’s en ontwikkelingshulp. Zo was ze vrijwilliger bij Amnesty International, werkte ze in Nepal via Plan my Gap Year en werkte ze voor Global Ecovillage Network (GEN) in Peru. Daarnaast liep ze drie maanden stage bij Africa Unite in Kaapstad. Omdat ze tijdens haar tussenjaar niet kon beslissen welke master ze wilde gaan doen – ‘Ik vind te veel dingen leuk’ – besloot ze zich te oriënteren op andere manieren waarbij ze zichzelf verder kon ontwikkelen.

Hoe ben je uitgekomen bij het Duurzaamheid & Innovatie traineeship van Breinstein?
“Een vriendin van mij attendeerde mij erop. Ze was een vacature tegengekomen op een carrièresite en vroeg zich af of het wat voor mij kon zijn. De vacature sloot erg aan bij wat ik op dat moment zocht, dus besloot ik contact met Breinstein op te nemen. Ik heb een aantal vakken gevolgd op het gebied van duurzaamheid en innovatie en in die hoek zijn er veel mogelijkheden om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik heb een motivatiebrief geschreven en ik mocht op gesprek komen.”

Wat sprak je zo aan in het traineeship van Breinstein?
“Dat de focus niet alleen op de technische kant lag, maar vooral ook op de menselijke kant. En tijdens de gesprekken die ik volgde tijdens mijn sollicitatiegesprek ontdekte ik dat het programma goed in elkaar steekt en bij mijn wensen aansloot op dat moment. Ik ervoer de sfeer ook als heel erg toegankelijk. Het is bovendien prettig om in een klassikale setting jezelf verder te kunnen ontwikkelen en te kunnen sparren met elkaar. Iedereen is nog zoekende en het is prettig dat fouten maken mag. Daar leer je het meest van. Bovendien spreekt het mij aan dat je kunt leren en werken tegelijk. Dat werkt heel goed voor mij.”

Wat vind je van de arbeidsvoorwaarden?
“Die zijn prima voor een eerste baan. Al vind ik het salaris minder belangrijk dan de mogelijkheden om te kunnen groeien. Ook de werksfeer vind ik belangrijk in een baan. Het is prettig als je veel eigen inbreng hebt en ze openstaan voor jouw mening. Dat is hier zeker het geval. Natuurlijk moet er ook een marktconform salaris tegenover staan, maar zolang ik mijn huur kan betalen en af en toe een terrasje kan pakken met mijn vriendinnen, hoor je mij niet mopperen. Een maatschappelijke purpose en doorgroeimogelijkheden, dat zijn aspecten waar ik een werkgever op selecteer.”

Heb je een leuke klas?
“Zeker! We zijn met z’n tienen en de verhouding man-vrouw is ongeveer 50-50. Iedereen heeft een andere achtergrond, maar de gemene deler is dat we allemaal ambities en interesses hebben op het gebied van duurzaamheid. De lesdagen zijn in Utrecht en na afloop gaan we vaak nog borrelen of iets anders leuks doen.”

Bij welke opdrachtgever zit je? En kun je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik ben sinds maart van dit jaar projectmedewerker Energietransitie bij de gemeente Heemskerk. Ik ga er gemiddeld drie keer in de week naartoe en de overige twee dagen werk ik thuis in Amsterdam. Mijn werkweken zien er heel afwisselend uit. Bij de gemeente Heemskerk is de energietransitie nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Dat betekent dat nog niet alle rollen zijn verdeeld en dat er nog geen gestructureerd programma is. Dat heeft als voordeel dat ik overal kan meekijken en verschillende dingen kan uitproberen.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
“Ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik leer hier ontzettend veel. Ik kende de gemeentewereld niet en ook de energietransitie is nieuw voor mij. De kans om steeds weer iets nieuws te leren vind ik een pré. Ik ben er na vier maanden wel achter dat er veel meer bij mijn opdracht komt kijken dan ik in eerste instantie dacht. Dacht ik in het begin nog: ‘dat regel ik wel even’, inmiddels ben ik erachter dat je soms best wel tegen muren aanloopt. Je hebt te maken met veel verschillende afdelingen en onderwerpen en het is vaak maatwerk. Dit zorgt wel eens voor vertraging. Maar daar leer je van. Ik ga hier regelmatig buiten mijn comfortzone. En dat is gewoon leuk! Mijn advies aan aankomende young professionals luidt dan ook: kijk verder dan je neus lang is en laat je verrassen.”

Wat vind je van de begeleiding door Breinstein?
“Het is heel fijn dat je een vast aanspreekpunt hebt voor HR-gerelateerde vragen. Daarnaast staat er een field coach tot je beschikking als je ergens tegenaan loopt. Ik heb er zelf nog niet echt behoefte aan gehad, maar dat is voor iedereen weer anders. Het is fijn dat het er is. Iedereen van Breinstein is oprecht geïnteresseerd in je en is toegankelijk.”

Wat is nou typisch Marijn?
“Ik ben zorgzaam, empathisch, avontuurlijk en nieuwsgierig.”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Ik hou alle opties open. Het kan zijn dat ik bij mijn huidige opdrachtgever kan verlengen. Maar een kijkje nemen in een andere keuken lijkt mij ook fijn. Dat is de kracht van een traineeship. Maar het moet wel iets zijn wat de wissel waard is, want ik heb het hier goed naar mijn zin. Als ik klaar ben met dit traineeship denk ik wel dat het buitenland weer lonkt. Ik heb een hekel aan de winter en ik vind het heerlijk om nieuwe omgevingen en culturen te verkennen. Ik heb ontdekt dat er heel veel dingen zijn die wat zijn voor mij: wat ik nu doe, maar ook werken voor NGO’s of ontwikkelingshulp… Ik zie wel!”