Interview met Kees Lamerikx – Informatiemanagement

“Als je dit traineeship tot een succes wilt maken moet je analytisch, gedreven en communicatief vaardig zijn. Mijn kracht zit hem in de vertaalslag tussen data en de organisatie. Ik kan bij meetings de behoeftes van gesprekspartner snel en volledig achterhalen. We hebben een datawarehouse gebouwd voor managementinformatie en databronnen met elkaar verbonden. Die data vertaal ik in dashboards, waardoor gebruikers continue kunnen beschikken over overzichtelijk accurate informatie.”

Wat voor opdrachten heb je tot nu toe gedaan?

“Ik zit sinds begin dit jaar bij een nieuwe opdrachtgever: de Gemeente Capelle aan den IJssel. Hier ben in data-analist a.i., net als bij mijn vorige opdrachtgever Senzer, het nieuwe werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. Tijdens deze opdracht heb ik samen met collega’s een datawarehouse gebouwd. Dit datawarehouse wordt gebruik om managementinformatie aan te bieden binnen de organisatie. Door de inzet van een Tabular model in het datawarehouse zijn meerdere databronnen met elkaar verbonden. Door deze inzet heeft de organisatie meer accurate, frequente en consistente informatie tot zijn beschikking. De gegevens worden via rapporten in Power BI gepresenteerd en gedistribueerd.”

Welke tools en technieken heb je hierbij gebruikt?

“Met behulp van ETL-tools en SQL-scripts hebben we grote hoeveelheden data vanuit verschillende applicaties in het datawarehouse ingelezen. De berekeningen in het Tabular model schrijf ik in DAX, waardoor ik de visualisatietool Power BI kan gebruiken om rapporten voor eindgebruikers te maken.”

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen de sector van jouw laatste opdrachtgever?

“Binnen Senzer en binnen veel sociale organisaties is het zeer gewenst en gewild een stabiele en breed gedragen informatievoorziening te verwezenlijken. Het gros van de sociale organisatie zijn niet gebaat bij complexe en geavanceerde Machine Learning-modellen. Het grote gewin in deze sector is het inzichtelijk maken van trends, processen en gebeurtenissen.”

Wat is de toegevoegde waarde van jouw inzet?

“Mijn kracht zit hem in de vertaalslag kunnen maken tussen data en de organisatie. Door mijn gerichte aanpak, goed kunnen luisteren, samenvatten en doorvragen, kan ik bij meetings de behoefte van de gesprekspartner snel en volledig achterhalen. Door deze behoefte vervolgens te vertalen naar cijfers in een dashboard kan er een tweede gesprek plaatsvinden. Doordat ik in de vervolgafspraak meerdere opzetjes toon, ontstaat er snel een dialoog over wat de eindgebruikers wel en niet willen. Zo achterhaal ik snel de achterliggende motieven bij gebruikers.”