Interview met Jochum Jorna – Duurzaamheid & Innovatie

‘Het traineeship D&I is een prima vervanger van een master en zorgt dat je sneller het werkende leven ingaat’

Jochum Jorna (26) wist al op jonge leeftijd dat we weg moeten bij het systeem waarin we nu zitten om te kunnen blijven genieten van de planeet waarop we leven. “Ik wil mijn steentje bijdragen aan de transitie die nodig is. Impact maken, zorgen dat het bedrijfsleven niet doorgaat op de oude voet.” Daarom koos hij voor het traineeship Duurzaamheid & Innovatie van Breinstein.

Dat Jochums oog viel op de studie Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht kan je geen verrassing noemen. Net als de buitenland ervaring die hij erna opdeed in Leeds met een minor in Entrepreneurship & Sustainable Development en de master die erop volgde: Sustainable Business Innovation (eveneens aan de Universiteit Utrecht). “Duurzaamheid is mij met de paplepel ingegoten. Ik groeide op in een woning in een oude school, die mijn vader permanent aan het verduurzamen was – en nog steeds is, trouwens. Zo lagen er al in 2012 zonnepanelen op het dak, is er een zonneboiler, staat er een waterput en spoelen de toiletten door met regenwater. Zoiets werkt aanstekelijk. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen auto en toen ik naar Leeds ging om te studeren, pakte ik de boot in plaats van het vliegtuig. Ik probeer daarnaast maximaal twee keer per week vlees te eten. Dan maak ik er ook echt iets speciaals van, want ik ben dol op de Italiaanse keuken.”

Waarom koos je voor een traineeship na je master?
“Dat is gaandeweg zo ontstaan. Ik ben eerst gaan solliciteren bij een aantal bedrijven en gemeenten. Maar al snel kwam ik erachter dat het lastig is om ertussen te komen in dit vakgebied als je weinig werkervaring hebt. Bij een gemeente waar ik solliciteerde kreeg ik te horen dat ik te ambitieus was voor een ambtenaar en bij een adviesbureau kwam ik tot de laatste ronde, maar bleek ik voor die functie over te weinig technische bagage te beschikken. Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat een traineeship DE manier was om binnen te komen bij interessante organisaties en mijn kennis tegelijkertijd verder uit te breiden.”

Waarom heb je gekozen voor het traineeship Duurzaamheid & Innovatie van Breinstein?
“Omdat ze een hele goede marketingafdeling hebben, je kunt als je gaat googlen niet om ze heen, haha. Nee hoor, omdat het opleidingsprogramma goed in elkaar zit, je goed wordt begeleid en ze een uitgebreid netwerk hebben met interessante opdrachtgevers. De sollicitatieprocedure verliep heel prettig. Ik ben naar Alkmaar gegaan, heb een pitch gegeven over mijzelf en daarna was de match snel gemaakt.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. Ik ben in januari begonnen met het opleidingsprogramma en in maart ben ik gestart met mijn eerste opdracht bij BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Het is heel fijn om te kunnen sparren met klasgenoten en onze opleiders tijdens de opleidingsdagen. Tijdens mijn master ben ik vooral individueel bezig geweest, mede ingegeven door de online lessen vanwege Corona. Het is prettig om nu dingen in groepsverband te kunnen doen en met elkaar te kunnen discussiëren.”

Hoe zou je jezelf omschrijven?
“Ik ben een nuchtere Fries. Ik maak mij dus niet zo snel druk en ben een harde werker. Ik ben graag onder de mensen en sporten is een belangrijke uitlaatklep voor mij.”

Naar wat voor soort opdrachtgever ging je voorkeur uit?
“Ik wist inmiddels dat ik niet bij een gemeente wilde werken. Dat past gewoon niet zo goed bij mij. Dus ik wilde het liefst iets bij een private organisatie, of eventueel iets bij een semioverheidsinstelling. Toen Breinstein kwam met BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, dat weliswaar ooit begonnen is als semipublieke organisatie tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, maar inmiddels privaat is, was ik meteen enthousiast. In eerste instantie heb ik voor een halfjaar getekend, maar inmiddels is dat verlengd tot een jaar.”

Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik ben aangesteld als Medewerker Team Duurzaamheid. Ik hou mij hoofdzakelijk bezig met de vijfde pijler van de duurzaamheidsstrategie: de verduurzaming van de interne bedrijfsvoering. Zo heb ik mede in kaart gebracht hoeveel CO2 we uitstoten en of we op schema liggen om de 50% reductiedoelstelling in 2025 (ten opzichte van 2019) te halen. Ook onderzoek ik hoe het staat met de elektrificatie van het wagenpark en bekijk ik of we meer stappen moeten zetten om ons doel te behalen. Daarnaast richt ik mij op het programma Duurzaam Denken & Doen. Op de regiokantoren heb ik diverse workshops georganiseerd en ben ik momenteel een roadmap aan het uitwerken met de opgehaalde duurzaamheidsmaatregelen, die ik vervolgens voorleg aan de regiodirecteuren. Het is mijn taak om mensen in beweging te krijgen. Aan de ene kant helpt het dat ik jong ben en van buiten kom, aan de andere kant maakt dit het soms ook lastiger. Niet iedereen neemt zomaar klakkeloos iets aan van een nieuwe young professional. Maar binnen de organisatie waar ik nu zit merk ik dat ze er bovengemiddeld voor openstaan.”

Zou je het traineeship aanraden aan anderen?
“Zeker! Als je na je bachelor iets met duurzaamheid en innovatie wilt en je nog niet goed weet in welke richting je je precies wilt specialiseren, is het misschien wel een betere optie dan een master. Er wordt vrijwel overal minimaal twee jaar werkervaring gevraagd en dit is een hele fijne manier om binnen te komen bij interessante opdrachtgevers en jezelf tegelijkertijd verder te ontwikkelen.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Mijn opdracht is dus net met en halfjaar verlengd en er bestaat een reële kans dat ik hierna nog een keer mag verlengen. Zeker als ik mij dan mag bezighouden met de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van duurzaamheidsrapportages: CSRD (ESG), die voor BPD begin 2025 ingaat. De wetgeving heeft tot doel de duurzaamheid van bedrijven te vergroten en beleggers en belanghebbenden meer inzicht te geven in de niet-financiële prestaties van organisaties. Op die manier lever ik een mooie bijdrage om écht maatschappelijk impact te maken. Uiteindelijk heb ik als doel duurzaamheidsmanager te worden van een grote organisatie.”

Heb je nog een tip voor organisaties die stappen willen zetten op het gebied van duurzaamheid en innovatie?
“Innoveren op het gebied van duurzaamheid betekent vaak nieuwe dingen uitproberen waarvan je niet weet of het werkt. Maar liefst 90% van alle innovaties mislukt. Maar je weet ook dat er niets gaat veranderen als je achterover blijft leunen. Dus durf je nek uit te steken!”