Interview met Eva van Ginkel – Cyber Security

‘Je wordt hier echt gezien’

Eva van Ginkel (22) is sinds januari 2023 young professional Cyber Security bij Breinstein. Na haar bachelor Integrale Veiligheid besloot ze te kiezen voor dit traineeship, hoewel ze tijdens haar studie totaal geen interesse in Cyber Security had. “Door gesprekken met Breinstein ben ik erachter gekomen dat het niet alleen om techniek draait. Ik ben een mensen-mens en de menselijke kant is minstens zo belangrijk. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en vind het heerlijk dat Breinstein er echt voor ons is. Ze zorgen ervoor dat ik het beste uit mezelf kan halen.”

Eva houdt ervan uitgedaagd te worden en zichzelf permanent te ontwikkelen. Na haar studie Integrale Veiligheid aan de Hogeschool Utrecht wist ze niet precies wat ze verder nog wilde. “Ik vind alles leuk. Ik heb naar meerdere masters gekeken. De optie van een traineeship was nog niet in mij opgekomen, sterker nog: ik wist niet eens dat er zoiets bestond op het gebied van Cyber Security.” Cyber Security stond sowieso niet hoog op haar lijstje met interessante topics, omdat ze dacht dat het veel te technisch voor haar was. Ze liet het dan ook aan zich voorbijgaan als keuzevak in haar opleiding en koos voor criminologie en enkele sociale vakken.

Hoe ben je uiteindelijk dan toch bij Breinstein terechtgekomen, waar je uitgerekend koos voor de Cyber Security-kant?
“Omdat ze niet opgaven bij Breinstein, haha. Ze hadden mij tijdens mijn studie al twee keer eerder benaderd via LinkedIn of ik eens wilde bellen. Ik heb dat steeds afgehouden, omdat ik mij eerst wilde focussen op afstuderen. Toen ze mij voor de derde keer benaderden, zeiden mijn vriend en ouders: ga gewoon eens praten, misschien is het wel wat voor je. Ik dacht: niet geschoten is altijd mis, praten kan altijd. Al snel bleek dat ik een veel te technisch beeld bij hun traineeship had. Want in het lesprogramma draait het ook om de mensen en de processen – en laten dat nou uitgerekend zaken zijn die mij WEL intrigeren. Omgaan met weerstand, verschillende leiderschapsstijlen… het komt allemaal aan bod. Uiteraard is er ook aandacht voor de technische kant, maar ik heb inmiddels ontdekt dat die kant mij ook interesseert.”

Hoe zag de sollicitatieprocedure eruit?
“Na een leuk en verrassend eerste telefoongesprek heb ik er even een nachtje over geslapen. De volgende dag heb ik aangegeven dat ik op gesprek wilde komen. Ik moest een presentatie geven over mijzelf en dat vond ik best spannend. Ik had een veel te warme trui aan, dus ik zweette mij een ongeluk, haha. Daarna mocht ik komen praten op het kantoor van Breinstein in Utrecht en toen was ik helemaal om. Wat een fijne sfeer hing daar! Er was net een klas young professionals voor Informatie Management die dag en ik werd meteen enthousiast van al die jonge mensen om mij heen. Een paar uur na mijn gesprek werd ik al gebeld dat ze mij een contract aan wilden bieden en ik heb meteen ja gezegd. Omdat ik nog niet helemaal klaar was met mijn studie en er mogelijk nog een herkansing inzat, ben ik in december ingestroomd in het lesprogramma en ben ik in maart gestart bij mijn eerste opdrachtgever.”

Wie was jouw eerste opdrachtgever?
“Qwic in Amsterdam, een producent van elektrische fietsen. Ik zou er in eerste instantie maar een maandje gaan meedraaien, maar uiteindelijk heb ik er tot begin juli gezeten. Ik heb er veel geleerd, onder meer over de AVG en de technische kant van databeveiliging, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik heb dat aangegeven bij Breinstein en begin augustus start ik bij mijn volgende opdrachtgever. Dat wordt Slachtofferhulp. Daar kijk ik heel erg naar uit!”

Wat ga je zoal doen bij Slachtofferhulp?
“Ik kom daar te werken onder de Security Officer. De eerste twee weken draai ik volledig met hem mee en als hij op vakantie is ga ik een tijdje meelopen met de CISO. Ik ga mij onder meer bezig houden met de ISO 27001-certificering en met het Information Security Management System (ISMS). Ik kom in Utrecht te werken, maar zal ook regelmatig meedraaien op het kantoor in Amersfoort. Mijn traject zal bestaan uit meewerken en leren en op termijn ook leidinggeven, wat mij op het lijf geschreven is. Ik denk dat ik hier heel veel kan leren en mijn leiderschapsvaardigheden nog verder kan ontwikkelen. Tijdens mijn baantje in de horeca bij Beers And Steaks, waar ik 5,5 jaar heb gewerkt, heb ik ontdekt dat daar mijn talent ligt. Maar ik ben wel een leider die ook graag mee wil draaien en de handen uit de mouwen wil steken. Alleen maar vergaderen en handtekeningen zetten lijkt mij vreselijk.”

Wat vind je tot nu toe het leukste aan het traineeship?
“Dat je student en young professional tegelijk bent. Zeker na de coronaperiode is het fijn om de studentenperiode nog een beetje op te kunnen rekken. Ik zit in een leuke klas met 12 young professionals. Het is fijn om een kernteam om je heen te hebben die in dezelfde fase van hun leven zitten en waarmee je altijd kunt sparren. Het lesprogramma zit ook goed in elkaar. Ik wil het CISM-certificaat gaan behalen, dat zich richt op de managementkant van het verhaal. Het is daarnaast prettig dat je een eigen field coach hebt die je verder helpt bij het ontdekken wie je bent en wat je nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Ik merk dat je bij Breinstein echt gezien wordt. Ze doen er alles aan om ons als young professionals een kickstart te geven aan onze carrière.”

Wat is de toegevoegde waarde van young professionals zoals jij voor werkgevers?
“Onze frisse blik. We zijn nuchter en stellen kritische vragen. Dat is soms best even wennen, zeker voor organisaties die een beetje zijn vastgeroest. Maar om die reden worden wij vaak juist ingeschakeld: wij kunnen de boel in beweging krijgen. Daarnaast zijn we leergierig en pikken we dingen snel op.”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Het lijkt mij interessant om een tijdje bij Slachtofferhulp mee te kunnen draaien en wie weet kan ik er wel blijven. Maar ik ben ook wel benieuwd naar veiligheidsregio’s, de politie of defensie. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als ik groots mag dromen dan zou ik graag de recherche-kant op gaan, wie weet, ooit. Eerst maar eens ervaring opdoen in het werkveld, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Op privévlak gaan er ook spannende zaken gebeuren: ik ga volgend jaar trouwen en we zijn op zoek naar een eigen huis. Plannen genoeg dus!”