Interview met Daniëlle Kotter – Data Analytics

‘Ik ben de schakel voor organisaties tussen bedrijfskunde en data analytics’

Daniëlle Kotter (24) woonde en werkte al in verschillende delen van de wereld. Ook voor Breinstein werkte ze (remote) voor een internationale opdrachtgever: Queen’s Park Football Club in Glasgow. Momenteel werkt ze aan een opdracht bij PALLAS in Alkmaar, aan de nieuwe Common Data Environment van de nieuwe medische isotopenreactor die de verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten gaat vervangen.

Wat heb je zoal gedaan voordat je bij Breinstein terecht kwam?
“Na de havo ben ik naar een highschool gegaan in Florida. Daarna volgde de Hotelschool in Den Haag (campus Amsterdam), waar ik stages liep bij een hotel in Mexico en een hotel in Santa Lucia in de Caraïben. Na die opleiding heb ik een tijdje bij YTL Hotels in de UK gewerkt in het Threadneedles Hotel in Londen. Maar ik merkte daar al snel dat mijn leercurve afvlakte. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen en besloot een master te gaan doen aan UPF in Barcelona op het gebied van Management. Na het vak Statistiek, dat ik veel leuker vond dan ik van tevoren dacht, besloot ik een specialisatie in Business Analytics te gaan doen.”

Hoe ben je met Breinstein in aanraking gekomen?
“Tijdens mijn specialisatie ontdekte ik dat je door datagedreven onderzoek te doen tot tastbare inzichten kan komen om de juiste strategische keuzes te kunnen maken. Maar omdat ik nog geen ervaring had opgedaan aan de analytische kant en graag nog verder wilde doorleren, ben ik mij gaan oriënteren op het gebied van traineeships in data science en -analytics. Al snel kwam ik bij Breinstein uit. Ik mocht op gesprek komen en nadat ik was aangenomen kon ik vrijwel meteen starten met het programma. In november 2021 ben ik gestart met hun tweejarige traineeship.”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. De sfeer is top. De mensen zijn heel toegankelijk en behulpzaam en het is heel prettig om af en toe te kunnen sparren met een fieldcoach. Verder ziet het opleidingsprogramma er goed uit. Dat is op post-master niveau en wordt onder meer gegeven door hoogleraren van de VU Amsterdam. Tot slot vind ik het fijn dat de opdrachten bij zowel commerciële bedrijven als non-profitorganisaties kunnen worden gedaan. Zo krijg je van meerdere plekken wat mee en kan je ontdekken wat je wel en niet leuk vindt en wat het beste bij je past.”

Hoe zou jij jezelf typeren?
“Dat ik op veel plekken heb gewoond en gewerkt heeft ervoor gezorgd dat ik flexibel en veerkrachtig ben geworden en mij snel aanpas aan nieuwe situaties. Verder wil ik altijd kwaliteit leveren, ben ik ondernemend en sociaal.”

Bij welke opdrachtgever ben je als eerste aan de slag gegaan?
“Bij Queen’s Park Football Club als Junior Data Analist, waar ik 5 maanden heb gezeten. Het is een organisatie uit Glasgow, maar ik werkte samen met een andere young professional remote vanuit Nederland. Dat kwam omdat een andere young professional van Breinstein iets dergelijks had ontwikkeld voor AZ en zij wel oren hadden naar deze oplossing. Ik was verantwoordelijk voor het opzetten van een dashboard voor spelersanalyse en de integratie ervan in het IT-systeem. Het dashboard was een reactieve webapplicatie, gebouwd in Python. De analyses werden gebruikt voor het evalueren van spelers en het verbeteren van prestaties van het team en de individuele spelers. Ik heb er concrete ervaring opgedaan met Flask, Python, CSS, het CSS framework: bootstrap, datavisualisatie door middel van Plotly, het opzetten en instellen van een web-app en het omgaan met big data en data warehousing.”

En bij welke organisatie zit je nu?
“Sinds mei van dit jaar zit ik bij PALLAS in Alkmaar, dat werkt aan de nieuwe medische isotopenreactor die de verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten gaat vervangen. Bij dit project is er sprake van heel veel data, die in moderne digitale systemen wordt vastgelegd binnen hun Common Data Environment. Ik onderhoud en ontwikkel die omgeving en zorg dat er waardevolle data uit gehaald kan worden. We werken met grafische dataystemen, waarbij alle data een relatie heeft met elkaar. Ik werk in een leuk team met nog een aantal young professionals en ervaren experts. Het is een leuke, uitdagende opdracht, waarbij ik heel zelfstandig kan werken. Het is leuk dat je echts iets tastbaars ontwikkelt waar de organisatie veel aan heeft. Zo ben ik nu een API aan het ontwikkelen om systemen te koppelen. Ik leer hier ontzettend veel en heb inmiddels een heel ander beeld gekregen van datamanagement.”

Wat zie jij als de belangrijkste toegevoegde waarde van Young Professionals op het gebied van Data Analytics?
“We hebben een brede achtergrond, hebben oog voor het grotere plaatje, zijn op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en beschikken over een frisse blik en veel flexibiliteit. Ik merk dat ik en mijn klasgenoten zeker van toegevoegde waarde zijn bij het data mature maken van organisaties.”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat ik snel mijn plek weet te vinden binnen organisaties en relatief snel waarde kan toevoegen. Bovendien heb ik mijn programmeer-skills heel erg verbeterd en breidt het aantal programmeertalen dat ik beheers snel uit. Binnenkort wil ik ook beginnen met JavaScript.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Deze opdracht loopt in principe een jaar en daarna zou ik graag nog een opdracht doen bij een corporate op het gebied van statistisch onderzoek en klantdata. Dan heb ik van alle aspecten en bij allerlei type klanten wat kunnen proeven. Uiteindelijk wil ik graag werken bij een organisatie met een maatschappelijke missie. Ik verwacht wel dat dat in Nederland zal zijn, dat hoppen is inmiddels wel gestopt.”