Wat kan ik worden met een universitaire bachelor Informatiekunde?

Ben jij een denker die van aanpakken houdt? Ben je geïnteresseerd in de invloed die technologie op het leven van mensen heeft en hoe je het werk binnen organisaties makkelijker kunt maken? Wil je graag maatschappelijke uitdagingen oplossen door technologie slim in te zetten? Dan is de studie Informatiekunde zeker geschikt voor jou! 

Daarbij is het belangrijk te weten dat Informatiekunde balanceert op het snijvlak tussen mens en techniek. Daarom moet je dus óók goed kunnen luisteren, communiceren, analyseren en creatieve oplossingen kunnen bedenken als je deze studie wilt volgen.

Maar wat houdt Informatiekunde nu precies in? Wat leer je tijdens je studie en welke functies kun je na afronden van je studie gaan vervullen? En welke mogelijkheden zijn er als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In deze blog praten we je bij. 

Wat houdt Informatiekunde in?

Informatiekunde is de wetenschap die zich richt op de wisselwerking tussen informatie en communicatie en de invloed van ICT daarop. Daarbij benadert de informatiekunde de informatie-uitwisseling tussen mensen en organisaties vanuit verschillende invalshoeken, zoals technisch, sociaal, cognitief, sociaal en bedrijfskundig. 

Informatiekunde houdt zich daarom bezig met het verkrijgen, structureren, ordenen, doorgeven, opslaan en ontsluiten van informatie. In de opleiding Informatiekunde komen dan ook aspecten van ICT, psychologie, bedrijfskunde, communicatie en nieuwe media samen. 

Wat leer je bij de bachelor Informatiekunde?

Tijdens de opleiding Informatiekunde leer je te onderzoeken hoe mensen waarnemen en communiceren en hoe zij technologie daarbij gebruiken. Ook kijk je naar de manier waarop bedrijven en organisaties omgaan met de steeds groter wordende hoeveelheden informatie. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden voor het bedenken, ontwikkelen en implementeren van ICT-toepassingen.

Praktisch leer je:

Volg je de bachelor Informatiekunde aan de UvA of UU dan is dit een opleiding met een multidisciplinaire aanpak: je komt in aanraking met onderwerpen uit technologie, bedrijfskunde en sociale wetenschappen samen. Uiteraard leer je ook verbanden te leggen tussen deze verschillende vakgebieden. Zo leer je, bijvoorbeeld:

  • de wensen van bedrijven om te zetten naar ICT-toepassingen
  • inzicht te krijgen in eigenschappen van de mens en hoe ICT hierop aan kan sluiten
  • essentiële vaardigheden op het gebied van data analytics te ontwikkelen en je kritisch te reflecteren op ethische implicaties 
  • Zelf applicaties, gebruiksvriendelijke interfaces en systemen te ontwerpen

Samenvattend leer je de wensen van een bedrijf om te zetten naar nieuwe ICT-toepassingen. En natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat die goed gebruikt worden en het gewenste resultaat opleveren. Maar informatiekunde studeren gaat ook over de gevolgen van ICT-gebruik voor het handelen van organisaties en mensen. Informatiekunde is daarom een studie met de focus op de menselijke kant van ICT. 

Spreekt het onderdeel data analytics of communicatie je erg aan? Dan heeft Breinstein een super post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen én hoe je die vertaalt naar praktische informatie.

Welke functies kun je uitvoeren na het behalen van je Informatiekunde bachelor?

Je wilt natuurlijk weten welke beroepen je kunt uitvoeren als je jouw studie tot informatiekundige hebt afgerond. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

Managementconsultant

Een organisatieadviseur, of managementconsultant, is een adviseur in het bedrijfsleven, de overheid of andere organisaties. Als organisatieadviseur werk je meestal in opdracht aan het vaststellen, analyseren en oplossen van beleidsmatige en organisatorische vraagstukken. 

Data scientist

Als data scientist genereer je waardevolle inzichten uit big data. Organisaties kunnen vervolgens strategische beslissingen nemen. Dit doe je met speciale tools en software, maar ook door zelf ontwikkelde algoritmes voor het ontsluiten, structuren en analyseren van data. 

Informatiearchitect

Liever met de hele keten van informatievoorziening, informatiesystemen, gegevensverzameling en interfaces voor organisaties aan de slag? Dan is een functie als informatiearchitect echt iets voor jou!

Binnen welke sectoren kun je met een opleiding Informatiekunde werken?

Technologische ontwikkelingen vind je overal. Je vindt informatiekundigen dan ook in iedere sector terug. 

Enkele passende sectoren zijn:

  1. Overheid: van landelijk tot in jouw eigen gemeente. Als informatiekundige bij de overheid kun je jouw stempel drukken op de communicatie en informatievoorzieningen van de overheidsinstelling waar je werkt.
  2. IT-sector: er is een enorme vraag naar personeel in de automatisering en ICT. Niet vreemd dat jij in deze sector met je opleiding Informatiekunde prima past. De vraag is alleen: waar wil jij je mee bezighouden?
  3. Het onderwijs: ICT speelt ook in het onderwijs een steeds grotere rol. Je kunt dus na je bachelor Informatiekunde ook in deze sector een passende baan vinden. Als leidinggevende, bijvoorbeeld, maar ook in een functie waarin je nieuwe applicaties voor de onderwijsinstelling ontwerpt.

Welke vervolgopleidingen zijn er na de universitaire opleiding Informatiekunde?

Heb je je opleiding afgerond, maar wil je nog verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen de kennis die je opdeed tijdens de bachelor Informatiekunde te verbreden of te verdiepen. 

Mogelijkheden daarvoor zijn:

  •  Master Business Informatics
  • Master Human Computer Interaction
  • Master Science and Business Management
  • Master Artificial Intelligence
  • Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT speelt is niet meer weg te denken uit organisaties. Tijdens je universitaire bachelorstudie Informatiekunde heb je dan ook al veel geleerd over informatiemanagement. Als dit jouw interesse heeft, kun je tijdens een Traineeship Informatiemanagement nog verder de diepte ingaan. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je theorie en praktijk met elkaar wilt verbinden. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

Het traject bestaat uit:

√ Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

√ Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

√ Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

√ Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

Interesse in ons traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan bij bepaalde aspecten van je universitaire studie Informatiekunde. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;