Wat kan ik met Hbo-bedrijfskunde worden?

Ben je breed geïnteresseerd en houd je graag je opties open? Dan is een studie Hbo-bedrijfskunde net wat voor jou. Want met een studie Bedrijfskunde kun je alle kanten op.

De snel veranderende maatschappij waarin we nu leven, daar krijg jij energie van, daarvan ga jij  ‘aan’. Het verbeteren van de structuur van organisaties en het vernieuwen van processen past dus echt bij jou. Want dit zijn de sleutels om als organisatie altijd up-to-date te blijven in een snel veranderende toekomst.

Maar wat houdt bedrijfskunde nu precies in? Wat leer je tijdens je studie en welke functies kun je na afronden van je studie gaan vervullen? En welke mogelijkheden zijn als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In deze blog praten we je bij. 

Wat houdt bedrijfskunde in?

Het vak bedrijfskunde houdt zich bezig met alles in en om organisaties. Als bedrijfskundige zet je je in om de bedrijfsdoelstellingen te halen. Omdat je binnen een bedrijf met verschillende disciplines te maken hebt, belichten jouw analyses alle verschillende kanten van een probleem. Hierdoor kun je het beste bepalen welke oplossing past.

Hiervoor gebruik je kennis en inzicht rondom onder andere: technologische ontwikkelingen, veranderende klantvragen, samenwerkingsverbanden, de internationale markt en het internationaal handelen en het streven naar een duurzamere samenleving.

Je bent hierbij de verbinder tussen de verschillende vakgebieden, bedrijfsstructuren, processen en natuurlijk de mensen in de organisatie. 

Doordat dit alles steeds in beweging is, help jij organisaties met bijsturen om hun doelen te behalen. Of je helpt als manager, leidinggevende of adviseur met het stellen van nieuwe doelen. Want beweging is vooruitgang, toch?

Wat leer je bij Hbo-bedrijfskunde?

Bedrijfskunde draait voor een groot deel om veranderingen. Zoals gezegd verandert de samenleving snel en niet alleen dat, ze wordt ook steeds internationaler van aard. Tijdens de opleiding bedrijfskunde leer je hoe jij bedrijven toekomstbestendig kunt maken en hoe zij het beste met veranderingen kunnen omspringen.

Praktisch leer je:

   Hoe je grote projecten kunt leiden

–   Om de ontwikkelingen in de maatschappij vanuit een bedrijfskundig oogpunt in de gaten te houden

–   Hoe je bedrijven kunt helpen mee te bewegen met deze veranderingen

–   Welke personele, financiële, juridische en procesmatige problemen er in een organisatie kunnen spelen.

–   Vanuit verschillende invalshoeken organisaties te begrijpen.

–   Wat personele, financiële, procesmatige en juridische problemen binnen organisaties zijn.  

–   Managementvaardigheden: zoals verschillende soorten gesprekken en gesprekstechnieken en hoe om te gaan met weerstand

–   Verschillende data begrijpen en verwerken tot resultaten waarmee je bedrijven kunt adviseren

–   Omgaan met verschillende culturen, generaties en onzekerheden op de werkvloer.

Samenvattend leer je dus in de breedste zin van het woord hoe bedrijven beter kunnen functioneren. Hierin ga je uitblinken, want bedrijfsprocessen optimaliseren, dat is je missie! Hierbij speelt informatiemanagement een belangrijke rol. Je wordt nog net geen ICT’er, maar je kunt er wel goed mee uit de voeten en je kent de voordelen van ICT binnen een organisatie.

Spreekt het onderdeel informatiemanagement je aan? Dan heeft Breinstein een super post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen en hoe die te vertalen en te gebruiken.

Welke functies kan je vervullen na Hbo-bedrijfskunde?

Of je nu al (bijna)  bent afgestudeerd als bedrijfskundige of nog moet beginnen. Natuurlijk wil je weten wat je kunt worden met de studie hbo-bedrijfskunde. Hieronder vind je enkele mogelijkheden

Projectmanager:

Tijdens je studie leer je grote en kleine projecten leiden, ideaal als je een rol van projectmanager op je wilt nemen. Als een echte waakhond, waak jij over de voortgang en het succes van jouw projecten én jouw projectmedewerkers.

Business consultant/analist:

Zin in een rol met veel verantwoordelijkheid? Een functie waarbij je de lijm bent tussen de verschillende (ICT-)processen binnen de organisatie? Dan is business consultant/analist een passend beroep voor jou. Je bent geen die-hard ICT’er maar zorgt wel voor het soepel lopen van ICT-processen. 

Proces- en kwaliteitsmanager:

Sta jij voor kwaliteit, maar heb je een hekel aan bureaucratie? Als proces- en kwaliteitsmanager zorg je ervoor dat bedrijven beter gaan functioneren, maar dan zonder te veel poespas en bureaucratie. Een lekkere leef- en werkbare bedrijfscultuur, daar sta jij voor.

Junior organisatieadviseur:

Organisatie- of personeelsproblemen in de tent? Niet als het aan jou ligt! Want als (junior) organisatieadviseur onderzoek je ieder probleem tot op de bodem en kom je met een goede, innovatieve oplossing. 

Beleidsmedewerker:

Hebben maatschappelijke problemen jouw interesse? Dat schikt, want als beleidsmedewerker is dit jouw pakkie an. Voor diverse vraagstukken, die in jouw bedrijf of (overheids)organisatie spelen maak jij plannen en bedenk je oplossingen.

Binnen welke sectoren kan je met een opleiding Hbo-bedrijfskunde werken?

Bedrijfskundigen? Die vind je overal, want overal waar bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden, daar kun jij aan de slag.

Enkele passende sectoren zijn:

1. De overheid: van landelijk tot in jouw eigen gemeente. Als bedrijfskundige bij de overheid kun je de interne advisering verzorgen op het gebied van marketing, personeelszaken, ICT of strategiebepaling.

2. De zorg: de meeste zorginstellingen zijn of functioneren als bedrijven, een prima plek om te werken en je te ontwikkelen als bedrijfskundige.

3. De IT: met jouw kennis van IT kun je ervoor kiezen om aan de slag te gaan in de IT-wereld. Want jij kent als geen ander de voordelen van ICT binnen een organisatie.

4. Het bedrijfsleven: dit lijkt me een inkoppertje. Natuurlijk kun je met je diploma bedrijfskunde in het bedrijfsleven aan de slag.

Welke vervolgopleidingen zijn er voor Hbo-bedrijfskunde?

Nog niet uitgeleerd naar je Hbo-bedrijfskunde? Dan zijn er nog diverse opleidingsmogelijkheden. Hiermee kun je je kennis zowel verbreden als verdiepen.

Enkele mogelijkheden zijn:

–   Master Bestuurskunde

–   Master in Business and Management

–   Master Bedrijfskunde

–   Master Business Administration

–   Post-master: promoveren

–   Een Traineeship bijvoorbeeld informatiemanagement

–  Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

Zoals gezegd: bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen speelt ICT een belangrijke rol. Tijdens je studie Bedrijfskunde heb je hier al veel over geleerd, maar tijdens een Traineeship Informatiemanagement ga je nog meer de diepte in. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je theorie en praktijk met elkaar wilt verbinden. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

 Het traject bestaat uit:

  1. Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

  1. Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

  1. Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

  1. Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

Interesse in onze Traineeship Informatiemanagement?

Onze Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan op je hbo-studie Bedrijfskunde. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via de website. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;