De rol van Cyber Security Specialist in 2022. Ben jij geschikt?

De rol van een Cyber Security Specialist in 2022

Ben jij gek van alles wat maar met phishing en hacking te maken heeft? Maar sta je wél aan de goede kant?  Dan ben jij misschien een geboren Cyber Security Specialist! In dit blog vertellen we je alles over deze functie, én leggen we je uit wat de rol is van een Cyber Security Specialist.

Wat is een Cyber Security Specialist?

Een Cyber Security Specialist is verantwoordelijk voor de beveiliging van de technologische infrastructuur van een bedrijf.

Wat doet een Cyber Security Specialist?

Als Cyber Security Specialist zorg jij dat een bedrijf digitaal veilig blijft. Dit doe je door ervoor te zorgen dat ongewenste personen buiten blijven. Met andere woorden: Jij zorgt ervoor dat een computernetwerk of website niet geïnfiltreerd kan worden door niet-geautoriseerde personen.

Daarnaast heb je een adviserende rol. Je geeft advies over de beveiliging van informatiesystemen die nog gebouwd moeten worden. Je stelt ook een veiligheidsprotocol op voor de gebruikers. Het zijn niet altijd de zwakke plekken in het systeem die een systeem onveilig maken, maar vaak ook het onjuist gebruik door de gebruikers. Denk aan het openen van phishing mail, of het niet veilig houden van wachtwoorden.

De gebruikers moeten dus instructies krijgen over hoe ze met het systeem moeten omgaan. 

Ook zorg je als Cyber Security Specialist voor het onderhoud van de beveiliging en garandeer je zo de voortdurende bewaking van het systeem.

Andere werkzaamheden zijn afhankelijk van de functie, maar altijd in lijn met het bewaren van de veiligheid van je organisatie.

Wat zijn de taken van een Cyber Security Specialist?

Volgens het bekende European e-Competence Framework zijn de taken van een Cyber Security Specialist als volgt:

  • Informatiebeveiligingsrisico’s, bedreigingen en consequenties evalueren, en de daarbij horende acties ondernemen.
  • Training en opleiding verstrekken aan gebruikers en andere leden van de organisatie, op het gebied van informatiebeveiliging.
  • Het implementeren, configureren en beheren van geschikte tools, technische validatie en verificatie van beveiligingshulpmiddelen.
  • Onderdeel zijn van het definiëren en actief bevorderen van informatiebeveiligingsnormen en procedures op IT-afdelingen en in IT-gebruikersgemeenschappen.
  • Kwetsbaarheden in de beveiliging identificeren en verhelpen.
  • Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beveiliging volgen om ervoor te zorgen dat de informatiebeveiligingsprocessen efficiënt en effectief zijn.
  • Nieuwe mogelijke bedreigingen proactief inschatten en potentiële informatiebeveiligingsincidenten tegengaan.
  • Beveiligingstechnieken implementeren in applicatie, proces, netwerk of systemen.

Wat verdient een Cyber Security Specialist?

Een Cyber Security Specialist verdient tussen de € 2250 en € 4200 bruto per maand, afhankelijk van de werkzaamheden, ervaring en de organisatie.

Wat moet je als Cyber Security Specialist kunnen?

Als Cyber Security Specialist leer je tijdens een studie of traineeship heel veel. Daarover vertellen we je hieronder meer. Maar er zijn ook een aantal basisvaardigheden die noodzakelijk zijn om aan de slag te gaan als Cyber Security Specialist. De basisvaardigheden van een CSS zijn:

  • Je kunt gegevens analyseren, modelleren en interpreteren.
  • Je hebt een uitstekend wiskundig inzicht en wiskundige skills.
  • Je kunt problemen aanpakken en oplossen op een methodische en logische manier.
  • Je hebt kennis van programmeertalen zoals SQL, Oracle en Python.
  • Je kunt goed je eigen werk inplannen en mist nooit een deadline.
  • Je bent erg gericht op details.
  • Je hebt sterke interpersoonlijke vaardigheden.
  • Je kunt goed werken in teamverband.
  • Je hebt sterke schriftelijke en verbale communicatievaardigheden.

Binnen welke branches kan je werken als Cyber Security Specialist?

Omdat de hele wereld digitaliseert, en ook traditionele organisaties steeds vaker met computersystemen werken, kun je als Cyber Security Specialist vrijwel overal aan de slag.

Denk aan ICT-bedrijven, verzekeringsmaatschappijen, banken, woningbouworganisaties, overheidsinstellingen, het onderwijs, gemeentes, of in de levensmiddelenindustrie.

Wat moet je doen om de rol van een Cyber Security Specialist te vervullen?

We bespraken net al welke skills nodig zijn als je aan de slag wilt gaan als Cyber Security Specialist. Maar dan ben je er nog niet. Om te werken als CSS heb je minstens hbo- of wo-werk- en denkniveau nodig.

De achtergrond van deze specialisten ligt vaak bij opleidingen als Informatica, Bedrijfskundige Informatica, Technische Informatica of een andere studie in de ICT. Er wordt ook vaak gevraagd naar een speciaal Security Management Certificaat. Deze haal je na je hbo- of wo-opleiding.

Welke traineeships kun je volgen om Cyber Security Specialist te worden?

Ook kun je ervoor kiezen om een traineeship te volgen: studeren én werken tegelijkertijd.

Kies je hiervoor, ga dan voor een erkende partner met ervaring in de digitale wereld. Wij van Breinstein bijvoorbeeld, bieden een speciaal traineeship in Cyber Security.

Het tweejarige traineeship leidt je op tot een professional. Het lesprogramma wordt in samenwerking met de Antwerp Management School, en professionals uit het bedrijfsleven verzorgt. Op interne trainingsdagen ga je ondertussen aan de slag met je softskills. Na afronding van het traineeship ontvang je een certificaat op post-masterniveau. Hierna mag je jezelf scrum master noemen en draag jij één van de internationaal erkende titels CISM, CISA of CRISC.

Past deze rol helemaal bij jou? Neem dan snel contact met ons op. We vertellen je graag meer. Als het klikt kun jij binnen no-time aan de slag met het traineeship Cyber Security.

;