Data-analist worden? Deze vaardigheden heb je nodig!

Of je nu thuis achter je laptop zit of in een koffietentje nog even een mailtje beantwoordt met je mobiele telefoon: achter vrijwel alles wat we tegenwoordig doen, zit, naast veel digitale techniek, vooral heel veel data. Alleen al met het verzenden van een e-mail gaat er met één druk op de knop allerlei informatie over en weer. Maar ook bij een simpel bezoek aan een website, verzamelt men met behulp van cookies een berg aan data. Maar wat te doen met al deze informatie? Hier komt de data-analist om de hoek kijken.

Een data-analist is de persoon die deze data leest als een goed boek en weet hoe met deze informatie om te springen. In dit artikel vertellen we je alles over de functie van data-analist en over welke vaardigheden je moet beschikken om deze gewilde job in de wacht te slepen.

Wat doet een data-analist?

We kunnen dus wel stellen dat veel organisaties vaak een schat aan data tot hun beschikking hebben. Data-gedreven werken is voor organisaties het nieuwe goud. Maar nu komt het: veel organisaties, dit kunnen bedrijven zijn, maar ook de overheid of zorg doen vaak nog niets met deze informatie. En dat is heel zonde!

Als data-analist ga je met grote hoeveelheden gegevens aan de slag. Je verzamelt en analyseert ze en vertaalt ze naar ‘gewone mensentaal’. Op basis van jouw voorspellingen kan een organisatie bijvoorbeeld haar (marketing)strategie aanpassen. Niet gek dat veel data-analisten een achtergrond hebben in bijvoorbeeld marketing.

Achtergrondopleiding van een data-analist

Dat brengt ons naar de achtergrondopleidingen van een data-analist. Heb je studie afgerond in een economische richting of deed je een marketingopleiding en heb je kennis van de programma’s SPSS of SAP, dan heb je een mooi opstapje voor een functie als data-analist. Opleidingen die verder goed aansluiten zijn onder andere: Data Science, Ruimtelijke Economie of een research master.

Heb je interesse, maar nog geen ervaring met tools voor data-analyse, dan zijn hier verschillende opleidingen voor. Een daarvan is het Breinstein Traineeship Data Analytics.

Welke competenties en vaardigheden heb je nodig?

Nu vraag je je natuurlijk af: hoe weet ik of een functie als data-analist bij mij past? Kun jij van de volgende vaardigheden en competenties de meeste moeiteloos afvinken? Dan is de rol van data-analist wellicht wel op jouw lijf geschreven.

Belangrijkste vaardigheden, competenties en persoonskenmerken:

  • Feeling met IT
  • Goed kunnen analyseren en evalueren
  • Probleemoplossend kunnen denken
  • Oog voor detail en precies kunnen werken
  • Zorgvuldig omspringen met (vertrouwelijke) gegevens
  • Zelfredzaam en zelfsturend
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Mensen kunnen aansturen of leiden (of dit willen leren)
  • Blijvend willen leren en (wetenschappelijk onderzoek doen)

Wat verdient een data-analist?

Is data-analist jouw droombaan, dan wil je vast ook wel weten wat je daarmee kunt verdienen. Net als in vrijwel iedere beroepsgroep kunnen we niet zeggen dat er één salaris is voor een data-analist. Het hangt onder andere af van je vaardigheden, competenties en ervaring. Gemiddeld verdient een data-analist nu ruim 43.000 euro op jaarbasis, wat neerkomt op 3.400 euro bruto per maand. Let op, dit is het gemiddelde salaris, berekend over starters en ervaren data-analisten.

Meer weten over de beloning van een data-analist? In dit artikel vertellen we je daar meer over. 

Wat zijn de baankansen?

Nu je weet dat het met dat salaris wel goed zit, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe het met de baankansen zit. We kunnen stellen dat het in de huidige markt wel goed zit. Als data-analist of informatie-analist behoor je tot de beroepsgroep ‘actuarieel rekenaars en statistische analisten’. Voor deze beroepsfamilie geldt dat er op dit moment veel werk te vinden is.

Van junior data-analist tot senior data-analist of wat te denken van een praktisch traineeship Data Analytics van Breinstein. Dus: waar wacht je nog op?

Bron: www.nationaleberoepengids.nl

Hoe groot is de kans dat de functie data-analist verdwijnt?

En dan ben je data-analist, hoe groot is dan de kans dat jouw baan verdwijnt? Bedoel, als je veel tijd en moeite steekt in (om)scholing, dan is het wel fijn als jouw baan niet op de tocht staat. Gelukkig kunnen we stellen dat de kans klein is (zo’n 4%) dat slimme software of robotisering jouw baan binnen nu en 20 jaar overneemt.

Hoe word je een data-analist? Kies voor een Traineeship Data Analytics van Breinstein!

Heb je al werkervaring als data-engineer, ICT-consultant of data-scientist of deed je tijdens je studie of een stage al praktische ervaring op met data-analytic tools zoals SPSS, SAP, Matlab, GIS, Python, R of SQL, dan heb je een goede basis in huis!

Kun je nog niet al deze vaardigheden afstrepen? Geen probleem! Kies dan voor het Traineeship Data analytics van Breinstein. Dit is het perfecte opstapje om data-analist te worden, want tijdens dit tweejarige traject combineer je op een prettige manier werken en leren. Je krijgt direct een marktconform salaris terwijl je schaaft aan zowel je technische skills als je persoonlijke ontwikkeling.

Heb je interesse en wil je meer weten over onze Traineeship Data Analytics? Bekijk dan onze vactures of neem contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag met je mee en weten precies welk traineeship het beste bij jou past.

;